Gayrimenkul dolandırıcılarına dikkat!
1950’lerde devlete ait kamu mallarını vatandaşa satarak efsane olan dolandırıcı Sülün Osman, günümüzde de kol geziyor. Özellikle Silivri, Tekirdağ ve Kırklareli bölgesinde imar dolandırıcıları ‘sözde’ satış yaparak vatandaşı mağdur ediyor.
1950’lerde devlete ait kamu mallarını vatandaşa satarak efsane olan dolandırıcı Sülün Osman, günümüzde de kol geziyor. Özellikle Silivri, Tekirdağ ve Kırklareli bölgesinde imar dolandırıcıları ‘sözde’ satış yaparak vatandaşı mağdur ediyor
ARTAN gayrimenkul talebi ve hızlanan inşaat projelerini fırsat bilen dolandırıcılar, her yıl binlerce vatandaşı mağdur ediyor. Suç şebekeleri sahte kimlikle tapu dairelerinden vekâlet alarak size ait taşınmazları satabiliyor. Son dönemin en yaygın dolandırıcılık türlerinden birisi de imar dolandırıcılığı… İmar dolandırıcılarının en çok ‘sözde’ satış yaptığı bölgeler ise Silivri, Tekirdağ ve Kırklareli. Belediyenin haberi olmadan tarım alanlarını imarlı gibi göstererek parsel parsel satan dolandırıcılar, bunun için TV ve internet sitelerini kullanıyorlar. Hiçbir emlakçının imar planı yapamayacağını ve tarım arazilerinin kesinlikle imara açılma ihtimalinin olmadığını belirten Şehir Plancısı ve İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, gayrimenkul yatırımı yapacak kişilerin dikkat etmesi gerekenleri YENİ YÜZYIL’a anlattı. İnsanları kandırmak için TV’lere özellikle ünlü insanları çıkardıklarını belirten Oflaz, 5 kavanoz balı 100 TL’ye satmasıyla bilinen ve geçtiğimiz ay Silivri’deki tarım arazilerini imarlı gibi gösterdiği için gözaltına alınan E.İ.’yi örnek vererek birçok kişinin gerek TV’lerden gerek internetten bu yola başvurduğunu aktardı.
‘Emlakçılar plan yapamaz’
İmarlı arsa yalanına karşı gayrimenkul yatırımı yapacakların çok dikkatli olması gerektiğini belirten Oflaz “Dolandırıcılar tarım alanlarına imara açılacağını ifade ediyorlar. Biz imar planı yapıyoruz diyorlar. Bir defa sizin imar planı yapma yetkiniz yok. İmar planlarını yapma yetkisi, yetkili şehir plancılarındadır. Emlakçılar ve haritacılar imar planı yapamazlar. Bu dolandırıcılığın önüne geçmek için yerel yönetimler kadar, vatandaşa da iş düşüyor. Arsa alacak kişiler öncelikle belediyeye gidip imar durumunu sorgulamalı. Şehir plancıları ofisinden bu arsaların imarlı olup olmadığı araştırılmalı. Belediyeler ise imara açılacak alanları önceden aleni bir şekilde ilan etmeli” ifadelerini kullandı.
‘Vekaleti kaldırarak tapunuzu koruyun’
TAPU dolandırıcılığının önüne geçmek için gayrimenkul takibinin önemine de değinen Oflaz şu bilgileri verdi: “Tapu dolandırıcılığı dediğimiz şey aslında sahte vekâletname üreterek tapularda işlem yapılmasıdır. Bu yöntemde dolandırıcılar sahte kimlikle notere gidip tapunuzu satmak için sizden vekâlet alıyor. Bu mağduriyetin önüne geçmek aslında çok kolay ve ancak fazla bilinmiyor. Tapunuza ‘şerh’ koyduruyorsunuz. Yani diyorsunuz ki ‘Benden başkası burayı satamaz, vekâletname yapılamaz.’ Böylece sizden başkasının işlem yapmasının önü tamamen kapatılıyor.”
‘Kentsel dönüşümde onlarca mağduriyet davası var’
KENTSEL dönüşümün ivme kazanmasıyla yaşanan mağduriyetlerin de arttığına dikkat çeken Oflaz, teminat verilmeden anlaşma yapılmaması gerektiğini söyledi. Oflaz “Şu anda onlarca insan mağduriyet davası açmış durumda. Ancak bilinen bir gerçek var ki mağdur olduktan sonra mahkemeye gitmek çözüm değil. Dönüşümü yapacak firmanın referanslarının güçlü olup olmadığını araştırmaları lazım. En önemlisi de teminat almak gerekiyor. Geri dönüşü olmayan bir yola giriyorlar. Sonrasında o firmaların mahkûmu oluyorlar, firmalar ne derlerse onu yapmak zorunda kalıyorlar. Ancak teminat alırsanız mağduriyetlerin önünü geçebilirsiniz” diye konuştu.
SÜLÜN OSMAN KİMDİR
OSMAN Ziya Sülün, 1923’te İstanbul’da doğdu. Adını duyurduğu ilk işini 1948 yılında Fatih’te yeni tuttuğu evin sahibini dolandırarak yaptı. 1950 ve 60’lı yıllardaki işleriyle ün kazanan ‘Sülün Osman’ tramvay, Galata Kulesi, kent meydanlarındaki saatler, şehir hatları vapurları gibi kamu mallarını vatandaşlara satarak ya da kiraya vererek efsane haline geldi. Ünü giderek yayılan Sülün Osman, Kemal Sunal filmlerine bile konu oldu. Galata Köprüsü’nü satmak üzereyken tesadüfen yakalandı. 1984’te Beyoğlu’nda sürekli kaldığı otelde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.
Yeni Yüzyıl Gazetesi