29 / 04 / 2024

Gayrimenkul sertifikası alternatif finansman aracı!

Gayrimenkul sertifikası alternatif finansman aracı!

Gayrimenkul sertifikasının konut finansman araçları içindeki yerinin başlangıçta kısıtlı olacağını ifade eden Makbule Maya, 5 yıl içinde daha çok konuşulan bir araç haline gelebileceğini düşünüyor.



TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, gayrimenkul sertifikasının, gayrimenkul piyasalarında alternatif bir yatırım ve finansman aracı olduğunu ve küçük yatırımcının gayrimenkule yatırımını teşvik etmeyi amaçladığını söyledi. "Bağımsız bölümün tamamını satın alamayacak durumdaki küçük yatırıma; bu sertifikaları alarak, bir gayrimenkulün belki 1 metrekaresini satın alacak ve böylece gayrimenkul sektörüne adımım atacak, inşaat-gayrimenkul sektöründen kâr elde etmeyi isteyecektir" diyen Maya, geliştirici firmalar açısından da alternatif bir finansman kaynağı olabileceğini vurguladı.


"Konut finansman araçları içindeki yeri ilk başlangıçta kısıtlı olacaktır. Ancak birkaç başarılı örnek karşımıza çıkarsa 5 yıllık bir vadede daha çok konuşulabileceğini ve bir araç haline gelebileceğini düşünüyorum. Konut geliştiricisi için en büyük avantajı projesini satma aşamasındaki hedef kitlesini artırma olanağıdır. Normalde bir konutu satmak için projenin hedef kitlesine bağlı olarak kişi sayısı belirlenebilirken bu modelde sertifika olarak satılması nedeniyle, küçük tutarlı yatırımların da sertifika şeklinde konut yatırımlarına gelme olasılığı artacaktır. Bu noktada gayrimenkul sertifikasının sadece konut projeleri için değil ticari alan projelerini de kapsadığını söylemekte fayda olur. Bireysel yatırımcı ihraç edilecek sertifikaları alabilecek, kurumsal yatırımcı değil de nitelikli yatırımcı anlamında halka arz edilmeksizin nitelikli yatırımcıya satış söz konusudur."


Makbule Yönel Maya, gayrimenkul sertifikasının konut fiyatlarını düşüreceğini düşünmüyor. Yabancı yatırımcı tarafından kısa vadede bu araca yönelik özel bir ilgi de beklemeyen Maya, "Kentsel Dönüşümün bugüne kadar en çözülemeyen tarafı olan finansman konusunu çözmeyi amaçlayan yeni bir enstrüman olduğu fikrindeyim. Tebliğde yapılan değişildik Kentsel Dönüşümü hedeflediği için özellikle Kentsel Dönüşüm projelerinde karşılaşabileceğimizi düşünüyorum" ifadesinde bulundu. 


TOKİ Haber


Geri Dön