Değer artış kazancı vergisi nasıl ödenir?
Değer artış kazancı vergisini, taşınmaz malların iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkaranlar değer artış kazancı vergisi ödüyor. Peki, değer artış kazancı vergisi nasıl ödenir?
Değer artış kazancı vergisi nasıl ödenir?
Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların iktisap tarihinden itibaren belli bir süre içerisinde elden çıkarılması halinde vergisel sorumluluklar arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor.
Değer artış kazancı vergisini, taşınmaz malların iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkaranlar ödüyor. Vergi yükümlüsü olunup olunmadığı, değer artış kazancı vergisi için tespit edilen istisna bedeline göre belirleniyor.
Belirlenen istisna bedelinin üstünde gelir elde edenler vergi yükümlüsü olurken, bu bedelin altında gelir elde edenler ise vergi yükümlüsü olmuyor. Peki değer artış kazancı vergisi nasıl ödenir?
Değer artış kazancı vergisinin mükellefleri vergi borcunu 2 eşit taksit halinde ödeyebiliyor. Verginin 1. taksit dönemi Mart ayı olurken, değer artış vergisi 2. taksit ödeme zamanı ise Temmuz ayı oluyor.
Buna göre geçen sene elde edilen değer artış kazançları için beyannameler verilip ilk taksitler ödendi. Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisinin ikinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılacak.
Değer artış kazancı vergisi hesabı..
Gelir vergisi olarak da bilinen değer artış kazancı vergisi hesaplaması, www.gib.gov.tr internet adresinden (internet vergi dairesi /hesaplamalar /gelir vergisi hesaplama) otomatik olarak yapılabiliyor.
Değer artış kazancı vergisi 2014!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com