Emlak Terimleri

Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi istisnası 2022!

Gayrimenkul satış işleminin, satın alınma tarihinden itibaren beş yıl içinde gerçekleşmesi halinde vergi ödenmesi gerekiyor. Vergide belli bir tutar istisna olarak açıklanıyor. Peki, gayrimenkul değer artış kazancı vergisi istisnası 2022 ne kadar?Vergide her yıl istisna tutarı belirleniyor

Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi, Gelir Vergisi Kanunu'nun 80'inci maddesi uyarınca miras ve bağış yolu ile alınan konutlar hâriç, gayrimenkul alış tarihinden itibaren "tam 5 yıl geçmeden" satılması ve satış yapılan yılın istisna tutarı üzerinden bir kazanç elde edilmesi durumunda ödeniyor. Vergide her yıl istisna tutarı belirleniyor.

Gayrimenkul değer artış kazancı vergisini belirlenen istisna tutarından yüksek gelir elde edenler ödüyor. Peki, gayrimenkul değer artış kazancı vergisi istisnası 2022 ne kadar tespit edildi?

GAYRİMENKUL ALIŞ TARİHİ HANGİ TARİHTİR?

Vergilengirmede gayrimenkul alış tarihi, tapunun resmi olarak alındığı yani tapunun üzerinde yazan tarih oluyor. Ancak tapu alınmadan önce evde oturulması ve bu durumun ikametgâh, fatura vb. resmi bir belge ile kanıtlanması halinde, tapu alım tarihi yerine evde oturulmaya başlanan tarih geçerli olabiliyor.

Aynı zamanda kentsel dönüşüm kapsamında yenilenen gayrimenkuller de dâhil olmak üzere, mevcut yasa gereği her tapu sahip değişikliği ile tapu cins değişikliğinde bu 5 yıllık süre yeniden başlayabiliyor.

DEĞER ARTIŞ KAZANCI VERGİSİ İSTİSNASI 2022

Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi istisnası 317 Seri No.lu Genel Tebliği ile 2022 yılı için 25.000 TL, 2021 yılı için 313 Seri No.lu Genel Tebliği ile 19.000 TL olarak belirlendi.

DEĞER ARTIŞ KAZANCI VERGİSİ BEYANNAMESİ

İstisnadan çok gelir elde eden vatandaşların öncelikle değer artış kazancını beyan etmesi gerekiyor. Değer artış kazancı beyannamesi, vergi dairesine verilir. Başvuru sonucunun takibi ve ödemeler ise GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) uygulaması ve internet sayfası (https://ivd.gib.gov.tr) üzerinden gerçekleştirilebilir.

DEĞER ARTIŞ KAZANCI VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENİR?

Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi Beyanname Verme ve Ödeme Dönemi
2021 yılı içinde satışı yapılan gayrimenkul için 2022 yılının mart ayının 1 ila 31 arası yıllık gelir vergisi beyannamesi verilir ve yine 2022 yılının mart ve temmuz aylarında 2 eşit taksitte ödenir. 

Tapu döner sermaye harcı ne kadar?

Başkasına ait tapu sorgulama nasıl yapılır?

Tapuya şerh koyma ücreti ne kadar?