Ticari

Gayrimenkul firmaları ofisleri modernleştiriyor!

Yeni ofis projeleri, çalışan verimliliğini artırırken konforu ihmal etmeyen modern tasarımları ile dikkat çekiyor. Radikal dokunuşlarla klasik algı yıkılıyor. İşte, İstanbul'un en yeni ofis projeleri...

Yeni ofis projeleri, çalışan verimliliğini artırırken konforu ihmal etmeyen modern tasarımları ile dikkat çekiyor. Radikal dokunuşlarla klasik algı yıkılıyor.


Günümüzün beyaz yakalısı, zamanının önemli bir bölümünü plazalarda, kapalı ofis alanlarında çalışarak geçiriyor. İşte bu nedenle firmaların iş ortamını ve çalışma mekanlarını bir motivasyon aracı olarak değerlendirmesi gerekiyor. Bu da ofis ortamlarında yeni ihtiyaçlar doğuruyor.


Yeni tip ofisler, işte bu ihtiyaçlar göz önünde tutularak tasarlanıyor. Daha renkli alanlar, şirketin çalışma prensibine uygun tasarımlar, çalışanların nefes alabileceği ortamlar yaratmak önem kazanıyor.


Bu gereksinimleri gözeten kurumlar, kendilerini yönetsel, zihinsel ve tasarım anlamında radikal değişiklerle yenilemeyi tercih ediyor. Çalışanların bir araya gelerek sosyalleşmeleri, paylaşımda bulunmaları birçok şirket için verimi arttıran unsurlardan birisi. Ancak bu bağlamda bugünün 'iyi' ofisi, sanılanın aksine ortaya bir kaydırak koymaktan ibaret değil.


Yeni ve iyi ofisler doğru tasarlanmış ve yönlendirilmiş sosyalleşme alanları, fikir alışverişine imkân sunan mekânlar yaratılmak zorunda. Kişiler kendilerini evlerinde oldukları kadar rahat hissetmeli. Bunun için de tasarımdan havalandırmaya, aydınlatmadan mekanın yalıtımına kadar bir dizi fiziksel faktör önem kazanıyor.


İster kiralayın, ister satın alın

Ofis çalışanları günlerinin çoğunu işyerlerinde harcarken, gün içerisinde sosyal ihtiyaçların karşılanabileceği, bireysel olarak kendilerini daha sağlıklı ve zinde hissedebileceği mekanlar yaratmak önemli.


Firmalar da ofislerini tasarlarken sosyal yaşam alanlarını çalışanlar için genişletiyor ve spor salonlarından masaj alanlarına, sauna ve buhar odalarına kadar her şeyi düşünüyor.


Ulaşım kolaylığı sağlayan merkezi alanlara yapılması tercih edilen projeler, havalimanı, köprüler, metro ve tramvay gibi noktalara da yakın konumdalar. Firmalar ofis projelerinde, istedikleri her metrekare için farklı bir çözüm bulabiliyor.


Projelerde kiralama ve satış için metrekare ve metreküp seçenekleri ile fiyat skalası oluşturulurken, 71 metrekareden başlayan seçenekler 5 bin 700 metrekareye kadar çıkıyor. İnşaat firmaları ödeme seçeneklerinde şirketlere birçok imkan sunuyor.


İşte, son dönemde farklı tasarımları ve sosyal olanaklarıyla cazip fırsatlar sunan projeler ve detayları...


1-) Ferko Line


www.ferkoline.com



2-) Nidakule Kayaşehir


www.nidaparkkayasehir.com


3-) Maslak Ofis 1453


www.terasofisl453.com


4-) Business İstanbul


www.businessistanbul.com


5-) Piyalepaşa İstanbul


www.piyalepasa.com.tr


6-) Selenium Retro 9


www.seleniumretro9.com


7-) İzpark


www.egeyapi.com



8-) Yedi Mavi


www.yedimavi.com.tr


9-) DKY Business Kartal


www.dkybusiness.com


10-) AND Kozyatağı


www.andkozyatagi.com.tr


11-) Golden Tulips


www.goldentulipskartal.com


12-) Premier Kampüs Ofis


www.premierkampusofis.com


13-) Loft Up7.60 / Work Up5.50


www.tataryapi.com

 

14-) Windowist Tower


www.windowist.com


15-) Taksim 360


www.taksim360.com.tr


Renan GÖKYAY / Nurus Yönetim Kurulu Üyesi ve Baş Tasarımcısı



"Çalışanlar için 'tam iyilik hali' sunuyoruz"

Nurus Mobilya, 1927'den bu yana ofis tasarımları yapıyor. Hedefimiz ise geleceğin ofislerini, çalışanların mutluluğu ve hayat kalitesinin arttırmak.


Teknolojinin nereye gittiğini ve insanları nasıl tetiklediğini bilmek gerekiyor. İhtiyaçları ve farklı çalışma tiplerini destekleyecek çözümler ortaya koyuyoruz. Tasarımlarımızda çalışanların aynı test edip uygun malzemelerle kaplıyoruz.


Çalışanların 'tam iyilik hali'ni destekleyecek çözümler ortaya koyuyoruz. Bunu malzeme seçimi, aydınlatma, hava kalitesi, mobilyanın vücut kinematiğine uyumu, sertifikalı mobilyalar, akustik araştırmaları ile mekanda iş yapabileceği, sosyalleşebileceği, dinlenebileceği, yemek yiyebileceği hatta egzersiz yapabileceği holistik bir bakış açısı yaratmayı amaçlıyoruz.


Çalıştığınız ve fikir ürettiğiniz yerin 0.40-0.50 saniyeden fazla çınlamaması gerekiyor. Eğer çınlıyorsa beyniniz bu çınlamayı duyuyor ve motivasyon kaybı yaşanıyor. 63 hz çınlama odasına sahip ilk ve tek firmayız.


Akıllı cihazlar için geliştirdiğimiz bir uygulama ile ortamın çınlama oranını ölçüyor; mobilya tasarımlarımızı bu çınlamayı ortadan kaldıracak şekilde yapıyoruz.


1997 yılında Türkiye'nin ilk sertifikalı koltuğu 'Me Too'yu tasarladık. Uzun saatler boyunca oturulan bir çalışma koltuğunun vücudun esnetilmesine olanak tanıyacak şekilde geliştirilmesi lazım. Eğimi, öne ve arkaya esneme açıları, bel ve boyun omurlarına uygun hesaplamalar yapılarak, tamamen bilimsel araştırmalar ve pratikler doğrultusunda geliştirildi.


Çalışırken basit esneme germe hareketlerini yapabileceğiniz, bizim 'içinden sağlık çıkan mobilya' olarak tanımladığımız 'Take Five' yine bu tasarımlarımızdan biri.



Gürhan BAKIRKÜRE / Bakırküre Mimarlık Kurucusu



"Çalışanlara özgürlüklerini sunmak gerekir"

İyi bir ofis kurgusunun temelinde çalışanların güvenlik, aidiyet, amaç sahibi olma, kendisini değerli hissetme gibi temel ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalı ve iyi bir çalışma mekânı tüm bunları karşılayabilmesidir. Bir ofis tasarlıyorsanız, topluluk hissi ve aidiyeti ön plana alarak merkeze insanları koymalısınız. Mutlu ofislerin anahtarı buradadır.


İyi bir ofis kesinlikle kurumun ihtiyaçlarına yanıt veren bir ofis olmalı, terzi işi gibi ele alınmalı. Her şirketin, iş ortamının kendine ait disiplinleri, çalışma şartları ve prensipleri vardır. Şirketlere kendi çalışma kimliklerine özgü ortamlar yaratarak, onlara en çok hitap eden senaryoyu hazırlayarak her şirketin çalışma kültürü çözümlerini yaratıyoruz.


Çalışma rutini içerisinde bir masa başında mesaisinin geçmesini bekleyen bir çalışandan verimlilik bekleyemezsiniz. Kişilere kendi çalışma alanlarını seçme özgürlüklerini sunmak gerekir. Kişinin sosyalleşmesi nasıl bir ihtiyaçsa, çalışırken veya mola anlarında izole olmasına da olanak sunabilecek mekânlar yaratmak gerekir.


Konforlu ortak çalışma mekânlarını paylaşıma açık ve herkes tarafından ulaşılabilir şekilde tasarlamak, bireysel çalışma köşeleri ve değişik ihtiyaçlara göre farklılaştırılmış toplantı odaları gibi alternatif alanlar oluşturmak bizim 'iyi bir ofis' için sunduğumuz çalışma alanı çözümlerinden sadece birkaçı. Sosyal alanlar sunma özelinde oyun alanları, küçük telefon odaları, kafeterya alanları bu anlayışa hizmet eden vazgeçilmez birimler haline gelmiş durumda.


Ayşegül Küçükkurt / Para