30 / 04 / 2024

Gayrimenkul satışındaki kazancın yüzde 75'i vergiden muaf oluyor!

Gayrimenkul satışındaki kazancın yüzde 75'i vergiden muaf oluyor!

Sözcü Gazetesinde yer alan Olaylar, Sorunlar, Çözümler köşesinde bugün Gayrimenkul satış kazancının ortaklara dağıtımı konusuna değinildi...



Kurumlar Vergisi Kanunu'nun beşinci maddesinde; kurumların, "en az iki tam yıl" süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazların satışından doğan kazançların "yüzde 75'inin" vergiden istisna oldu­ğu belirtiliyor.

İstisna, satışın yapıldığı dö­nemde uygulanıyor ve satış kazancının istisnadan yararla­nan kısmı yani yüzde 75'i "satışın yapıldığı yılı izleyen be­şinci yılın sonuna kadar" pa­sifte özel bir fon hesabında tu­tulması gerekiyor.

Ayrıca, satış bedelinin, satı­şın yapıldığı yılı izleyen "ikin­ci takvim yılının sonuna ka­dar tahsil edilmesi" de gerek.


KAZANÇ DAĞITIMINDA STOPAJ VAR

Fon hesabına alman kazanç tutarının beş yıl geçtikten sonra ortaklara dağıtılması durumun­da, söz konusu istisnadan ya­rarlanma şartı ihlal edilmiyor.


Ancak, bu durumda kâr da­ğıtımı söz konusu olacağın­dan, dağıtım yapılacak ka­zançların, dağıtım yapılan or­tağın durumuna göre, "gelir ya da kurumlar vergisi stopa­jına tabi" tutulması gerek (Maliye Bakanlığı'nın, 28.02.2013 tarih ve 18008620- 125[ÖZG-2012-6]-16 sayılı özelgesi).


YENİ TASARI 

Yeni Gelir Vergisi Tasarısı'nda, iki yıllık süre "mükte­sep hak" olarak korunuyor. Ancak Tasan yasalaştıktan sonra edinilen ya da iki yılı doldurmayan gayrimenkuller- de, istisna uygulaması değişti­riliyor. 5 yıldan sonra satışta yüzde 75 istisna uygulanıyor.


Sözcü Gazetesi


Geri Dön