27 / 11 / 2024

Gayrimenkul sektöründe dijital dönüşüm hızlandı!

Gayrimenkul sektöründe dijital dönüşüm hızlandı!

Mesa'dan Özyurtlar'a ve Mars Investment'a kadar birçok şirket satış ofislerindeki işlemleri online kanallara taşıdı.




Pandemi sürecinde yerinde üretim gerektirmeyen hemen her sektör evden çalışma modeline geçti. Ekonomist'te yer alan habere göre, bu dönemde konut satışları ve kiralaması işlemleri de dijital ortama taşındı. Mesa'dan Özyurtlar'a ve Mars Investment'a kadar birçok şirket satış ofislerindeki işlemleri online kanallara taşıdı. Karantina süreci sonrasında da uygulanmaya devam etmesi beklenen online satışlarda tapu işlemleri de online olarak yapılıyor. Bu sistem sayesinde kamu kaynaklı aksamalar olmaması halinde yabancı yatırımcılar da Türkiye'ye gelmek zorunda kalmadan, dünyanın her yerinden online kanallar üzerinde konut satın alabiliyor. Online satışta, yatırımcılarla görüntülü kurumsal online toplantı düzenlenip, avukat, satış personeli ve şirket yetkilileriyle görüşülüyor. Online ortamda proje sunumları gerçekleştiriliyor. Yatırımcılar bu sunumlarla yatırım yapmak istediği üniteyi detaylı olarak inceleyip karar veriyor. Sonraki aşamada, resmi online sözleşmesi bir sanal pos linkiyle gönderiliyor. Sanal pos ile online depozito alınıp, satış prosedürüne geçiliyor, satıcıya online vekalet gönderiliyor. Vekalet gelince noter kanalıyla seçilen üniteye ilişkin resmi sözleşme yapılıyor. Sözleşme ve ödeme yapıldıktan sonra yatırımcıların fiziklsel varlığı olmadan tapu çıkarıp banka işlemlerine ve vatandaşlık prosedürlerine geçiliyor.

Gayrimenkul sektöründe dijital dönüşüm hızlandı!

Mars Investment'in Kurucusu ve Genel Müdürü Hakan Bucak, dijital dönüşümle konut sektöründe kurulacak blok zincir teknolojileriyle kayıt dışılık sorununun tarihe karışacağını söylüyor. ABD ve Dubai'de kullanılan blok zincir teknolojileriyle konut sektöründe tamamen dijitale geçildiğini de ifade ediyor. Bucak, "Alıcı bir daire almak istediğinde bir uygulama vasıtasıyla haritadan binaya tıkladığında o dairenin tarihçesi ve fiyat iniş çıkışlarını görüntüleyebiliyor. Bu sistem bürokrasi tarafından bir politika olarak kabul edilirse tapu dairelerinin katılımıyla kayıt dışılık tarihe karışabilir" değerlendirmesini yapıyor. Hakan Bucak, Türk halkının 185 milyar dolarının vadeli hesaplarda olduğuna, bu paranın gayrimenkule akması için güvene ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekiyor. Bucak, fiyatlara, ekonomiye, bürokrasiye güvenin dijital sistemlerle temin edilebileceğini de vurguluyor.

Gayrimenkul sektörünün en önemli problemlerinden biri kayıt dışılık. Özellikle ikini el konutların tapu devirlerinde gerçek satış fiyatı ile gösterilen satış fiyaı arasındaki fark devletin büyük vergi kayıpları yaşamasına sebep oluyor. Hakan Bucak, konutun gerçek dışı fiyatı ile gösterilen fiyatı arasındaki 4 trilyon TL'yi bulduğuna ilişkin tahminler olduğunu söylüyor.


Geri Dön