Gayrimenkul sektöründe Ağustos'ta istihdam rekoru kırıldı! Sektörde ücretli çalışan sayısı 12 bin 224 oldu!
Türkiye'de Ağustos 2023'te "gayrimenkul faaliyetleri" sektöründe ücretli çalışan sayısı 122 bin 224'i buldu ve tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. İşte detaylar...
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, ülkede sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerindeki ücretli çalışan sayısı, Ağustos ayında 15 milyon 289 bin 258 kişiyi buldu.
Söz konusu istihdamın alt dağılımı değerlendirildiğinde, "gayrimenkul faaliyetleri" sektöründe çalışan kişi sayısındaki yükseliş dikkatleri çekti. Sektördeki ücretli çalışan sayısının son 5 ayda düzenli artış gösterdiği belirlendi.
DEPREMLERDEN SONRA GAYRİMENKUL FAALİYETLERİ SEKTÖRÜNDE İSTİHDAM 7 BİN 174 KİŞİ ARTTI
Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaşandığı Şubat ayında sektördeki çalışan ücretli çalışan sayısı, 115 bin 50 ile bu senenin en düşük rakamında kaldı. Depremden sonra geçen iki ayda ise dalgalı seyreden sektör istihdamı, Nisan ayından sonra artışa geçti.
Sektör istihdamı Nisan ayında 115 bin 548 iken Mayıs'ta 118 bin 663’e, Haziran'da 119 bin 540'a, Temmuz'da 121 bin 724'e ve Ağustos'ta tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 122 bin 224'e çıktı.
11 kenti etkileyen depremlerin ardından sektörün istihdamı 7 bin 174 kişi yükselmiş oldu.
YABANCI ORTAKLI GAYRİMENKUL ACENTELERİ ARTTI
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan, istihdamdaki yükselişte yabancı emlak işletmelerinin de etkili olduğuna dikkat çekti.
Açıklamasında, "Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre, bu yılın ocak-ağustos döneminde en çok kurulan yabancı ortak sermayeli şirketler listesinde gayrimenkul acenteleri, 1976 ile 5'inci sıraya yerleşti" ifadelerini kullanan Akdoğan, son dönemde gayrimenkul işinin emekli işinden ayrılıp, pek çok üniversite mezunu tarafından da tercih edilen bir mesleğe dönüşmesinin sektörün istihdamına olumlu katkıda bulunduğunu dile getirdi.
Akdoğan, arsa geliştirme, yatırım danışmanlığı, mülk yönetimi, proje pazarlama gibi pek çok alanda gençlerin çalıştığına vurgu yaptı.
Hakan Akdığan, sektörde özellikle markalaşma sürecinin artacağının, emlak işletmelerinin bakış açılarının değişmeyi sürdüreceğinin altını çizdi. "Senelik 3 milyondan fazla emlak satışı yapılan ülkemizde gayrimenkul piyasaları her zaman dinamik kalmayı ve büyümeyi sürdürecektir" açıklamasında bulunan Akdoğan, sektördeki kayıt dışılığa çare bulunmasını talep etti.
Akdoğan, söz konusu açıklamasını, haksız rekabetin önüne geçilmesi amacıyla disiplin ve denetim mekanizmalarının da etkin çalışması gerektiğini söyleyerek tamamladı.
KİPTAŞ Kaper Sitesi projesinde son dakika! Kartal'a tam 584 konutluk yeni proje geliyor!
Bakanlıktan müjde! O öğrencilerin hesaplarına yarın 7649 TL, 11.470 TL ve 15.293 TL yatırılacak!