Genel

Gayrimenkul işlem sayısı 1 milyon 400 bine ulaşacak!

Gayrimenkul sektörü yaz aylarının ve ramazan ayının rehavetini üzerinden atarak hızlı bir tempo ile ilerliyor. Yeni projeler, yenilenen konutlar, faiz oranlarının düşüklüğü ekonomik istikrar, sektörün rayında g

Gayrimenkul sektörü yaz aylarının ve ramazan ayının rehavetini üzerinden atarak hızlı bir tempo ile ilerliyor. Yeni projeler, yenilenen konutlar, faiz oranlarının düşüklüğü ekonomik istikrar, sektörün rayında gitmesinin temel İş nedenleridir. TOKİ'nin 3,5 milyon adet konutu yenileme çalışmalarına başlaması da sektöre hareket getirmesi bekleniyor. Özellikle imar artırımına gidileceğinden müteahhitler üretecekleri binalarda, 3 kat yerine 5 kat yapma imkanına sahip olacaklar. Son verilere göre 2010 yılının sonuna kadar inşaat ruhsatı alınan daire sayışırım 630 bine yükseleceği hesaplanıyor. 2010 yılının ilk yarısında 802 bin 582 gayrimenkul işlemi gerçekleştirilirken, 2010 yılı sonunda bu rakamın 1 milyon 400 bin işleme çıkacağı öngörülüyor.

Uzak bölgelere kaydı

Şehir merkezlerindeki arsa yokluğu dolayısıyla yeni konut projeleri, şehrin nispeten daha dışındaki alanlarda yoğunluk kazanmış durumda. Özellikle Beylikdüzü, Esenyurt, Kemerburgaz, Süivri, Çekmeköy gibi semtler şu anda yeni konut projesi hareketlmğinin en yoğun olduğu bölgeler. Bu semtlerin tercih edilmesinin en büyük sebebi de imarlı arsa alternatiflerinin şehir merkezine nazaran buralarda daha bol miktarda bulunması, ayrıca yol ve altyapı sorunlarının büyük ölçüde çözümlenmiş olması.

Cazip bölgeler

Kurtköy, Çekmeköy, Bahçeşehir, Beylikdüzü, Halkalı, Batı Ataşehir, Kartal bölgeleri şu an en çok tercih edilen lokasyonlar oluyor. Bunun da sebebi ise, bölgelerin hızlı gelişimi ve ulaşım oluyor. Özellikle Anadolu yakasında bulunan Çekmeköy, Kartal bölgelerinde hizmet verecek İstanbul Metrosunun yapımı da bölgeyi cazip hale getiriyor. Ayrıca belediyelerin o bölgeler için yaptığı yeni yatırımlar, TOKİ'nin orta sınıf için o bölgelerde ürettiği konutlar, projelerin müşterilerine kazandır-dığı değer, konut projesi üreticilerinin kimliği ve projelerin niteliği de bölgelerin değerini artırıp yatırımcıların ilgisini çekiyor.

Gayrimenkul danışmanlığı turizm için de çok önemli

HALK arasında yerleşik tabirle 'emlakçılık' mesleğinin günümüzde pek çok disiplini bir arada barındıran ayrı bir uzmanlık alam halini aldığım vurgulayan Arthur&Miller Real Estate Kurumsal İletişim ve Franchise Koordinatörü Gül Toksoy, emlak sektöründe gayrimenkul danışmanlığının sadece emlak alıp satmak olmadığını söyledi. Toksoy konuyla ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu: "Yatırım danışmanlığı kavramı gelişti. Arthur&Miller Real Estate olarak biz de bunu yapıyoruz. Bu konuda başı, ülke ekonomimizin lokomotiflermden birisi olan turizm sektörü çekiyor. Ülkemiz yerli ve yabancı turizm yatırımcıları için büyük bir potansiyel içeriyor. Turizm sektöründe, hem yurt içi hem de yurt dışındaki turizm yatırımcılarına almayı veya satmayı düşündükleri turistik tesis ya da turizm imarlı arsalar konusunda danışmanlık desteği veriliyor. Yatırım yapılabilecek nitelikteki uygun portföyler konusunda kendilerini bilgilendirmekte, söz konusu turistik tesis ya da turizm imarlı arsaların sektördeki reel değerine dair gerçekçi bilgiler sunuluyor."

Sektör, yeni bir boyut kazanıyor

EMLAK sektöründeki frenchising rekabetinde bambaşka bir boyuta geçildiğini söyleyen Mustafa Baygan: "Bilindiği gibi artık yepyeni bir dünyadayız. Yeni düzende emlak satmak ya da almak eskisi gibi kolay değil. Satıcının da alıcının da profesyonel yardıma şimdi daha çok ihtiyacı var. Satıcı borcunu kapatmak, nakitte dalmak, bir ihtiyacım gidermek ya da masraflarını azaltmak gibi nedenlerle gayrimenkulunu mümkün olan en yüksek fiyata bir an önce satmak istiyor. Alıcı ise alırken kazanacağı, en düşük fiyatla sorunsuz gayrimenkul almanın peşinde. Her ikisinin problemini çözecek profesyonel yardım bu dönemde çok daha değerli. Karşılığında talep edilen ücret ise tamamen hak edilmiş bir bedel olarak kabul ediliyor" diye konuştu.
Hürriyet