Yabancılar eşyalı ve akıllı ev istiyor!
Türkiye'de yabancıya konut satışı, Ağustos ayında uçuşların yeniden açılmasıyla artmaya başladı. Türkiye'den ev alan yabancılar genel olarak akıllı ve eşyalı konutlara yöneliyor.
Pandemiye rağmen Türkiye'de yabancıya konut satışı artmaya devam ediyor. Milliyet'te yer alan habere göre; bu yıl pandemi nedeniyle mart-temmuz ayları arasında uluslararası uçuşların durdurulması nedeniyle satışların düştüğü sektörde, uçuşların kademeli olarak yeniden açılmasıyla ağustos ayı itibarıyla konut satışları artışa geçti.
EKİMDE YÜZDE 23 ARTIŞ
Yabancıların en çok konut aldığı iller arasında ilk sırayı 14 bin 424 ile İstanbul aldı. İkinci sırada 6 bin 53 konutla Antalya gelirken, diğer iller Ankara; 2 bin 176, Bursa; 1068, Yalova; 1008, Mersin; 994, İzmir; 731, Samsun; 698, Sakarya; 678, Muğla; 613 olarak sıralandı. Ekim ayında Bursa haricindeki bu dokuz ilin tamamında geçen yıla göre yabancılara konut satışı artış yaşadı.
TATİLE GELEN KONUT ALIYOR
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yurtdışı Yatırımlar Konseyi Üyesi ve Helmann Construction firması sahibi Selman Özgün, Türkiye'de yabancıların en çok konut tercih ettiği illerin başında Antalya'nın geldiğini belirterek, özellikle Ruslar, Almanlar, İngilizler, İranlılar şeklinde taleplerin sıralandığını anlattı. Özgün, Antalya'ya yurtdışından tatile gelen misafirlerin geri dönmek istemediğini, bazılarının sürekli, bazılarının da yılın belirli dönemi Antalya'da yaşamak istemesi nedeniyle konut satın aldığını aktardı.
AĞUSTOSTAN İTİBAREN ARTTI
Uçuşların yasak olduğu pandemi döneminde yabancılara konut satış sayısının geçen yıla göre düşüş yaşadığını, uçuşların açılmasıyla satışların ciddi düzeyde arttığını aktaran Özgün, Ağustos Eylül ve Ekim aylarında Türkiye genelinde olduğu gibi Antalya'da da yabancıya konut satışının geçen seneye göre artış gösterdiğini dile getirdi. Özgün, Covid-19 sürecinde de bu artışın devam ettiğini, yabancıların konut alımında Türkiye'ye, özellikle İstanbul ve Antalya'ya ilgisinin sürdüğünü söyledi.
SADECE BAVULUNU ALIP GELİYORLAR
Yeşilin ve ev içerisinde vakit geçirilebilecek alanların daha fazla olduğu projeler üretildiğini belirten Özgün, “Yabancılar çok büyük alanlar istemiyor, 2 artı 1, 1 artı 1 eşyalı daireler talep ediyor. Isıtma, soğutması daha kolay, sabit gideri az, güvenlikli, eşyalı, uğraşmayacağı, zaman harcamayacağı, bu vaktini de tatile ayırabileceği konutları tercih ediyorlar. Yabancı müşterilerimiz sadece bavulunu alıp geliyor" dedi.
BÜTÜN SİSTEM CEP TELEFONUNDA
Akıllı ev sisteminde cep telefonu veya bilgisayarından evdeki bütün elektronik cihazlar, ışıklar ve panjurların kontrol edilebildiğini belirten Özgün, “Yabancılar için bunun güzel tarafı ülke dışındayken evlerinin güvenliğini kontrol edebiliyor, haftanın belli günleri havalandırabiliyor, belli zamanlarda hırsızlık olaylarına karşı ışıkları açıp kapatabiliyor veya ülkesinden Antalya havalimanına indi, eve gelmeden istenilen sıcaklığa ayarlayabiliyor. Fiyatlar, konut ve bölgesine göre değişmekle birlikte 40 bin eurodan başlıyor ve büyüklük ve özelliklerine göre artıyor" şeklinde konuştu.
İRANLI ÇİFT: BAVULUMUZU ALDIK GELDİK
Antalya'dan ev satın alan İranlı Adel- Atefeh Alekasir çifti, Antalya'nın dünyada bilinen bir şehir olduğunu, tatile geldikten sonra şehrin güzelliği, kültürel çeşitliliği, havası, yemekleri ve insanların nezaketine hayran kaldıkları için daire almaya karar verdiklerini söyledi. Dairenin tam eşyalı ve akıllı ev sistemi olması nedeniyle büyük kolaylık sunduğunu kaydeden İranlı çift, “Biz sadece bavulumuzu aldık geldik. Akıllı sistemde evdeki tüm cihazları cep telefonuyla kontrol edebiliyoruz. Antalya çok güzel ve güvenli bir şehir, özellikle bebeğimiz olduğu için çok güvenli hissediyoruz" dedi.
KABLOSUZ VE GÜNCELLENEBİLEN TEKNOLOJİ
Akıllı ev teknolojileri uygulayıcısı IDT Teknoloji/Fibaro Akıllı Ev Sistemleri firmasından Osman Çetin, uygulanan sistemin günümüz teknolojisiyle yarının teknolojisini kapsayacak şekilde olduğunu belirterek, "Bu daireyi alan müşteri, ihtiyaçlar ve teknoloji geliştikçe de ilerleyen dönemde 5-10 yıl sonraki teknolojiyi bu sisteme dahil edebiliyor. Hem genel hem de kişiselleştirilebilir her türlü senaryoya uygun yapıda. Bunu uygularken herhangi bir altyapı, kırma dökme gibi durum söz konusu değil. Bir ana kontrol ünitesini aldıktan sonra üzerine istediği teknolojiyi eklemesi mümkün. Kendini sürekli güncelleyen bir sistem. Ev sahibi ileriki yıllarda televizyonu veya beyaz eşya grubunu değiştirdiği zaman sisteme entegre edebilir. Herhangi bir kırma dökme veya kabloya ihtiyaç duyulmuyor. Cep telefonu, bilgisayar veya taşınabilir butonla bütün elektronik cihazları yönetmek mümkün" şeklinde konuştu.
Türkiye, koronaya rağmen yabancı gayrimenkul yatırımcısının gözdesi!