Sektörel

Gayrimenkul fiyatları yapay zeka ile belirlenecek! İlk adım atıldı!

Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Bornova Belediyesi tarafından satın alınacak ya da satışı yapılacak gayrimenkullerin fiyatını belirlemek için yapay zeka teknolojisini kullanmaya başladı. İşte detaylar...

Türkiye'de Elektronik Belge Yönetim Sistemi'ne (EBYS) geçen ilk yerel yönetimler arasında  bulunan Bornova Belediyesi, dijital dönüşümdeki öncülüğüne hız kesmeden devam ediyor. Emlak ve İstimlak Müdürlüğü tarafından, Bornova Belediyesi tarafından satın alınacak veya satılacak gayrimenkullerin fiyatını belirlemek amacıyla yapay zeka kullanmaya başladı. 

Yeni sistem doğrultusunda, hem vatandaşın hem de belediyenin hakları korunuyor.

Gazete Duvar'dan Didem Mercan'ın haberine göre; Bornova Belediyesi Emlak ve İstimlak Müdürlüğü'nde, gayrimenkul ve kamulaştırma bedel tespiti aşamasında kullanılan yapay zeka, çeşitli veri merkezlerinden, emlak sitelerinden ve piyasa verilerinden faydalanarak değerlemeler yapıyor. 

Uzman personelin inceleme ve çapraz sorgulamalarından sonra, belediye tarafından ilan edilecek fiyat tespit ediliyor. 

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu ve hem Bornovalıların hem de Bornova Belediyesi’nin haklarını korumak ve daha iyi hizmet sunmak gayretinde olduklarının altını çizdi. 

"Teknoloji yaşama hem hız hem de konfor ve güven katıyor. Belediyemizin çalışmasında mümkün olduğu ölçüde teknolojiyi kullanmaya, bu konfordan Bornovalıları faydalandırmaya gayret ediyoruz" açıklamasında bulunan Ekşi, dijital belediyecilik noktasındaki adımların da bu alandaki öncü rollerinin de devam edeceğini belirtti. 

Gayrimenkul sektöründe, en önemli noktalardan birinin değer belirlenmesi olduğu ifade ediliyor. Son zamanlarda gayrimenkul değerlerinin belirlenmesi ile ilgili öneriler peş peşe geliyor. Bunlardan biri de taşınmaz değer haritalarının oluşturulması önerisi oldu.

Bunların yanı sıra, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) daha önce hiç olmadığı kadar değerleme ve bağımsız denetim alanlarına hassasiyet göstermeye başladı. Gayrimenkul değerleme şirketleri ile ilgili uyarılar, düzeltme istekleri ve iptaller peş peşe gelmeye başladı. 

Son olarak, gayrimenkul değerleme sektöründe asli ve taşeron olarak birçok halka açık ve açık olmayan işletmenin projeleri ve gayrimenkulleri için değerleme raporu hazırlamış olan May Gayrimenkul Değerleme A.Ş’nin’ sermaye piyasasında değerleme yapma yetkisi SPK tarafından iptal edildi. 

Artık aynı konut için sitelerde birden fazla ilan verilemeyecek: Fiyat da farklı farklı olmayacak! 

İstanbul’un 956 mahallesinde saatli bomba var! Bu ilçe ve mahallelerdeki binalara acil müdahale gerekiyor!

Yeni kira bedelleri nasıl belirlenecek? Avukattan 'TÜFE artışları yüzde 25 hiç yokmuş gibi üst üste yansıtılmalı' çıkışı