27 / 04 / 2024

GAP yatırımları bölge ihracatını 28'e katladı! Yapılan yatırımlar 14 milyar doları aştı

GAP yatırımları bölge ihracatını 28'e katladı! Yapılan yatırımlar 14 milyar doları aştı

GAP kapsamında tarımdan sanayiye, ulaşımdan yenilenebilir enerjiye çeşitli sektörlerde 34 senedir bölgenin kalkınması için destek verilmekte. Bölge illerinin 2000 yılında 503,5 milyon dolar olan ihracatı, GAP kapsamında yapılan yatırımlar ile 14 milyar doları geçti. İşte haberin detayları...



Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak gibi 9 ili kapsıyor. Bir çok sektörlü, sürdürülebilir insani gelişmeye dayalı olan ve bölgenin rekabet gücünü yükseltmeyi hedefleyen, ekonomik ve sosyal bütünleşmeyi güçlendirmeyi isteyen GAP, bölgesel kalkınma projesi olarak uygulanıyor.

Buna göre, proje ile tarım, sanayi, enerji, ulaştırma, eğitim, sağlık, kırsal ve kentsel altyapı yatırımları ile bölge halkının yaşam kalitesi ve refah düzeyinin yükseltilmesi isteniyor. GAP ile bölgede planlanan 22 barajdan 18'i, 19 hidroelektrik santrali ile sulama şebekesinden 14'ü tamamlanarak faaliyete geçti. Bölgede 34 yılda 518 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi kaydedildi.

GAP Eylem Planı'na göre sulama inşaatlarının yüzde 72'si tamamlanma aşamasına yaklaşırken enerji yatırımlarının ise yapımı süren Silvan Barajı ve HES Projesi'nin tamamlanması ile yüzde 94'e yaklaşması isteniyor. Projenin hızlı bir şekilde tamamlanabilmesi amacıyla da bölgeye yapılan yatırımlar, son 20 yılda düzenli şekilde kaydedildi. GAP Bölgesi yatırımlarının ülke içindeki payı 2001'de yüzde 5'lere kadar düşerken son 20 yılda yükselerek yüzde 15 seviyelerine ulaştı. Güneydoğu illeri, GAP yatırımlarının da katkısı ile ihracatını 28'e katladı. Bölgede 2000 senesinde 503,5 milyon dolar olan ihracat, 2023'te 14 milyar doları geçti.

GAP yatırımları bölge ihracatını 28 e katladı! Yapılan yatırımlar 14 milyar doları aştı


Bölge illerinden özellikle gıda, tekstil ve sanayi ürünleri gibi birçok sektörde Avrupa, Orta Doğu ve Afrika ülkelerine ihracat yapılıyor. GAP kapsamındaki yatırımlar, bölgedeki istihdama da önemli katkılar sunuyor.

GAP NEDİR?

​​​​​Güneydoğu Anadolu Projesi (kısaca GAP), Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde yapımı öngörülen barajlar, hidroelektrik santralleri ve sulama tesislerinin yanı sıra kentsel ve kırsal altyapı, ulaştırma, sanayi, eğitim, sağlık ve diğer sektörlerin gelişmesini ve hizmetlerini kapsayan entegre projedir.

GAP online üzerinden yüzde 35’e varan indirimlerle sizi bekliyor. İşte 23 Eylül 2022 GAP fiyat listesi

GAP İnşaat'ın kredi notu belli oldu!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön