Gayrimenkul sahipleri hangi şartlarda emlak vergisinden muaf?
Dünya Gazetesi köşe yazarı Bumin Doğrusöz bugünkü köşesinde emlak ve konut sektörüne ilişkin sorulan soruları yanıtladı. Emlak vergisi ve sitelerde ortak alan kullanımına ilişkin soruları yanıtlayan Doğrusöz, kira geliri ile ilgili sorulara da değindi.
Dünya Gazetesi köşe yazarı Bumin Doğrusöz bugünkü köşesinde emlak ve konut sektörüne ilişkin sorulan soruları yanıtladı.
İşte Bumin Doğrusöz'ün 'Sorular ve yanıtları başlıklı yazısı...
SORU: İzmir'in Buca ilçesinde 140 metrekare büyüklükte bir dairesi olduğunu belirten okuyucu emekli öğretmen olduğunu söyledi. Gaziantep'in Şahinbey ilçesindeki bir köyde babadan miras olan müşterek tapulu (8 kardeşe ait) 400 metrekare büyüklüğü bulunan yıkılmış bir ev olduğunu dile getiren okuyucu, emlak vergisinden muaf olup olmadığını sordu.
YANIT: Mesken niteliğine sahip tek taşınmaz şartına sahip olmamanız gerekçesiyle emlak vergisi muafiyetinden faydalanamıyorsunuz.
SORU: Emekli olduğunu ve Edremit'te ikamet etmekte olduğu bir evi olduğunu belirten okuyucu, bir de babadan kalma üç kardeş ortak tapusu bulunan dağ köyünde altı dönümlük işe yaramaz bir tarlalarının olduğunu söyledi. Vergisini 10 senedir ödediğini belirten okuyucu, evin emlak vergisinden muaf olup olmadığını sordu.
YANIT: Anlatılan kadarı ile tek eviniz bulunuyor. Muafiyet şartı tek konut sahibi olunması. Bu sebeple başkaca arsa veya arazi niteliğinde taşınmazınızın bulunması muafiyetten faydalanmanıza engel teşkil etmez. Emekli olma, başka geliri bulunmama, 200 metrekare gibi şartlara sahip olmanız durumunda istisnadan faydalanabilirsiniz. Bu konuda belediyeye dilekçe verilmesi gerekiyor. Zamanaşımı süresi kadar geriye doğru ödenen vergilerin iadesi alınabilir.
SORU: Kiralanan evde kira geliri “stopaja tabi tutulmuş gayrimenkul sermaye iratları” grubunda mı değerlendirilmeli?
YANIT: Ev kiralamaları stopaja tabi tutulmadığından, ev kira geliri "stopaja tabi tutulmuş gayrimenkul sermaye iradı" şeklinde görülmez.
SORU: İkamet olarak babasının evinde yaşadığını belirten okuyucu, iş yerinde de babasının 1/2 oranında hisse sahibi olduğunu söyledi. Okuyucu, hem ikametgâh hem de iş yerinde bedelsiz oturmasının mümkün olup olmadığını sordu.
YANIT: Babanızın evinde oturuyor olmanız nedeniyle babanızdan emsal kira bedeli esasına göre vergi talep edilmez. Fakat, babanızla yarı oranda sahip olduğunuz iş yerini sizin kullanmanız durumunda babanızın, emsal kira bedeli esasına göre (tabii ki hissesi nispetinde) beyan vermesi gerekir. Babanızın iş yerinde babanızla beraber faaliyet gösteriyorsanız (adi ortaklık şeklinde) bu durumda babanızın emsal kira bedeli esasına göre beyan vermesi gerekir.
Bumin Doğrusöz, en çok gelen sorunun ise sitelerde ortak alanların ev veya katın alanına ilave edilip edilemeyeceği ya da ne şekilde ilave edileceği konusuna ilişkin olduğunu söyledi ve bu soruyu da yanıtladı.
YANIT: Bu önem arz eden bir problem. Bu konuya ilişkin mevzuatta bir netlik bulunmuyor. Bu konuda açılmış davalarda çıkan kararlar incelendiğinde ise mahkemelerin, netlik olmaması sebebiyle; havuz, park, gezinti alanı gibi ortak alanlardan evlerin alanına pay verilemeyeceğini, aksi durumda verginin yasallığı ilkesinin ihlal edileceğini, bu sebeple belediye uygulamasının haksız olduğunu savunduğu görülüyor. Fakat çok az sayıda da olsa tam tersi kararlar da bulunuyor. Bu tip uygulamalarla karşılaşanların yargıya başvuru yapmalarında faydalı olur.
Emlak vergisi borcu olanlara müjde!
Emlak vergisine 'internet' vizesi!