02 / 05 / 2024

2014 değer artış kazancı vergisi ne zaman ödenir?

2014 değer artış kazancı vergisi ne zaman ödenir?

Gayrimenkullerin satışının yapılması halinde satış işlemini gerçekleştiren kimse, elde ettiği gelir için değer artış kazancı vergisi ödüyor. Peki, 2014 değer artış kazancı vergisi ne zaman ödenir?



 2014 değer artış kazancı vergisi ne zaman ödenir?

Gayrimenkullerin satışının yapılması halinde satış işlemini gerçekleştiren kimsenin ödemek ile yükümlü olduğu birtakım vergiler söz konusu oluyor.


Değer artış kazancı vergisi mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde ödeniyor. Örneğin, 2010 yılının Mayıs ayında bir mesken satın aldığınızı ve 2014 yılının Temmuz ayında elden çıkardığınızı düşünelim.


Bu satıştan elde ettiğiniz değer artış kazancı için vergi ödemeniz gerebilir. Vergi yükümlüsü olunup olunmadığı, değer artış kazancı vergisi için tespit edilen istisna bedeline göre değişkenlik gösteriyor. Bu bedelin üstünde gelir elde edenler vergi yükümlüsü olurken, bu bedelin altında gelir elde edenler ise vergi yükümlüsü olmuyor.


Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2013 yılı için 9.400 Türk Lirası gelir vergisinden istisna olup, bu bedel her sene yeniden belirleniyor.


2014 değer artış kazancı vergisi ödeme zamanı..

Elde edilen değer artış kazancının safi miktarı, açıklanan istisna sınırını aşması durumunda, elde edilen gelir satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının 1 inci gününden 25 inci günü akşamına kadar Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan ediliyor.


Buna göre geçen sene elde edilen değer artış kazançları için beyannameler verilip ilk taksitler ödendi. Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisinin ikinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılacak.


Değer artış kazancı vergisi 2014!



Geri Dön