Türkiye, koronaya rağmen yabancı gayrimenkul yatırımcısının gözdesi!
Gayrimenkul sektörüne yön veren tüm paydaşlar ile sektörün üst düzey yöneticilerinin bir araya geldiği RE360Gayrimenkulün Büyük Buluşması'nın dördüncüsü online olarak düzenlendi.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Gayrimenkul ve Turizm Ekibi Direktör Yardımcısı Yulia Stepanova, "Türkiye, gayrimenkul alanında yabancı yatırımcı açısından son derece cazip bir pazara sahip ve Kovid-19 salgınına rağmen bu cazibesini korumaya devam ediyor." şeklinde konuştu.
Gayrimenkul sektörüne yön veren tüm paydaşlar ile sektörün üst düzey yöneticilerinin bir araya geldiği, deneyim ve yeni trendlerin paylaşıldığı RE360Gayrimenkulün Büyük Buluşması'nın dördüncüsü online olarak sürüyor.
Program kapsamında düzenlenen "Avi Alkaş Yönetiminde Sektör ve Yatırımcılar Paneli"nde önemli açıklamalarda bulunan Stepanova, Türkiye'nin gayrimenkul alanında yabancı yatırımcı açısından son derece cazip bir pazara sahip olduğunu ve Kovid-19 salgınına rağmen bu cazibesini korumayı sürdürdüğünü anlattı.
Döviz kurunun yabancı yatırımcıların Türkiye'ye girmesi için önemli bir fırsat sunduğunu anlatan Stepanova, oldukça zorlukları olan bir endüstri olsa da gayrimenkulün çok hareketli bir sektör olduğunu bildirdi.
Stepanova, Türkiye'nin sahip olduğu eşsiz güzelliklerinin, sahillerinin, denizinin, güneşinin, Kapadokya ve benzeri tarihi ve turistik beldelerinin ülkeyi cazip kıldığını ifade ederek, daha keşfedilmemiş nice güzellikleri bulunduğunu, bunun yanı sıra dünyada eşine az rastlanır misafirperverliğe sahip olduğunu anlattı.
Türkiye için genç ve çalışkan nüfusunun avantaj olduğundan bahseden Stepanova, yaşlanan ülkelerin ilerleyen süreç içerisinde zayıflayacağını kaydetti.
Stepanova, "Bu ve benzeri özelliklerinin yanı sıra Türkiye'nin cazip gayrimenkul sektörü yabancı yatırımcılar için önemli fırsatlar sunuyor. Yatırımcılar bu konuda Türkiye'ye çok iyimser bakmalı." dedi.
- "Türk değerleme raporları dünyada kabul görüyor"
Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB) Yönetim Kurulu Başkanı Encan Aydoğdu ise, Türkiye'de oluşturulan değerleme raporlarının büyük bölümünün dünyada onaylandığından bahsederek, sektörün büyük çoğunluğunun kısa süre içerisinde uluslararası standartlara uygun değerleme raporu hazırlayabildiğinden bahsetti.
Değerlemeyle ilgili gelişmeleri incelemek ve hızlı sonuçlar almak için teknoloji yatırımları yapmak gerektiğinden bahseden Aydoğdu, şunları söyledi:
"Birlik olarak ciddi yazılımlar hazırladık. Bunları devreye almaya çalışıyoruz. Tüm değişimleri gözlemleyebileceğiniz, bazı modüllerin hızlı bir şekilde dijital ortama aktarılmasını sağlayan yazılım ile içerik yazılımı hayata geçiriyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın önderliğinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Dünya Bankası fonuyla uluslararası yatırımcıların dikkatinin çekecek projeler yürütüyoruz. Yabancı yatırımcılar son dönemde Türk değerleme uzmanlarından çok memnun. Biz de bu alanda yatırımın artmasını ve sürecin hızlanması için çalışmalarımızı yapıyoruz."
- "Perakendede açık hava, turizmde sertifika öne çıkacak"
Galataport İstanbul Genel Müdür Yardımcısı İrem Yücel Kaymak, koronavirüs salgınından sonra da gayrimenkul yatırımlarına hız verileceğini anlatarak, anlayışlar, alışkanlar, iş yapış şekilleri değişse de yeni düzene adapte olunacağını ve ihtiyaçların devam edeceğinden bahsetti.
Perakende de açık havanın biraz daha ön planda olacağının altını çizen Kaymak, "Turizmde güven ve markanın size verdiği garantiler ile hijyen standartları öne çıkmaya başladı. Sertifikasyonu artık daha fazla göreceğiz." açıklamasında bulundu.
Akfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Akın Özalp, tüm sıkıntılı süreçlerde bile yabancı yatırımcılarla iletişimin koparılmaması gerektiğinin altını çizerek, "Onlarla her zaman iş birliği yapacakmış gibi hareket etmek ve buna hazır olmak gerekiyor. Onlarla sıkı iş birliği içerisinde olmalıyız." açıklamasında bulundu.
Özalp, "Eğer yurt dışındaki şirketler bizden daha büyükse ve onlardan öğreneceklerimiz varsa onları dinlemeli ve onlarla uzlaşmacı bir politika izlemeliyiz." dedi.