25 / 11 / 2024

Galataport projesine ÇED onayı!

Galataport projesine ÇED onayı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Doğuş Holding'e ait Galataport projesine ait ÇED raporu için olumlu görüş bildirdi. Yıkımlar yakında başlayacak.




MART 2002'de kamuoyuna duyurulan proje aradan geçen 12 yılın ardından ismi de dâhil birçok değişikliğe uğradı. İki kere ihaleye çıkan proje, en son 16 Eylül 2013'de Doğuş Holding'in oldu... 


Kamuoyunda 'Galataport' olarak bilinen Salı Pazarı Kruvaziyer Limanı Projesi, çevreye ve İstanbul'un tarihi dokusuna zarar vereceği eleştirileriyle yine gündemde. Karaköy'den Tophane'ye kadar uzanan bin 200 metrelik sahil şeridini kapsayan 702 milyon dolarlık projesiyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nihai Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu için 'olumlu' görüş bildirdi. Nihai raporla birlikte Karaköy sahilinden Tophane'ye kadar olan sahil şeridindeki tarihi tescilli binalar yerini lüks otellere, gece klubiiplerine, restauranlara bırakacak. Adrese teslim Boğaz'da deniz dolgusunun da yapılacağı proje için Mimarlar Odası ve sivil toplum örgütleri dava açmaya hazırlanıyor. 


Bakanlığın vermiş olduğu bu kararla birlikte kamuoyunda ÇED Raporu hazırlanmadan ve onaylanmadan daha önce ihale edildiği gerekçesiyle 'adrese teslim özelleştirme' olarak nitelendirilen ihalenin meşrulaştırılması için bir adım daha atılmış oldu. 

Yıkımın önümüzdeki haftalarda başlaması bekleniyor. Yine aynı gruba yönelik Dalaman Yat Limanı arazisi metrekare kira bedelini 20 liradan 5 liraya düşürülmüş, Manavgat Tatil Köyü'ne kesilen cezalarsa sıfırlandığı iddia edilmişti. 

İstanbul 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından Kentsel Sit Alanı ilan edilen proje sahası, Bakanlar Kurulu tarafından daha sonra Turizm Merkezi ilan edilmişti. 


Özelleştirme sonucu satılan liman sahasında Doğuş Holding'in yapacağı Galataport projesinin arazi hazırlığı ve inşaat aşaması üç yıl sürecek. Projenin işletme ömrü, yer teslim tarihi itibarıyla 30 yıl. 


Yurt Gazetesi


Geri Dön