29 / 04 / 2024

Gayrimenkul sektöründe güven tazelendi!

Gayrimenkul sektöründe güven tazelendi!

Tüfekçioğlu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Eray Tüfekçioğlu, konut sektöründeki yeni hedefleri ve 2020 beklentileriyle ilgili sorularımızı içtenlikle yanıtladı. Tüfekçioğlu,  kredi faizlerinin daha da düşmesiyle sektörde ciddi bir canlanma yaşanacağını söyledi.



Tüfekçioğlu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Eray Tüfekçioğlu, konut sektöründeki yeni hedefleri ve 2020 beklentileriyle ilgili sorularımıza cevap verdi. 

2020 yılının sektör açısında daha olumlu geçeceğini söyleyen Tüfekçioğlu, ''2019 gayrimenkul sektörü başlangıçta Küresel gelişmeler, döviz hareketi ve yüksek faiz sonucu zor bir yıldı ancak yıl sonuna doğru dövizin stabil oluşu ve faizlerin düşmesiyle birlikte canlanma hissettik. Bu durum 2020 için iyi sinyaller veriyor'' diye konuştu.

1- Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Ben Eray Tüfekçioğlu, Mimarlık eğitimimi tamamladıktan sonra Tüfekçioğlu Grup’ta iş hayatıma başladım. Şu an Verra Suites Beykoz projemizle ilgileniyorum.

2- Yeni dönem hedefleriniz nelerdir?

İstanbul ve  Ankara  olmak üzere konut projelerimiz devam ediyor. Ahşap fabrikamız TÜMOB’ un yurtiçi ve yurtdışı özel projeleri devam ediyor. Verra Suites Beykoz projemizle İstanbul’da da marka olmayı hedefliyoruz. İstanbuldaki ikinci projemiz için fizibilite yapmaya başladık. En iyi lokasyonlarda, elit yatay mimari formlarda yeni projeler hayata geçirmek için heyecanlıyız.

3- Yurt dışında proje geliştirecek misiniz?

Yurtdışında projeleri her zaman gündemimizde. TÜMOB olarak devam eden yurtdışı faaliyetlerimiz var. Ülkemize katma değer katacak proje araştırmalarımız devam ediyor.

4- Verra Suites projesi hakkında detaylı bilgileri paylaşabilir misiniz?

Verra Suites Beykoz; İstanbul için çok özel bir lokasyonda elit ve butik bir proje. Mimari tasarımda Tabanlıoğlu Mimarlık ile çalıştık. Yatay mimari projelerinde önemli bir örnek olmayı hedefledik. Verra Suites Beykoz; Eşsiz boğaz ve Orman manzarası yanında estetik, işlevsellik ve daha fazlasını vaad ediyor. projemiz incelediğinde alıcılara sunmuş olduğu alternatifli yaşam alanları göze çarpıyor. Örneğin, özel terasındaki jakuzide İstanbul ve boğaz manzarası izlemek isteyenler için konseptdaire tasarladık. Boğaz ve ormana komşu yaşama lüksüne sahip olup, aktif hayattan kopmayacağımız bir konum tercih ettik. Hem Anadolu hem Avrupa yakası çalışma hayatı olanlar için çevre yolundan çıktığınızda trafik ışığına takılmıyorsunuz mesela. Bu büyük bir lüks. Bir de deprem detayı var. İstanbul için hassas bir konu. Arsa ararken bu konuda da titiz davrandık. Özetle her detayına çok özen gösterdiğimiz bir proje hayata geçiriyoruz.

5- Hayata geçirmeyi planladığınız yeni yatırımlar ve projeler var mı?

2020 yılı ve ilerisi için yatırım planlaması yapıyoruz. Bunlardan bazıları yurtiçi bazıları ise yurtdışında. İlerleyen günlerde bu konularla ilgili olarak somut paylaşımlarımız olacak.

6. Gayrimenkul sektöründe 2019 nasıl geçti? Sektörden 2020 yılı beklentileriniz nelerdir?

2019 gayrimenkul sektörü başlangıçta küresel gelişmeler, döviz hareketi ve yüksek faiz sonucu zor bir yıldı ancak yıl sonuna doğru dövizin stabil oluşu ve faizlerin düşmesiyle birlikte canlanma hissettik. Bu durum 2020 için iyi sinyaller veriyor. Sektör oyuncularının da artık doğru fizibilite ve sürdürülebilirlik kavramları ile sürece yön vermeleri gerektiğini düşünüyorum. Sadece karlılık düşüncesi ile sektöre giren birçok tecrübesiz firma 2019 yılında çekildi. 2020 yıl sonuna doğru sektörün dengeye geleceğini düşünüyorum.

7- Sektördeki hareketliliği canlı tutmak ve vatandaşları konut alımına yönlendirmek için başlatılan kampanyalar hakkında ve konut kredisi faizlerinin düşmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kesinlikle yerinde ve doğru adımlar. Gözle görülür bir etki yarattı. piyasaya bu tür nmüdehalelerin vatandaşlarımızın güvenini tazeleyip , konut alımına yönlendirdiğini gelen taleplerden görebiliyoruz. Konut kredisinde yüzde 1 psikolojik sınır. Altına indiğinizde hareketlenme başlıyor ama asıl canlanma yüzde 0,80-0,90 bandında görülecektir. Mevduat faizlerinin düşmesi ile gayrimenkul, yatırımcılar için tekrar önem kazanmaya başladı. Kdv indirimi, tapu harç oranı indirimi gibi destekleyici unsurlar da olumlu etki bıraktı. Denge kuruluncaya kadar devam etmesi gerekir.

8- Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından müjdelenen ''100 bin sosyal konut projesi'' ile ilgili ne düşünüyorsunuz Sektöre olumlu yansıyacak mı?

Bu projeyle ilgili en dikkat çekici ve bunu en güzel kılan detay yatay mimari anlayışla ilerleyecek olması. Ayrıca projenin çok yönlü faydaları olacak. Örneğin toplumumuzdaki dar gelirli vatandaşlarımız için bir umut ve fırsat yaratırken diğer taraftan sektörün malzeme üreticilerine ve çalışanlarına istihdam sağlayacağı için daralan piyasa şartlarına bir ivme kazandıracağı muhakkak.

9- İstanbul merkezli büyüyen gayrimenkul sektörü ileriki dönemde rotasını değiştirir mi?

Artık projelerde alıcı taleplerinin niteliği, lokasyon ve yapılacak arzın göreceği talebi çok dikkatlice değerlendirmek gerekiyor. Bu bahsettiğimiz konular farklı rotalara yönelme durumunu mümkün kılabilir.

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön