25 / 12 / 2024

Gayrimenkul sektöründe ücretli çalışan sayısı 122 bin 179'a çıktı!

Gayrimenkul sektöründe ücretli çalışan sayısı 122 bin 179'a çıktı!

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı yaptığı açıklamada "TÜİK ücretli çalışan istatistikleri Eylül 2023 verilerine göre gayrimenkul sektöründe ücretli çalışan sayısının 122 bin 179'a ulaştığını söyledi.



TÜİK tarafından açıklanan ücretli çalışan istatistikleri Eylül 2023 verilerine göre gayrimenkul sektöründe ücretli çalışan sayısı 122 bin 179'a yükseldi. Söz konusu konu ile ilgili olarak bazı önemli değerlendirmeler yapan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, gayrimenkul faaliyetleri kapsamında 2009 yılında yaklaşık olarak 33 bin seviyelerinde olan ücretli çalışan sayısının 2023 yılında 120 bin seviyesini geçtiğini söyledi.

Konu ile ilgili olarak aktarılan bilgilere göre Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı açıklamasında "2023 yılı Eylül ayı itibarı ile de gayrimenkul sektöründe ücretli çalışan sayısı 122 bin 179'a çıktı. Gayrimenkul sektörünün gayrisafi yurtiçi hasıla payı da yüzde 3.7 oranında gerçekleşti. Ayrıca ülke genelindeki yetki belgeli emlak işletmelerinin sayısı ise 55 bine yaklaştı” diye konuştu.
 

BAKIŞ AÇISI DEĞİŞMEYE BAŞLADI

Konu ile ilgili olarak aktarılan bilgilere göre son zamanlarda sık sık gündeme gelen gayrimenkul sektörünün gün geçtikçe daha nitelikli bir iş olarak görüldüğünü de kaydeden Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Artık teknolojiyi pazarlama faaliyetlerinde yoğun şekilde kullanabilen, gayrimenkul mevzuatına hakim, vergiden hukuka, değerlemeden iletişime birçok beceri ve yetkinlikleri barındıran, kendini geliştirmeye açık üniversite mezunu kişiler bu sektörde çalışıyorlar” diye konuştu.

Gayrimenkul sektöründe ücretli çalışan sayısı 122 bin 179 a çıktı!

YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ ETKİLİ OLDU


 
Yaptığı açıklamada son dönemlerde sık sık gündeme gelen Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik çerçevesinde gayrimenkul sektöründe çalışanların kayıt altına alındıklarını kaydeden Mustafa Hakan Özelmacıklı “Yönetmelik çerçevesinde emlak işletmelerinde çalışan danışmanlar ya sigortalı veya kendi vergi levhaları ile faaliyet gösteren kişiler olabiliyor. Ayrıca özellikle 18-29 yaş aralığındaki genç girişimciler için de çeşitli destekler bulunuyor. İşte tam da bu kapsamda vergi ve 4/B kapsamındaki Bağ-Kur primi ödemelerinde çeşitli muafiyet söz konusu oluyor” dedi. 
 

TTBS BİLDİRİMİNE DİKKAT

 
Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada emlak işletmelerinde çalışan gerek danışmanların gerekse de sözleşmeli işletmelerin mutlaka Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden girişlerinin yapılması gerektiğine de değinen Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Yönetmeliğe göre işletmeler yetki belgesi alınması sonrasında sözleşmeli işletmelerini ve danışmanlarını Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden il müdürlüklerine bildirmiş olmaları gerekli. İşletmeler sorumlu emlak danışmanları ve emlak danışmanlarıyla sözleşmeli işletmelerinin sorumlu emlak danışmanları ve emlak danışmanlarının işe başlama ve işi bırakma bilgilerini de bu durumların gerçekleştiği tarihten itibaren on gün içerisinde bilgi sistemine aktarmakla yükümlüler” dedi.


GAYRİMENKUL DANIŞMANI İLE ÇALIŞMANIN FAYDALARI NELER?

Gayrimenkul danışmanı ile ilgili olarak da bazı bilgiler veren Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Gayrimenkulünüzü elden çıkartmak yaşamınızda vereceğiniz en önemli kararlardan bir tanesidir. Bu önemli kararı verirken, güvenilir ve tecrübeli bir gayrimenkul danışmanını seçmeniz gerekli. Bu size çok büyük kolaylık, vakit ve para tasarrufu sağlar” diye konuştu.
 


Geri Dön