24 / 12 / 2024

Galatasaray'a kiralanan araziye göl havzası engeli

Galatasaray'a kiralanan araziye göl havzası engeli

Meslek odaları, Büyükçekmece Göl Havzası Uygulama Planı'nda kalan arazinin Galatasaray'a kiralanmasına tepki gösterdi



Büyükçekmece Belediyesi'nin, Galatasaray'a aylığı bin 50 TL'den 30 yıllığına kiraladığı 106 dönümlük arazinin, Büyükçekmece Gölü'nün havzasında yer aldığı ortaya çıktı. Meslek odaları, 13 Haziran 2003'te uygulamaya konulan Büyükçekmece Göl Havzası Uygulama Planı'nda kalan arazinin Galatasaray'a kiralanmasına karşı çıkacaklarını açıkladı.

2003'TE TAHSİS İSTEDİ
Galatasaray, ilk olarak 13 Şubat 2003'te Büyükçekmece Belediyesi'ne bir dilekçe vererek arazi tahsisi istedi. Belediye kulübün istediği araziyi ancak 4 yıl sonra bulabildi. Ancak arazi tapuluydu. Belediye ile kulüp arasında, 13 Şubat 2007'de anlaşma yapıldıysa da, arazilerin sahibi Rıdvan Nuri Saydağ ve hissedarları ile anlaşmaya varılamadı. Galatasaray'ın hayali suya düştü.

F.BAHÇE DE DEVREDE
Aradan iki yıl geçti. Bu kez, Büyükçekmece 19 Mayıs Mahallesi'ndeki 480 ve 486 adalar arasında kalan ve imar planlarında yeşil alan olarak görünen 106 bin 056 metrekarelik (106 dönüm) alana intifa (kullanım) hakkı tesis edilerek spor tesisi yapılması için ihale açıldı. Aylık muhammen bedel ise bin TL olarak belirlendi. 1 Eylül 2009 tarihli ihaleden sadece GS'nin haberi oldu. Kapalı usüldeki ihaleye giren kulüp, 50 TL'lik sembolik bir artışla araziyi 30 yıllığına kiraladı. Protokol töreninde bir konuşma yapan Büyükçekmece Belediye Başkanı Akgün, 106 dönümlük tahsisi kısa sürede 150 dönüme çıkaracaklarını söyledi. Kültür, eğitim ve spor faaliyetlerine büyük önem verdiklerini belirten Akgün, "Bizden Fenerbahçe Kulübü de resmi başvuruyla arsa istedi. Beşiktaş ise şifai olarak talepte bulundu. Bu kulüplerimizin taleplerini geri çevirmeyeceğiz. Bundan sonra bizimle temasa geçecek kulüplerin taleplerini yerine getireceğiz" şeklinde konuştu. İstanbul'da su tasarrufu yapmak için contaların kontrolü dahil birçok yönteme başvuran yöneticilerin yanlış strateji izlediklerini belirten Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu, havza etrafında imar alarmı verilmesi gerektiğini söyledi. Muhçu şöyle konuştu: " İstanbul'da su değil imar alarmı verilmeli. Çünkü havzaları besleyen dereler tek tek yok ediliyor. Gölü besleyen derelere akışkanlık sağlanması için, dere boylarındaki yapılaşmaların durdurulması lazım. Kamuya ait mutlak koruma alanında bulunan yeşil alanın Galatasaray'a tahsis edilmesi düşündürücü. Bu tahsis derhal iptal edilmeli. Aksi takdirde yargıya götüreceğiz."

'YARGIYA GİDECEĞİZ'
Şehir Plancılar Odası eski Başkanı Ahmet Turgut da, "3194 sayılı imar kanununun 18. maddesine göre yeşil alanlar amacı dışında özel mülkiyet tarafından kullanılamaz ve belediye adına tescil edilemez. İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı genelgeye göre 2005 tarihinde, üzerinde turistik tesis yapılmayacak ise 10 yıldan fazla süreyle kiraya verilemez. 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 64. maddesinde kiraya verilecek taşınır ve taşınmaz malların kira süresi 10 yıldan fazla olamaz görüşü var" diye konuştu. Galatasaray yöneticisi Adil Memecan ise tepkilere karşı şunları söyledi: "Göl havzası içinde koruma alanlarını biliyoruz. Biz o alana gökdelen dikmeyeceğiz ki. Yeşil alan olarak bilinen yere spor alanı projemiz var. Üstelik bizim arazimiz göle sıfır değil. Bu itiraz niye? Bizim önümüzde 500 dönümlük göle paralel bir arazi daha var, biz çok gerideyiz. Biz oraya şimdilik sadece idman sahaları düşünüyoruz."

'Plan geçerse yargıya başvururuz'

ÜST düzey bir İSKİ yetkilisi ise, "Havza yönetmeliği ve İSKİ görüşlü imar planında söz konusu arazinin durumu gayet açık. 1/bin ve 1/5 bin ölçekli plan tadilat teklifi sürecinde mutlaka bizim görüşümüz sorulacak. Planlama sürecinde olumsuz görüş belirteceğiz. Buna rağmen plan geçerse, yargıya başvuracağız" açıklamasında bulundu.

İZİN YOK
İstanbul Büyükşehir Belediyesi: "Büyükçekmece Belediyesi'nin, Galatasaray'a verdiği 106 dönümlük arazi göl havzası sınırları içerisinde, yapılaşma izni yok. Kentin suyunun yüzde 20'sinin karşılandığı Büyükçekmece Gölü'nün çevresinde ve mutlak koruma bandında bir çivinin bile çakılmasına müsaade edilmeyecek. Havzalardaki kaçak yapılaşmaya karşı kararlı mücadele içerisinde olduk. Galatasaray'a verilen arazi planlarda yeşil alan. Biz yapılaşmaları engellemek için havza etrafını ağaçlandırıp, koruma altına alıyoruz. Böyle bir proje için daha uygun bir yer bulunmalı. Söz konusu tahsisle ilgili bir plan değişikliği talebi İBB'ye gelirse, onay verilmez. "
Erhan ÖZTÜRK/Sabah


Geri Dön