03 / 05 / 2024

Gary Locke: İstanbul'u Avrupa'nın finans merkezi yapabiliriz

Gary Locke: İstanbul'u Avrupa'nın finans merkezi yapabiliriz

Türkiye ile ABD arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi için Başkan Barack Obama'nın tam desteğini aldıklarını açıklayan Amerikan Ticaret Bakanı Gary Locke, 'Ticaret hızla gelişiyor. İstanbul'u Avrupa'nın finans merkezi yapabiliriz' dedi



Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) ile Center For American Progress'in (CAP) düzenlediği Türk-Amerikan Ekonomik İlişkilerin Güçlendirilmesi toplantısı Washington'da yapıldı. Toplantıda konuşan Amerikan Ticaret Bakanı Gary Locke, son dönemlerde Türkiye'nin ekonomik alanda önemli atılımlara imza attığını söyledi ABD ve Türkiye arasındaki ticaretin gelişmesi için Başkan Barack Obama'dan tam destek aldıklarını açıklayan 'Ticaret hızla gelişiyor. İstanbul'u Avrupa'nın finans merkezi yapalım' dedi.

Öncelikli pazar Türkiye
Türkiye'nin büyümesi ve gelişimini dikkatle izlediklerini vurgulayan   Gary Locke, 'Yenilenebilir enerjiyi desteklemek, girişimciliği yüreklendirmek, İstanbul'un Avrupa'nın finans merkezi olmasına yardımcı olmak, KOBİ'leri teşvik ederek güçlendirmek önemli. Ticareti geliştirme ve koordinasyon komitemiz Türkiye'yi öncelikli pazar olarak belirledi' diye konuştu.

Bu yıl Türkiye'de 2 ticaret formu çalışması olacağını da açıklayan Locke, burada da yenilenebilir enerji ile petrole öncelik vereceklerini kaydetti. Türkiye ile ABD arasında doğrudan yatırımı teşvik edici niyet mektubu imzalandığını hatırlatan Locke, 'Önemli sektörlerde teknik yardım vermek üzere harekete geçildi. Geçen ay Ankara'da ilaç sektörüne yönelik ilk adım atıldı. ABD ile Türkiye arasında iş konseyinin kurulması yönünde karar alındı ve ilk toplantının önümüzdeki aylarda gerçekleşeceğini umuyorum' diye konuştu.

Yeni girişimler olacak
Yakın gelecekte heyecan verici diğer girişimlerin de olduğunu söyleyen Locke, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin, yenilenebilir enerji ve enerji güvenliğiyle alakalı hedeflerini başarması yolunda Türkiye'ye yardım etmek için çok sıkı çalıştığını kaydetti. Locke, ABD Enerji Bakanlığının, Türk hükümetinin desteğiyle birlikte, enerji verimliliğini geliştirme konusunda Türkiye'ye yönelik 'Sıfıra Yakın Bölge' (Near-Zero Zone) adlı projeyi geliştirdiğine de dikkati çekti.

Tam destek garantisi
Türkiye ve ABD'nin, ilişkilerini geliştirme ve inşa etmeye devam ederken, ticaret ve yatırımların artmasını sağlayacak ortamı yaratmalarının önemli olduğunu belirten Locke, sözlerine şöyle devam etti: 'Zaten güçlü olan bağlarımızı daha da derinleştirmeye yardım etmek için çok daha fazlasını yapabiliriz ve yapmalıyız. Bu nedenle bu tür etkinlikler çok önemli. İş yapmak, her şeyden öte, ilişkileri inşa etmekle alakalıdır. Bildiğiniz ve güvendiğiniz insanlarla ticaret ve işbirliği yaparsınız. İlişkilerin inşası çalışmaları, gerçek anlamda, yüz yüze görüşebildiğimizde ve birbirimizin kültürleri ve arzuları hakkında bilgi sahibi olduğumuzda vuku bulur. İlkelerimiz arasında daha güçlü bağların olmasını umut edenlere mesajım şu; ABD yönetiminin tam desteğine sahip olduğunuza dair size garanti verebilirim'.

15 milyar $ yeterli değil
Son dönemlerde Türkiye'de ihracatçı sayısının arttığına işaret eden Bakan Locke, 'ABD, Türkiye'nin beklentilerine tam destek veriyor. şžu ana kadar elde edilen ilerleme ise bu konuda doğru adımların atıldığını gösteriyor. ABD ve Türkiye arasında güçlü bağlar kurmak isteyen herkes bilmelidir ki; başta Başkan Obama ve Amerikan yönetiminin tam desteği arkalarındadır' diye konuştu.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen   yıl 15 milyar dolar olduğunu ifade eden   Locke, 2009'a göre ticaretin yüzde 40 arttığına dikkat çekti. Locke sözlerini şöyle tamamladı:
'Bunda Türkiye'nin geçen yıl krize rağmen yüzde 7 büyümesi ve çok iyi bir ekonomik performans sergilemesi etkili oldu. Ancak yine de bu ticaret hacmini yeterli görmüyoruz. Türkiye dünyanın en büyük 17'nci ekonomisi olmasına rağmen ABD ürünleri Türkiye'nin ithalatının sadece yüzde 7'sini oluşturuyor.'

ABD'li bakandan TUSKON'A övgü
ABD Ticaret Bakanı Locke, Türk İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu'nun (TUSKON) sadece 6 yaşında olduğunu, ancak bu kısa zaman diliminde bile, Türkiye'deki ekonomik gelişme için itici güç olma ve dünyadaki iş çevreleri için güvenilir ortak olma özelliğini kabul ettirdiğini kaydetti.

TUSKON'un 2007 yılında Washington bürosunun açılmasıyla birlikte, Amerikan iş toplumunun yakın bir dostu olma konumunu pekiştirdiğini ifade eden Locke, TUSKON Başkanı Meral'i, iki ülke ticari ilişkilerinin artmasına verdiği çok sayıda katkıdan dolayı kutladı.

3'ncü ülkelere yatırımda birlikte hareket edelim
TUSKON Başkanı Rızanur Meral, 162 işadamı derneği ve 26 bin üyeyi şemsiyesi altında barındıran TUSKON olarak, Türkiye ile ABD arasında zaten güçlü düzeydeki ilişkilerin bugüne kadar ihmal edilmiş boyutu olan iş bağlarını da iyileştirmeye kararlı olduklarını vurguladı.

Meral, Dünyada varım diyebilmek için Amerikan pazarında olmak lazım. Amerikalı firmalarla da işbirliği yapmak lazım, yatırımlar noktasında ve üçüncü ülkelerde de'' dedi.

Ortak yapalım
Meral, ortak potansiyel dallar arasında inşaat sektörünün, üçüncü ülkelerde inşaat ve yatırımların çok önemli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
'Daha yeni Etiyopya ve Tanzanya'dan geldik. çok büyük enerji projeleri var. Ve bunları şu anda başka ülkeler başlatmışlar. Halbuki bunları Türk ve Amerikan firmaları ortak olarak yapabilirlerdi. şžu anda kaçmamış diğer fırsatları da beraber değerlendirebileceğimizi düşünüyorum. Türk yatırımcıları ve müteşebbisleri sahada olacaklar. Amerikan sermaye ve birikimini de birleştirerek dünyada güzel sonuçlar alınabilecek. Ve üçlü bir kazanma modeli oluşturulacak. Hem Amerika, hem Türkiye hem de yatırımın yapıldığı üçüncü ülke kazanabilecek. Bu noktada Amerika'ya katacağımız ve kendi kazanacağımız güzel şeyler olacağını düşünüyoruz.''

Hedef 500 milyar dolar
Mısır'daki olayların yatışmasının ardından fabrikalarda çalışan işçilerin yabancı yatırımcıları hedef alan gösteriler yaptığını da hatırlatan Meral, 'Bu gösteriler sadece Türk fabrikalarında yaşanmadı. Bunun nedeni de Türk fabrikaları bu ülkede çalışanların haklarına saygı gösteriyor. Öğle yemeği uygulaması sadece Türkler'in sahip olduğu fabrikada var' diye konuştu.
25 bin firmanın TUSKON üye olduğunu da hatırlatan Meral, 2023'te dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek için 40 bin ihracatçı için çalıştıklarını ve önümüzdeki 12 yıl içerisinde 500 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini söyledi.

Türkiye bölgesinde lider
Center For American Progress (CAP) Başkanı John Podesta, ABD Başkanı Obama'nın Türkiye ile ilişkilerin genişletilmesi konusunda son derece net davrandığını söyledi. Son 10 yılda Türkiye'nin çok dikkat çekici bir gelişme gösterdiğini vurgulayan Podesta, 'Ülke Avrupa'da Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da etkili bir diplomatik liderlik sergiledi. Ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin Türk-Amerikan ilişkilerinin temel direği olacak. Bu konuda TUSKON'un ve Türk iş dünyasının adımlarını önemli buluyorum' dedi.
Bugün


Geri Dön