28 / 04 / 2024

Gama, Ürdün'de 325 kilometrelik boru hattı inşa edecek

Gama, Ürdün'de 325 kilometrelik boru hattı inşa edecek

Gama Enerji tarafından Ürdün'de 1 milyar dolarlık yatırımla gerçekleştirilecek, 325 kilometrelik boru hattı inşaatı projesinin ilk finansmanın tamamlandığı bildirildi



Ürdün'ün başkenti Amman ve çevresinde yaşanan ciddi su sorununu çözmeye yardımcı olacak stratejik projede, finansman anlaşmalarının tamamlanarak önemli bir ilerleme daha sağlandığı belirtildi.

Açıklamada, Amerikan yatırım kuruluşu OPIC, Avrupa Yatırım Bankası ve Fransız yatırım kuruluşu Proparco tarafından sağlanacak toplam 445 milyon dolar tutarında borç finansmanına ek olarak, Ürdün Su ve Sulama Bakanlığı'nın 300 milyon dolarlık hibe sağlayacağı, Gama Enerji'nin ise 190 milyon dolarlık öz kaynakla finansmanı tamamlayacağı kaydedildi.

Yaşam kalitesi artacak
Taraflar arasında daha önce imzalanan finansmanın ilk ödemesi dün gerçekleştirilirken inşaatın bu ay başlamasının planlandığı ifade edildi. Açıklamada, dört yıl sürmesi beklenen proje kapsamında yaklaşık 250 bin ton çelik kullanılacağı, bölgede 55 kuyu açılacağı, Ürdün'ün Disi bölgesinde yer alan kumtaşı akiferindeki kuyu sahalarından çıkartılacak suyun 325 kilometre uzunluğundaki boru hattıyla Abu Alanda ve Dabuk su havzalarına taşınacağı belirtildi. Özel amaçla kurulmuş bir şirket olan Disi Amman İşletme ve Bakım LLC şirketinin ise işletme ve bakım hizmetlerini sağlayacak.

Gama Enerji Genel Müdürü M. Arif Özozan ise Gama Enerji'nin, Ürdün'ün su sorununu çözmesine, yaşam kalitesini artırmasına ve istihdam yaratarak altyapıyı iyileştirmesine, Ürdün ekonomisine ivme kazandıracak işlere imza attığını, dünyadaki ekonomik gerilemenin ortasında 1 milyar dolarlık bir projede finans topluluğundan güven oyu almış olmaktan da ayrıca gurur duyduklarını ifade etti.
Radikal


Geri Dön