17 / 07 / 2024

Gayrimenkul fonlarında yeni dönem başlıyor! Resmi Gazete'de yayımlandı!

Gayrimenkul fonlarında yeni dönem başlıyor! Resmi Gazete'de yayımlandı!

Gayrimenkul Yatırım Fonları'na ilişkin olarak yapılan yeni düzenlemeyle artık arsa üretme hedefiyle proje fonu kurulabilecek. Proje fonu aracılığıyla da gayrimenkul projelerine yatırım yapılacakken ayrıca böylelikle projelere finansman da sağlanacak. 


Döviz ve altında al-sat kolaylığı!


Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde çok önemli bazı değişiklikler yaptı. Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği (III-52.3)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (III-52.3.f) bugünkü 32604 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğde yer alan detaylara göre gayrimenkul yatırım fonlarının şemsiye fon olarak kurulamayacağına ilişkin yasak kaldırıldı. Maketten konut satışı kavramının çokça kullanıldığı sektörde, projeden gayrimenkul yatırım fonu kurulmasının da önü açılmış oldu. CNBC-e'den Fırat Gazel imzalı habere göre Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları ilgili daha önce yapılacağını ifade ettiği değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlandı. 2014 tarihli yönetmelikte yapılan değişikliklerle söz konusu sektörün önemli kazanımlar elde etmesi mümkün olabilecek. Şemsiye fon ve şemsiye fona bağlı fonların katılma paylarının ihracı için imkan da sağlandı.

Söz konusu bu yeni düzenleme ile şemsiye fonun kuruluş giderleri ile fonların katılma payı ihraç giderleri hariç olmak üzere, bir şemsiye fon için yapılması gereken tüm giderler oransal olarak alt fonların portföylerinden karşılanacak.

Gayrimenkul fonlarında yeni dönem başlıyor! Resmi Gazete de yayımlandı!

ARSA ÜRETME HEDEFLİ FON

Gayrimenkul sektöründeki en önemli yeniliklerden bir tanesi, özellikle arsa üretme hedefli oluşturulan Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu uygulaması. Münhasıran bağımsız bölüm toplam brüt alanının yarısından fazlasının konut kullanımına ayrıldığı bağımsız kuruluşlar tarafından tespit edilen gayrimenkul projelerine yatırım yapmak üzere fon kurulması da mümkün olacak.

ÜÇ YIL İÇİNDE İNŞAAT ZORUNLU

Söz konusu fon portföyü, sadece üzerinde proje geliştirilecek olan arsalar, gayrimenkul projeleri ve ilgili para ve sermaye piyasası araçlarından oluşacak. Yine paylaşılan detaylara göre yatırım yapıldığı tarih itibarıyla tamamlanmamış gayrimenkuller, tamamlanmalarını takip eden dönemlerde de portföyde yer almayı sürdürecek.

Tapuda fon adına tescil edilen arsalar üzerinde en geç 3 sene içerisinde gayrimenkul projelerinin inşaatına başlanması da zorunlu olacak.

 

Konut ve araba fiyatlarındaki balon her geçen ay sönüyor!

Ekonomist Evren Devrim Zelyut konut sahibi olmak isteyenleri korkuttu: 2030'dan önce konutu unutun!

İslam Memiş, gram altının 2 bin 900 TL olacağı tarihten sonra şimdi de satış için tek şartı açıkladı! 


Geri Dön