09 / 01 / 2025

Müteahhitten alınan evin değer artış kazancı vergisi!

Müteahhitten alınan evin değer artış kazancı vergisi!

Değer artış kazancı vergisi kapsamında iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılan taşınmaz mallar için beyanname verilerek vergi ödeniyor. Müteahhitten alınan evin değer artış kazancı vergisi nasıl olur?



Müteahhitten alınan evin değer artış kazancı vergisi!

Değer artış kazancı vergisi kapsamında iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılan taşınmaz mallar için beyanname verilerek vergi ödeniyor.


İktisap tarihi, taşınmaza sahip olunan tarih olaraj tespit ediliyor. Ancak kat karşılığı olarak müteahhitten alınan evin değer artış kazancı vergisi nde iktisap tarihi farklı algılanabiliyor.


Gelir Vergisi Sirküleri/76 gereğince; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 16.03.2010 gün ve 2010/4-1697 No.lu Genelgesinde, cins değişikliği (cins tashihi), bir taşınmaz malın cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale; bağ, bahçe, tarla vb. iken arsa,  arazi iken, bağ, bahçe vb. duruma dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan işlem olarak tanımlanmıştır.


Arazi vasfında iktisap edilen gayrimenkulün belediyelerce ifraz ve taksim işlemine tabi tutularak satılması halinde iktisap tarihi olarak arazinin iktisap edildiği tarih değil, belediyenin ifraz işlemi sonucu arsa vasfını kazanarak, cins tashihi yapıldığı tarihin esas alınması gerekir.


Arsa olarak iktisap edilen gayrimenkul üzerine bina inşa edilmesi veya söz konusu gayrimenkulün kat karşılığı verilmesi sonucu alınan gayrimenkullerin tapuya tescili, cins tashihi sayılarak tapuya tescil tarihinin iktisap tarihi olarak kabul edilmesi gerekir.


Gayrimenkullerin ivazsız şekilde iktisap edilmesi değer artışı kazancının konusuna girmemektedir. Bu çerçevede ivazsız olarak iktisap edilen gayrimenkulün üzerine, sahibi tarafından inşa edilen veya kat karşılığı olarak alınan gayrimenkullerin, daha sonra elden çıkarılması halinde elde edilen gelir, değer artışı kazancı kapsamında değerlendirilmeyecektir.


Örnek 1:

Bayan (F)'nin, 05.08.1999 tarihinde satın aldığı arsayı, 23.01.2005 tarihinde kat karşılığı olarak müteahhide vererek almış olduğu gayrimenkuller, 25.04.2007 tarihinde tapuya tescil edilmiştir.


Kat karşılığı alınan gayrimenkuller yeni bir iktisap olarak kabul edilecek ve değer artışı kazancının tespitinde gayrimenkullerin tapuya tescil edildiği 25.04.2007 tarihi esas alınacaktır. Fiilen kullanımın tapu tescilinden önce gerçekleşmesi halinde ise bu tarihin esas alınacağı tabiidir.


Örnek 2:

Bayan (E) tarafından 25.10.1992 tarihinde satın alınan ve tapuya arazi olarak tescil edilen gayrimenkulün belediyece ifraz işlemi sonucu, 27.07.2008 tarihinde cins tashihi gerçekleştirilerek tapuya arsa olarak tescili yapılmıştır.


Değer artışı kazancının tespiti açısından, söz konusu değişikliğin (cins tashihi) yapıldığı 27.07.2008 tarihinin esas alınması gerekir.


Değer artış kazancı gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön