Genel

Galata'da ev bulamayan yabancılar Balat'a yöneliyor!

İstanbul'da gayrimenkul almak isteyen yabancılar, Cihangir ve Galata'da ev bulamayınca Balat, Fener ve Ayvansaray'a yöneliyor. Haliç ve çevresinde yapılan değişikliklerin de etkisiyle her geçen gün çekiciliği artan b&

Yabancıların, Türk vatandaşları gibi gayrimenkul edinebilmesini öngören 4875 sayılı 'Doğrudan Yabancı Sermaye Kanunu'nundan yararlanan yabancılar, Haliç kıyısındaki evlere yöneldi. Kemha Emlakçılık sahibi Hakim Obcesoy, yabancıların eskiden Tarlabaşı, Cihangir ve Galata'da ev satın aldıklarını ancak son zamanlarda daha çok Balat, Fener ve Ayvansaray semtlerine yöneldiklerini söyledi. İstanbul'daki tarihi semtlerde yabancıların alabilecekleri daire sayısının kota ile sınırlandırıldığını kaydeden Obcesoy, "Tarlabaşı, Cihangir ve Galata tarafında yabancılar daha çok ev alıyorlardı ancak artık her bölgenin belli bir kotası var. Bu bölgelerin kotaları doldu ancak Balat, Fener ve Ayvansaray'ın kotası dolmadı." diye konuştu.

Yabancılar arasında daha çok İtalyanların bu bölgeye rağbet ettiklerini ifade eden Obcesoy, "İngilizler, Hollandalılar ve Almanlar buraya gelmeye başladı. Buranın kotası yüzde 30 civarında. Yabancılar arasında İtalyanlar daha fazla ev almak için bize başvuruyorlar. Bugüne kadar 4 İtalyan aile buradan ev aldı. Genelde bunlar da, ya kadın yabancı oluyor kocası Türk oluyor, ya da tam tersi." dedi.

FENER'DE DAİRE FİYATLARI 600 BİN DOLARA KADAR ÇIKIYOR

Balat ve çevresindeki mahallelerde ev fiyatları da yabancı talebinin artması ve Haliç'te yapılan yeni düzenlemelerden dolayı oldukça yükselmiş durumda. Bölgedeki ev fiyatlarından da bahseden Obcesoy, "Ayvansaray, Osmanlı döneminde Türk mahallesi durumundaydı ve daha çok ahşap evler bulunuyordu. Balat Musevi mahallesiydi, Fener'de Rum mahallesiydi. Ayvansaray'da evler 2 ya da 3 katlı. Burada 30 ile 50 metrekarelik evler ortalama 120 bin TL. civarında, Balat'ta evler genelge kagir, durumda onlar da 30-40 metrekarelik evlerin fiyatları ise 200 bin TL'den başlıyor. Fener ise daha yüksek fiyatlarda, buranın dokusu bozulmamış durumda. Ayvansaray bozulmuş, Balat bozulmuş ama Fener daha bozulmadığı için fiyatları yüksek. Ve Fener'de daireler 600 bin dolara kadar çıkabiliyor" diye konuştu.


'KOKUDAN BURUNLARIN KAPATILDIĞI HALİÇ'TE ŞİMDİ BALIK TUTULUYOR'

Balat Mahalle Muhtarı Adem Özbektaş ise, yabancıların Balat ve çevresindeki evleri tercih etmelerini, Haliç'in eskiye nazaran daha güvenli bir yer olmasına ve farlı inançtaki insanları kucaklayıcı yapısına bağlıyor. Haliç'in her geçen gün daha temiz, daha güzel bir bölgeye dönüştüğüne değinen Muhtar Özbektaş, insanların eskiden Haliç kıyısından geçerken burunlarını kapattıklarını ancak bugün balık tutulduğunu hatta yazları denize bile girilebilen bir mekan halini aldığını söyledi. Özbektaş, "Balat – Fener Projesi var. Eğer bu uygulanırsa tabii ki sahil kesimindeki konut ve iş yerleri değerlenecek. Yabancılar buralara geliyorlar, İtalyanlar ve İngilizler daha fazla. Eski Rum kökenli vatandaşların torunları da gelmeye başladı. Aslında bu bölgenin artık emniyetli olmasından kaynaklanıyor. Bölgenin turistlik yerleri daha güvenli hala geldi." diye konuştu.

Balat ve çevresinde yaklaşık 100 yabancı aile yaşadığını dile getiren Muhtar Özbektaş, "Balat bambaşka bir ye. Kiliseleri, havraları ve camileriyle çok başka bir yer. Deniz, su ve medeniyet burada, elbette burayı tercih edecekler. Tahminen burada 100'ün üzerinde yabancı uyruklular bulunuyor ve bunlar da hep okumuş ve kültürlü insanlar." şeklinde konuştu.

Bölge üç farklı mahallesi ile Haliç'in kenarında tarihten kalma bir fotoğraf görünümü arz ediyor. 50 metrekarelik tarihi bir evin kirası ise 750 TL'den başlıyor.
Ajans 5