Emlak Terimleri

Gayrimenkul gelir vergisi 2. taksit dönemi yarın başlıyor!

Geçtiğimiz sene gayrimenkulünü satarak ya da kiraya vererek gelir elde eden kimseler bu sene vergi borcunun ilk taksitini Mart'ta ödedi. Gayrimenkul gelir vergisi 2. taksit dönemi ise yarın başlıyor...

Gayrimenkulünü kiraya vererek veya satarak gelir elde eden kimseler Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergi mükellefi oluyor. Yalnız, kira gelir vergisi ile değer artış kazancı vergisinde belirlenen istisna sınırının altında geliri olanlar vergi mükellefi olmuyor. İstisna sınırı kira gelir vergisi ile değer artış kazancı vergisi ile ayrı ayrı belirleniyor.

Gayrimenkulünü, iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkaranlar değer artış kazancı vergisini ödüyor. 5 yıldan sonra yapılan satışlar vergilendirilmiyor.

2017 yılında yapılan satışlardan elde edilen gelirlere uygulanacak istisna tutarı 11 bin TL oluyor. Kazanç elde eden kimseler, 26 Mart akşamına kadar beyannamelerini vererek, 31 Mart akşamına kadar ilk taksitini ödedi.

Gayrimenkulünü, bir sene boyunca kiraya vererek kira geliri elde eden mal sahipleri ise kira gelir vergisi ödüyor. 2017 yılında konutta 3 bin 900 TL, işyerinde ise 30 bin TL geliri olan kimseler bu sene vergi mükellefi oluyor.

Bu verginin mükellefleri de beyannamelerini 26 Mart akşamına kadar beyannamelerini vererek, 31 Mart akşamına kadar ilk taksit ödemesini gerçekleştirdi.

2018 yılı vergi takvimine göre gayrimenkul gelir vergisinde 2. taksit ödemeleri 1 Temmuz 2018 itibari ile başlıyor. Vergi ödemesi, 31 Temmuz 2018 tarihine kadar yapılabilecek.

1 Temmuz'un pazar gününe denk gelmesi nedeniyle vergi daireleri ödemeleri 2 Temmuz itibari ile almaya başlayacak. Online ödeme yapmak isteyenler 1 Temmuz'da bu işlemlerini gerçekleştirebilecek.

Gelir vergisi ödeme yerleri

1- Mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesi,
2- Bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi daireleri
3- Elden ya da internet bankacılığını kullanarak anlaşmalı bankalar,
4- www.gib.gov.tr adresinden anlaşmalı bankaların banka kartları ve kredi kartları ile ödeme yapılabiliyor.


Değer artış kazancı vergisi 2018 nasıl hesaplanır?

Kira gelir vergisi 2018 hesaplama!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com