29 / 04 / 2024

Garanti Koza'dan Bulgaristan'a konut ve AVM yatırımı!

Garanti Koza'dan Bulgaristan'a konut ve AVM yatırımı!

Yurtdışında şimdiye kadar onlarca projede müteahhit olarak yer alan Garanti Koza, yurtdışında, büyük bir projede ilk kez yatırımcı olarak yer alıyor. şžirket, Bulgaristan'da 100 milyon euro'luk (250 milyon lira) bir proje yatırımına başlıyor



Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Binark, 'Konut ve ticari üniteleri birleştiren bir proje. Sözleşmelerini bitiriyoruz. Bu işte müteahhit değil, yatırımcıyız' dedi. Garanti Koza, Türkiye'nin en eski inşaat şirketlerinden biri. 60 yıldır sektörde. Yurtdışında çok önemli projeler tamamladı. Yurtiçinde Tofaş, Ford Otosan Gölcük Tesisleri, Koç Üniversitesi, İstanbul Metrosu'nun Taksim - şžişli güzergahı, Rahmi Koç Müzesi gibi projelere imza attı. Müteahhitliğin yanı sıra 22 yıldır aynı zamanda 'gayrimenkul geliştirme' alanında faaliyet gösteren Garanti Koza, satın almalar ve yeni kuruluşlarla bir 'şirketler grubu'nun amiral gemisine dönüştü.

2007'de emlak şirketi Realty World Türkiye'yi satın aldı. Son yıllarda müteahhitlikten çok gayrimenkul geliştirmeye yoğunlaşan firmanın elinde bulundurduğu işlerin toplam değeri 1 milyar doların üzerinde. Bu işlerin içindeki en önemlisi Esenyurt'taki Akkoza projesi. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Binark, şirketi anlatırken, 'Garanti Koza nev-i şahsına münhasır bir şirkettir. Devletle mesafeli, kendi işini yapan, kurum kültürü olan bir şirkettir. Anlamadığı hiç bir işe girmez. İnşaat, gayrimenkul ve bunlarla ilgili işler dışında işimiz yok' dedi.

Murat Binark'ın anlatımına göre Garanti Koza, dışarıda ağırlıklı olarak müteahhitlik, içerde gayrimenkul geliştirmeyle devam edecek. İçerdeki şirketleşme yapısı da bunu gösteriyor. Reality VVorld'un satın alınması, bir bina yönetim şirketinin kurulması gibi... Garanti Yönetim şu sıralar 6 bin civarında bağımsız bölümü içeren bir yönetim yapıyor. Binark, '10 bini geçecekler' dedi. Ancak şirket yurtdışında artık yatırımcı olarak da iş yapmaya başlıyor.

'Soçi işi büyüyebilir'

Murat Binark, 'Dışarıda 20'ye varan iş yaptık. Rusya Merkez Bankası binası dahil, çok önemli projelerdi. Bitmek üzere olan işler var. Türkmenistan'da köprü, Bahreyn'de konut işimiz var. Kriz nedeniyle durdu. Yeni işler arifesindeyiz. Irak'ta havalimanı yapacağız ama henüz imzalanmadı. Konut işi olgunlaşıyor. Bulgaristan'da konut ve ticari üniteleri birleştiren bir proje geliştiriyoruz. Sözleşmelerini bitiriyoruz. 100 milyon euroluk bir proje. Bu işte müteahhit değil, yatırımcıyız. Yerel bir ortağımız var. Toplamda 70 bin metrekare iş yapılacak. Gürcistan'a bakıyoruz. Yine Soçi'de, olimpiyatlarla ilgili bir projede sözleşme aşamasındayız. 20 milyon dolarlık iştir ama 100'e çıkabilir, büyüyebilir' diye konuştu.

'çamlıca projesini sattık'

çamlıca'da başladıkları projeyi sattıklarını anlatan Murat Binark, yeni projeleri ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: 'Akkoza projesi bölgesinde 200 dönüm arazi daha var. Projeyi etap etap büyüteceğiz. 2 bin 700 konut bitiyor, toplamda 5 bin 500'e çıkacak. Akfil Holding'i satın almıştık. Akfil'den gelen çok arsa var. Arsa portföyümüz geniş. Bize ait olan ve olmayan birçok proje üzerinde çalışıyoruz. 2012'de satışa çıkacağımız projeler var. Kentsel dönüşüm projeleriyle de ilgileniyoruz. Fikirtepe'ye baktık. Mal sahiplerinin beklentileri çok yüksekti. İstanbul'da daha yaratıcı işler olabilir. Arsa çok, iyi geliştirici az.'

İkitelli'de, Tekstilkent'ten alacak karşılığı 6 katı kendilerine geçen Koza Plaza'da satışların bitmek üzere olduğunu anlatan Murat Binark, konut beklenti ve talebiyle ilgili şu analizi yaptı:

'Kentin dışında pahalı evler evler trendi bitti. Konut talebi ise devam ediyor. Her yıl İstanbul'da yüzde 2 yenileme gerekli, 60 bin konut eder. Göçle ortaya çıkan yüzde 3'lük bir talep var, O bin konut ediyor. Aileler küçülüyor, gelir ve beklentiler değiştikçe yeni konut talebi geliyor. Bu talebin karşılığında üretilen yeni konut sayısı 50 bin civarında. Arz tarafında da 'Laz müteahhit' diye tabir edilen kurumsal olmayan şekilde üretim azaldı. Reklam verebilen, büyük, kurumsal şirketler faaliyet gösteriyor.'

16 şirketten oluşan bir grup oldu, cirosu 260 milyon dolar

Garanti Koza grubunun cirosu 260 milyon dolar. Grupta 150'si mühe ndis binin üzerinde kişi çalışıyor.

şžimdiye kadar içerde ve dışarıda 100'den fazla projeyi tamamladı. Bunların içinde istanbul Metrosu Taksim-şžişli Hattı, Tofaş Fiat/Tempra Otomotiv Tesisleri, Otoyol-lveco Fabrikası, Ford-Otosan Fabrika ve Denosıı. Otokar Tesisleri. Arcelik için 4 fabrika. Demirdöküm için 5 fabrika; dışarıda Robert Bosch İdare Binası, Serpuchovv Filtre Fabrikası (Moskova), Hadeed Yangın Korunma Sistemleri (Suudi Arabistan) Mekke Hilton, Savings Bank (Moscovv), Amwaj Gateway (Bahrain), Al-Jubail Holiday Inn Oteli, Suudi Arabistan, İtalyan Hastanesi de bulunuyor.

Realty VVorld'u büyütüyor

Uluslararası gayrimenkul danışmanlık şirketi ABD'li Realty Vvorld'un Türkiye temsilciliğini satın alan Garanti Koza, bu sayede projelerini Türkiye'nin her yerinde pazarlayabiliyor. Türkiye'nin tüm il ve ilçelerinde temsilcilik sistemi kuran firma Boğaziçi Üniversitesi ile beraber hazırlanan eğitim programlarıyla bin kişiye eğitim verdi. Temsilciliklerine ve franchise bayilerine internet üzerinden acık atırma sistemi ile müşterilerinin evlerini daha hızlı satabilmeleri imkanı yaratmayı planlıyor. Su anda 120 bayii, 500 çalışanı var. 2011 yılında 81 ilde ve 923 İlçede örgütlenmek ve toplamda 500 emlak danışmanı ve bin bayiye ulaşmayı hedefliyor.

16 şirketten oluşan bir grup

Garanti Koza, inşaat ve gayrimenkulle ilişkili birçok alanda şirketler kurarak bir grup kimliğine ulaştı. Amiral gemisi Garanti Koza inşaat olan grupta toplam 16 şirket bulunuyor. Bu şirketlerin bazıları projelere bağlı yapılar. Bir kısmı ise sektörde kalıcı faaliyet için kurulmuş. Gruptaki şirketler şunlar: Garanti Koza Gayrimenkul, Akkoza AS, Akfil Holding, GAC Gayrimenkul, istanbul Kupası Tenis İşletmecilik, Koza Yönetim ve Servis, Garanti Koza-Alsim Alarko Adi Ortaklığı, Garanti Koza-Akis Adi Ortaklığı, Demir Export, Garanti Constructii SRL (Romanya), Garanti Bulgaria Ltd., 000 GK Stroy, (Rusya), Realty World Master Franchise Co. Türkiye/Kıbrıs, Garanti Koza LLP (ingiltere), Garanti Koza çukurova Bahrain Constr. Co. WL

Bir dönem çalıştığı şirketi satın aldı

Garanti Koza 1948 yılında Garanti Bankası tarafından, kredi işlemlerinden haciz ve benzeri yollarla oluşan ciddi makine parkını değerlendirmek için kuruldu. Bankanın sahiplik yapısına bağlı . olarak el değiştirdi. 1976'da Koc Holding, bankanın ana hissedarı olunca Garanti İnşaat'ta da ortak oldu. Holding, 1983'te Garanti Bankası hisselerini sattı ancak inşaatı tuttu ve kendi bünyesindeki Koza insaat'la birleştirdi. şžirketin adı Garanti Koza oldu. 1987'de Alman inşaat şirketi Hochtief, Garanti Insaat'ın ortağı oldu. 2000 yılında da İngiliz Balfour Beatty plc, şirkete ortak oldu. şžirketin ünvanı Garanti Balfour Beatty olarak değiştirildi. 2004'te Koç'un inşaattan çekilme kararına bağlı olarak satışa çıkarıldı. Daha önce , şirkette bir dönem profesyonel yönetici olarak çalışan eski Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fahir İlkel'in oğlu Mehmet şžükrü ilkel; Koc ve Balfour Beatty hisselerini (toplamda yüzde 98) satın aldı. şžirketin ana hissedarı halen Mehmet şžükrü ilkel. Toplam 50'den fazla ortak içinde önemli oranda pay sahibi hissedar sayısı 6 kişi var. Yönetim Kurulu'nu da yüksek pay sahibi ortaklar oluşturuyor.

DÜNYA


Geri Dön