08 / 11 / 2024

Galatasaray Spor Kulübü 2B arazilerine talip!

Galatasaray Spor Kulübü 2B arazilerine talip!

Riva'da geliştirdiği 844 ünite ve spor alanlarından oluşan dev konut projesi için hem talipler hem de tüketici kanadında yoğun ilgi gören Galatasaray Spor Kulübü, kurduğu gayrimenkul şirketi vasıtasıyla gelirini yeni arazil




Sarı-Kırmızılı Kulübün Yönetim Kurulu Üyesi Işın Çelebi, "2-3 Riva daha alacağız. Geliri sürekli kılmayı amaçlıyoruz. 2B statüsündeki yerlerden uygun olan bir yer çıkarsa, koşullar da uygun olursa almayı düşüşünüyoruz" dedi.

Yilda ortalama 90 milyon dolarlık kaynak yaratacak yepyeni bir stadyuma kavuşmak için gün sayan, Riva'daki 1 milyon 175 bin metrekarelik arazisini 250 milyon doları aşan bir gelir kaynağına çeviren ve borsadaki şirketlerini birleştirerek 60 milyon dolarlık kamburdan kurtulan Galatasaray Spor Kulübü, sürekli gelir sağlamak amacıyla gayrimenkul yatırımlarına devam edecek. Riva projesi, stat projesi ve Sportif A.Ş. ile Futbol A.Ş.'nin birleşmesi işlerini yürüten eski Devlet Bakanı ve Galatasaray Yönetim Kurulu Üyesi Işın Çelebi ile son durumu gözden geçirdik. Tabii gelecek planlarını konuştuk.

- Riva projesi ne aşamada

Buradaki 844 konutluk projenin gerçekleştirilmesi için şirketlerin ön yeterliliklerine bakıyoruz. 8 Ekim son başvuru tarihi idi. Sur Yapı, Kuzu Grup, Acarlar, Çelikler, Abu Dabili Abaar adlı şirket, Yamata, MPT Kaya ve Soyak ön yeterlilik için başvurdu. Yarış, 7-8 firma arasında geçecek. Aslında 20 firma dosya aldı ama çok sert şartlar sunduk. Bu işi yapacak şirketin bankalara borcu, vergi borcu, sosyal güvenlik borcu olmayacak ve daha önce bu büyüklükte bir işi yapmış olması şartı arayacağız. Niyetimiz, 31 Aralık 2010'dan önce kararı vermek. Tüketicinin ilgisi büyük. Yüzlerce talep aldık.

- Kulüp içinde bu projenin gerçekleştirilmesine "Riva satılmasın" diye muhalefet edenler var...

Nisan 2006'daki genel kurulda yönetime Riva için yetki verildi. Riva'daki arazi için 2006'da bir değerleme raporu hazırlatmıştık. Değeri 50 milyon dolar çıktı, Özhan Başkan (Canaydın) satmak istedi; sattırmadık.

İmarını çıkardık; Anıtlar Kurulu'ndan onaylar aldık. Çok uğraştık ve arazinin bugünkü raporlara göre değeri 250 milyon doları buldu; 5'e katlandı. Riva'yı satmak değil ki bu, Riva'dan para kazanmak.

'10 BİN ÇOCUĞU EĞİTECEK SPOR OKULU KURACAĞIZ'

- Bu geliri nerede kullanacaksınız Akıllara hemen büyük futbolcu transferleri ve borçlar geliyor...

Galatasaray Gayrimenkul Yatırım ve Geliştirme Şirketi'ni kurduk. 2-3 tane yeni Riva alacağız. Gayrimenkule yatırım yapacağız. Gelir sürekli olsun diye... 2B'lerden uygun yerler bulup değerlendirmek istiyoruz. Başka planlarımız da var tabii. Florya'daki tesisleri Kemerburgaz gibi, yeni stada yakın bir yere taşımayı planlıyoruz, öte yandan, büyük bir arazi alıp 10 bin çocuğa eğitim verecek bir spor okulu kurmak istiyoruz. Bu komplekste hem spor eğitimi alacaklar hem de aynı yerde okullarına gidebilecekler. Belki ilkokulu da orada okuyacaklar.

- Seyrantepe'ye gelecek olursak... Bu projenin Galatasaray'a devlet eliyle yapılan bedava bir stat olduğu yönündeki söylemlere ne diyorsunuz

Biz burası için Mecidiyeköy'deki 35 dönümü bıraktık. O zaman, muhalefet "Altın değerinde bir yerden çıkıp bakır bile olmayan, dağ başına gidiliyor" dedi. Oysa, 5 yıl sonrasını okumuştuk. TOKÎ, Mecidiyeköy'den 475 milyon lirayı aşan bir gelir hesaplıyor. 225 milyon liralık kısmın yüzde 60'ı da Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne gidecek. Ayrıca, Seyrantepe arazisine bu proje ile imar planı geldi. Görüşmeler yapılırken,   2 TOKÎ 40 küsur dönümü de kendisine aldı ve son ihaleye göre, buradan 245 milyonluk gelir gelecek. 60 dönüme de 100 küsur yataklı bir hastane yapılacak. "Devlet buradan 720 milyon
TL para kazanıyor" diyebiliriz.

'Her santimetrekaresinde alın teri ve gözyaşımız var'
 
Seyrantepe'deki yeni stat Türk Telekom Arena'nın geliştirme ve inşaat sürecinin çok sancılı olduğuna da değinen Işın Çelebi, "Seyrantepe'yi biz yerin 7 kat dibinden çıkardık. Ölmüştü orası. Dosya kapatılmıştı. Nisan 2006'dan itibaren Sayın Başbakan'ın talimatıyla ve  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın çabasıyla yeniden dosyayı açtık" diyor.

'İNŞAATA BARETSİZ GİRİLMEZ Kİ!'

"Ama bu konuda da bizi eleştirenler var" diye devam eden Çelebi, şöyle konuşuyor:

"Diyorlar ki: 'Baret takıp fotoğraf çektirmek dışında bir şey yapmadılar. 'Kimsenin bize böyle söyleme hakkı yok. işimizi yaptığımız için takmak zorundayız. Hepimiz takıyoruz, inşaata baretsiz girilmez ki! Bu projede Başkan Adnan Polat ve benim çok emeğimiz var. Dantel gibi tek tek ördük. 3 ayrı protokol yapıldı. Ağustos 2006'da ana protokol, Nisan 2007'de projenin realize edilmesiyle ilgili detay protokol, son olarak 9 Ağustos 2010'da eksik kalan işlerin tamamlanması ve açılır kapanır çatıya ilişkin protokol imzaladık. Stadın 29 yıllık üst kullanım hakkının Galatasaray'a ait olduğu belirtildi. Kriz yüzünden Eren Talu-Alke ortaklığı projeyi durdurunca, acı ve ızdırap çektik. Seyrantepe'nin her bir santimetrekaresinde alın teri ve gözyaşımız var. 30 milyonu aşkın Galatasaraylımın hayali ve gözyaşı var..."

2B arazisi nedir

6831 sayılı Orman Kanunu'nun 1986'da düzenlenen 2'nci maddesinin B bendine göre, bilim ve fen bakımından orman vasfını yitirdiği tespit edilen araziler orman sınırları dışına çıkarıldı. Önceden orman sınırları içinde olan, ancak işgalle üzerinde yapılaşma gerçekleşmesi ya da fiziksel yıpranma nedeniyle orman işlevi görmeyen arazilere '2B' dendi. Hükümet, yaklaşık 4 yıldır tartışılan bu arazilerinin satışına ilişkin yasa taslağı konusunda çalışmaları son dönemde hızlandırıldı.
Habertürk/Menekşe ATASELİM


Geri Dön