01 / 05 / 2024

Bağışlanan evin değer artış kazancı vergisi olur mu?

Bağışlanan evin değer artış kazancı vergisi olur mu?

Değer artış kazancı vergisinde gayrimenkulün elde ediliş tarihi ve bir bedel karşılığı elde edilip edilmediği vergilendirme kıstası oluyor. Peki, bağışlanan evin değer artış kazancı vergisi olur mu?



Bağışlanan evin değer artış kazancı vergisi olur mu?

Değer artış kazancı vergisinde gayrimenkulün elde ediliş tarihi ve bir bedel karşılığı elde edilip edilmediği vergilendirme kıstası olarak karşımıza çıkıyor.


Gelir Vergisi Kanunu gereğince, gerçek kişilerin bir bedel karşılığı edindikleri gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak gelir vergisine tabi tutuluyor. 


Peki, bir evin bağışladığını düşünelim. Bu evi satarsanız vergi öder misiniz? Bağışlanan evin değer artış kazancı vergisi olur mu?


Kanunen bedelsiz olarak veya veraset yoluyla edinilen gayrimenkullerin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar ile gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan fazla bir süre elde tutulduktan sonra elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendirilmiyor.


Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlıdır. İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname verilecektir. 



Değer artış kazancı süresi nasıl hesaplanır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com







Geri Dön