23 / 12 / 2024

Gayrimenkul sermaye iradı nasıl vergilendirilir?

Gayrimenkul sermaye iradı nasıl vergilendirilir?

Gelir Vergisi Kanunu’nun 70. maddesi gereğince mesken ve işyerinin kiralamasından elde edilen gelirler gayrimenkul sermaye iradı vergisine tabi tutuluyor. Peki, gayrimenkul sermaye iradı nasıl vergilendirilir?



Gayrimenkul sermaye iradı nasıl vergilendirilir?

Gelir Vergisi Kanunu’nun 70. maddesinde yazılı mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratlara gayrimenkul sermaye iradı deniyor.


Kira gelir vergisi olarak da bilinen gayrimenkul sermaye iradı, yılda iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Beyan esaslı olan gayrimenkul sermaye iradının ilk taksiti Mart ayında; ikinci taksiti ise Temmuz ayında ödeniyor.


Gayrimenkul sermaye iradı vergilendirme..

2013 yılı boyunca elde edilen kiralar için meskenlerde istisna bedeli 3.200 TL olarak belirlendi; İşyeri için istisna bedeli ise 26.000 TL olarak tespit edildi.


Bu bedelin üzerinde kira geliri elde edenlerin beyanname vererek vergi ödemelerini yapmaları gerekiyor. Vergi ödemeleri için mükelleflerin iki seçeneği bulunuyor. Bunlar: Götürü gider yöntemi ve gerçek gider yöntemi.


Götürü gider yöntemini seçenler hiç masrafları olmamasına karşın yüzde 25 oranında indirim yapabiliyor. Ancak bu yöntemi seçenler iki sene içinde gerçek gider yöntemine geçiş yapamıyor.


Gerçek gider yöntemini seçenler ise, kiraya konu olan gayrimenkul için yapılan masrafları, gider olarak düşebiliyor.


Gayrimenkul sermaye iradı ödeme yerleri..

1.Mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesi,

2.Bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi daireleri,

3.Tahsile yetkili banka şubeleri.


Gayrimenkul sermaye iradı örneği

Bay (A), 2013 yılında, konut olarak kiraya verdiği dairesinden 5.000 TL kira geliri ile birlikte tamamı tevkif yoluyla vergilendirilmiş 40.000 TL işyeri kira geliri ve 40.000 TL mevduat faizi elde etmiştir. 


Bay (A)’nın elde ettiği kira geliri bakımından istisna uygulanıp uygulanmayacağı; 2013 yılında elde edilen kira gelirinin istisna haddi üzerinde olması şartıyla, beyan edilip edilmeyeceklerine bakılmaksızın ayrı ayrı veya birlikte mükellefin elde etmiş olduğu varsa ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayrisafi tutarları toplamının Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde yazılı tarifenin üçüncü diliminde ücret gelirleri için belirlenen tutarı aşıp aşmadığına bakılarak tespit olunacaktır.


Buna göre, Bay (A)’nın 2013 yılı içerisinde elde ettiği 5.000 TL’lik mesken kira gelirinin istisna haddi üzerinde olması nedeniyle, istisnadan yararlanılıp yararlanılamayacağının tespitinde bu tutar da hesaplamaya katılacak olup, elde edilen tüm gelir (kazanç ve iratlar) toplamının da 94.000 TL’yi aşması durumunda istisnadan yararlanılması söz konusu olmayacaktır. 


Dolayısıyla, 2013 yılı içerisinde elde ettiği gelir toplamı (40.000 + 40.000 + 5.000 = 85.000 TL), 2013 yılı bakımından Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde yazılı tarifenin üçüncü diliminde ücret gelirleri için belirlenen tutarı (94.000 TL) aşmadığından Bay (A)’nın elde ettiği kira geliri için istisna uygulanacaktır. 



Gayrimenkul sermaye iradı beyanı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com







Geri Dön