28 / 04 / 2024

Gali Zaho Tüneli 141 milyon dolara mal oldu!

Gali Zaho Tüneli 141 milyon dolara mal oldu!

Irak'ın Türkiye sınırındaki Habur Sınır Kapısı'na yakın Zaho ilçesi ile Duhok ilini birbirine bağlayan Gali Zaho Tüneli, hizmete açıldı. Limak’ın inşa ettiği tünel sonrası Türkiye-Irak arasında yumuşa sinyalleri var.



Irak'ın Zaho ilçesi ile Duhok ilini birbirine bağlayan Gali Zaho Tüneli hizmete açıldı.  Limak’ın 141 milyon dolar yatırımla inşa ettiği tünel sonrası Irak ve Türkiye arasında yumuşama sinyalleri var. 

Hürriyet'ten Sefer Levent'in haberine göre, 3 bin 600 metre uzunluğunda iki tüp halinde açılan Gali Zaho Tüneli Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki mesafeyi kısalttı. 

141 milyon dolara mal oldu

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, 141 milyon dolara mal olan tünel açılışında konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a selamını ileten Barzani, “Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Tekrar buradan Nihat Beye teşekkür ediyorum. Limak Holding ile daha fazla projeyi hayata geçirme konusunda ümitliyim. Bizim selamlarımızı, Kürdistan bölgesinin selamlarını ve halkımızın selamlarını sayın Türkiye Cumhurbaşkanına iletin. Aramızdaki ilişkinin her iki tarafından da lehine her geçen gün daha iyi ve daha güçlü olması konusunda ümitliyim” şeklinde konuştu.

20 dakikaya düşürecek

Toplam 3.600 metre uzunluğundaki tünel, 1 saatte aşılan yolu 20 dakikaya indirecek. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Duhok vilayetinde yapılan tünelin açılışana IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Nihat Özdemir ve Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay da katıldı. 

Açılış konuşmasını yapan Başbakan Barzani, “Bu tünelin inşa edilmesiyle, halkımızın Türkiye ve Irak ile olan ticari ilişkilerinde önemli bir kalkınma yaşanacak” diye konuştu. İnşaat sürecinin bir müddet askıya alındığını hatırlatan Barzani, inşaata Mayıs 2013’te başlanıdığını hatırlattı.

Tünel 500 kişiye istihdam sağladı

Erbil'den istanbul'a dönüşte gazetecilere açıklamalarda bulunan Nihat Özdemir, “İşlerin büyük bölümünü tamamladıktan sonra terör tehdidi yüzünden çalışmalarımızı bir süre askıya almak zorunda kaldık. Ama asla projeden çekilmeyi düşünmedik. Tünelin inşası süresince 300’ü Türkiye’den, 200’ü Irak’tan olmak üzere 500 kişiye istihdam sağladık. Terör saldırıları sırasında şantiyeyi boşaltmıştık ardından hızlı çalışarak vaat ettiğimiz kalitede tüneli tamamladık” ifadelerini kullandı.

200 kilometrelik yol

Kuzey Irak'ın yeniden hareketlendiğini belirten Özdemir, “Türkiye ile siyasi ilişkiler düzelmeye başladı. Bunun ekonomide etkisi kısa sürece görülecek. Pazar günü Kuzey Irak’ta yapılacak seçimlerin ardından Barzani’nin davetiyle yeniden Erbil’e yeniden geleceğim. Masada baraj, otoyol, enerji santralli ve tesislerin içinde olduğu yeni yatırımlar var. Barzani de ‘Çok projemiz olacak gelin görün’ dedi. Sadece Erbil-Habur otoyolunun proje büyüklüğü 2 milyar dolar. 200 kilometrelik bir yol. Bitirildiğinde ticarete büyük katkı yapacak. İzmir-İstanbul otoyolu nasıl ki İzmir, Balıkesir ve Bursa olmak üzere üç şehri uçurduysa, bu otoyol da Kuzey Irak’ta geçtiği toprakları uçuracak” dedi.


Geri Dön