30 / 04 / 2024

2019 değer artış kazancı vergisi!

2019 değer artış kazancı vergisi!

Gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde doğan vergisel sorumluluklar arasında değer artış kazancı vergisi bulunuyor. 2019 değer artış kazancı vergisi ne zaman ödenecek?



Gerçek kişilerin bir bedel karşılığı edindikleri gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak gelir vergisine tabi tutuluyor. 

Ancak; bedelsiz olarak veya veraset yoluyla edinilen gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde sağlanan kazançlar ile gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan fazla bir süre elde tutulduktan sonra elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendirilmiyor. 

Gayrimenkulün eşe veya çocuğa alınması, ödemenin de aile reisi tarafından yapılması durumunda “ivazsız” yani karşılıksız bir intikal söz konusu olacağından bu durum veraset ve intikal vergisine tabi sayılıyor. 

Değer artış kazancında vergilendirilecek kazanca “safi değer artışı” deniliyor. Gayrimenkullerin elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler; 

1-) Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli,
2-) Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderler,
3-) Ödenen vergi ve harçlar. 

2018 yılı içinde satışı gerçekleştirilen konut için 2019 yılının Mart ayının 1. gününden 25. günü akşamına kadar yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmesi gerekiyor. 2019 değer artış kazancı vergisi Mart ve Temmuz aylarında 2 eşit taksitte ödeniyor. Birinci taksit ödemeleri ise 1 Mart'ta başlayacak ve 31 Mart'ta son bulacak. 

Vergi dönemi 15 gün sonra başlıyor!

Öznur YASLI İKİER/Emlakkulisi.com


Geri Dön