Değer artış kazancı vergisi 2018 nasıl hesaplanır?
Değer artış kazancı vergisi için beyanname dönemi 26 Mart, ilk taksit ödeme dönemi ise 31 Mart akşamına kadar devam ediyor. Peki, değer artış kazancı vergisi 2018 nasıl hesaplanır?
Gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde elde edilen kazanç, kanunen vergiye tabi tutuluyor. Gayrimenkul gelir vergisi olarak da bilinen bu değer artış kazancı vergisi mevcut uygulamada iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılan gayrimenkuller için ödeniyor.
Vergi için her sene istisna sınırı belirleniyor. 2017 yılı gelirlerine uygulanacak istisna tutarı 11 bin TL oluyor. Kazanç elde eden kimselerin 26 Mart akşamına kadar beyannamelerini vererek, 31 Mart akşamına kadar ilk taksit ödemelerini yapmaları gerekiyor.
Peki, değer artış kazancı vergisi 2018 nasıl hesaplanır?
Vergide istisna ilk madde(İvazsız olarak iktisap edilenler ile tam mükellef kurumlara ait olan ve iki yıldan fazla süreyle elde tutulan hisse senetleri hariç, menkul kıymetlerin veya diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar) hariç diğer tüm gelir unsurlarında uygulanıyor.
Endeksleme; alış tarihinden önceki ay ve satış tarihinden önceki ay ÜFE oranındaki artış yüzde 10 ve üzeri ise mal ve hakların alış bedeline bu artış oranı uygulanarak bulunan yeniden değerlenmiş alış bedeli ile satış bedeli arasındaki fark bulunarak gayrisafi kazanç bulunuyor. Eğer ÜFE artış oranı yüzde 10'un altında ise alış bedelinde herhangi bir işlem yapmadan satış bedelinden düşülüyor.
Endeksleme satışı yapılan mal ve hakların; alış tarihinden bir önceki ay ÜFE ile satış tarihinden önceki ay ÜFE oranı arasındaki artış miktarının yüzde 10 ve üzeri olduğu durumlarda yapılıyor, aksi halde yapılmıyor.
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com