Eğitim

Garanti Kültür A.Ş., Beyoğlu ve Galata'da hizmet verecek

Garanti Kültür A.Ş., restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla Beyoğlu ve Galata binalarında toplam 15 bin metrekarelik alanda hizmet verecek

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, konuya ilişkin düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla Beyoğlu ve Galata binalarında toplam 15 bin metrekarelik alanda hizmet verileceğini bildirdi. Fransız asıllı levanten mimar Alexandre Vallaury tarafından Bankalar Caddesi'nde yapılan, 1892 yılında Merkez Bankası (Bank Imperiale Ottomane) olarak hizmete açılan Galata binasının tüm bankacılık işlevlerinden arındırılarak Garanti Kültür A.Ş. yapılanmasında tümüyle kültür sanatın hizmetine sunulacağını kaydeden Karadere, diğer binanın ise bir bölümünde daha önce Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi'nin sergi salonunun yer aldığı Beyoğlu Binası olacağını söyledi.

Planlandığı gibi gitmesi durumunda binaların inşaat ve restorasyon çalışmalarının 2010 sonuna kadar bitirilmesinin hedeflendiğini belirten Karadere, bu doğrultuda Garanti Kültür A.Ş'nin 2011'in ilk aylarında çalışmalara başlamasını öngördüklerini ifade etti.

Garanti Kültür A.Ş. Program Direktörü Vasıf Kortun da iki binanın işlevlerinin ayrı olacağını, Beyoğlu binasının bir "sergi makinesi" gibi işleyeceğini, Galata binasının ise daha çok araştırma merkezi gibi faaliyetine devam edeceğini, ayrıca 100 bin kitap potansiyeli bulunan arşivi, müzesi ve düzenlenecek konferans, atölye çalışmaları, eğitim programlarıyla fikir ve düşünce üretecek yer olacağını vurguladı. Kortun, iki binayı birbirine dijital şekilde bağlayacak program üzerinde çalıştıklarını da kaydetti. Restorasyon çalışmaları "Ağa Han" ödüllü mimar Han Tümertekin tarafından yürütülen Garanti Kültür A.Ş'nin her iki yapısı da tarihi eser özelliği taşıyor. Beyoğlu'ndaki bina 5 bin metrakare, Galata'daki bina ise 10 bin metrekarelik alana sahip bulunuyor.
AA

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Garanti Platform bir sergi makinesi gibi olacak

Garanti Bankası, üç kültür ve sanat kurumunu Garanti Kültür AŞ. çatısı altında topladı. Bankanın adını taşıyan İstiklal Caddesi'ndeki ‘Garanti Galeri', ‘Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi' ve ‘Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi', tek bir kurumun sürekli etkileşim içerisindeki unsurları olarak çalışacak. Ama önce bulundukları binaların yenilenme çalışmalarının tamamlanması gerekiyor.
Platform'un İstiklal Caddesi'ndeki binasıyla, Osmanlı Bankası'nın Galata Bankalar Caddesi'ndeki tarihi binasının yenilenme çalışmalarını, dün mimar Han Tümertekin, küratör Vasıf Kortun ve Garanti Bankası yöneticisi Nafiz Karadere'nin katıldığı bir toplantıyla tanılıldı. Han Tümertekin'in verdiği bilgilere göre, Beyoğlu binası, önünden geçen büyük kalabalığı içine alıp katları arasında dolaştıracak biçimde tasarlanıyor. Galata Binası ise sakin bir kültür kurumu olacak.

Titizlikle restore ediliyor
Galatadaki görkemli yapı çok incelikli bir süreçle, eskiye sadık kalınarak yenileniyor. Han Tümertekin, İstanbul Teknik Üniversitesi ile işbirliği yaptıklarını, eski sıvaları bile analiz edip, aslına uygun malzemeyi kullandıklarını, doğrama, trabzan gibi günümüze ulaşmış özgün unsurları ise aynen koruduklarını anlattı. Binanın çatısında bulunan, daha önce kapatılmış camekanlar da yeniden yapılacak ve böylece, Osmanlı Bankası Müzesi'nin orijinalindeki gibi günışığıyla aydınlanması sağlanacak. Galata'daki bu bina, özellikle geniş kütüphanesi, toplantı ve sergi salonlarıyla, Beyoğlu'ndaki binaya göre daha sakin ve araştırmacılara yönelik bir kültür mekanı olarak tasarlanıyor. Her iki binanın ortak dili ise, girişlerde yer alacak büyük dijital duvarlarla kurulacak. Bu duvar büyüklüğündeki ekranlar, ziyaretçilere gerekli bilgilendirmenin yapılacağı alanlar olacak.
Vasıp Kortun, geçen yüzyılın hatalarını tekrar etmeyecek, kullanıcıya inan bir kurum oluşturduklarını anlattı ve Beyoğlu'ndaki binanın ‘Bir sergi makinesi' olacağını söyledi. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere ide, üç kurumu tek çatı altında birleştirerek, varlığını uzun yıllar sürederecek özerk ve kalıcı bir yapı kurduklarını anlattı.
Radikal