29 / 04 / 2024

GYO modeli alternatif bir finansman aracı olabilecek!

GYO modeli alternatif bir finansman aracı olabilecek!

Ulaştırma, sosyal altyapı, enerji, telekomünikasyon ve belediye hizmetleri için gerekli olan finansman arayışlarına GYO ' lar umut oldu. GYO modeli alternatif bir finansman aracı olabilecek..



Ulaştırma, sosyal altyapı, enerji, telekomünikasyon ve belediye hizmetleri için gerekli olan finansman arayışlarına GYO'lar umut oldu. Özellikle yurtdışı fonları Türkiye'ye çekmek isteyen hükümet bununla ilgili yönetmelikleri de yeniledi ve belli bir süre için bu tür fonların kurulmasına olanak sağladı. Konu ile ilgili yönetmelik değişikliği Resmi Gazete'de de yayımlandı. Buna göre yüksek miktarda sermaye gerektiren projelerin finansmanında "Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı" modeli alternatif bir finansman aracı olabilecek. 


Hisseler blok satılabilecek Yabana yatırımcıların bu modele ilgisinin artırılması amacıyla söz konusu yapıda nitelikli yatırımcıya blok satış imkânı da getirildi. 


Böylece Türkiye'de altyapı gayrimenkul yatirım ortaklığı kuran bir kişi portföy hisselerini borsada hisse bazmda satabileceği gibi nitelikli bir yatırımcıya blok olarak da satabilecek. Süreli olması da cazip Yönetmelikte bu tür bir gayrimenkul yatırım ortaklığı kurulmasında süreli' ifadesinin de Türkiye'ye olan ilgiyi artıracağı dile getirildi. 


Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkan Yardımcısı Işık Gökkaya, "Dünyada bu tür GYO'lar ve bu tür GYO'lara yatınm yapan fonlar bulunuyor. Belli bir projeye yönelik altyapı gayrimenkul yatınm fonu kurulması ve bu yatırımın bitimiyle gayrimenkul yatırım fonunun da işlevinin tamamlanması yabana yatınmayı Türkiye'de bu tür bir oluşuma yönlendirir" dedi. 


Hedefte Körfez fonları var Dünyada bu tür GYO'lann yoğun olduğuna dikkat çeken Gökkaya, "Bu tür gayrimenkul yatınm ortaklığına yatınm yapan çok sayıda fon da bulunuyor. Malezya ve Singapurda bu tür fonların sayısının çok olduğunu biliyoruz. Bizde kurulacak Altyapı gayrimenkul yatınm ortaklıklanna Uzakdoğu ve körfez ülkelerinden birçok yatınm fonu yatınm yapar" bilgisini verdi Altyapı gayrimenkul yatırım ortaklığına ilişkin şartlar belli oldu. Yabancıların Türkiye'de bu tür GYO'lar kurması için süreli fon kurulmasına ve blok satış yapılmasına izin verildi. Sektörün önde gelen isimleri Türkiye'de bu tür bir sistemin kurulması noktasında iller Bankası'nın güzel bir örnek olacağını dile getirdi. 


Bugün Gazetesi 


Geri Dön