20 / 12 / 2024

Gayrimenkul sertifikası pay başına 42.5 TL’den halka arz edilecek!

Gayrimenkul sertifikası pay başına 42.5 TL’den halka arz edilecek!

Türkiye’nin ilk gayrimenkul sertifikası TOKİ ve Makro İnşaat ortaklığında hayata geçecek Park Mavera 3 projesinde kullanılacak. Gayrimenkul sertifikası pay başına 42.5 TL’den halka arz edilecek.



UZUN süredir beklenen gayrimenkul sertifikası artık devrede. Yeni bir finansal yatırımı aracı olacak sertifika ile gayrimenkul alacak birikimi olmayan küçük yatırımcı, gayrimenkul projelerinden pay satın alarak projelere topraktan ortak olabilecek. Küçük yatırımcıların gayrimenkuldeki değer artışına ortak edecek modelin ilk adımı İstanbul Başakşehir’de atıldı.  TOKİ  ve Makro İnşaat ortaklığında hayata geçecek Park Mavera 3 projesinde sertifika modeli ilk kez uygulanacak. Bireysel ya da kurumsal yatırımcı projeden pay satın alacak. Yeterli payı biriktiren yatırımcı ev sahibi olurken, isteyen yatırımcılar da paylarını satarak değer artışından faydalanacak. Park Mavera 3 projesinde pay başına ücret 42. 5 lira olarak belirlendi. Bu modelle Trabzon’da yaşayan vatandaş 42.5 lira verip İstanbul Başakşehir’deki konut projesine ortak olabilecek. Projeden 125 metrekare 2+1 daire için en az 11.58 adet pay toplanması gerekirken, 227 metrekarelik 5+1 daire için 21 bin 458 paya ihtiyaç duyulacak. Yatırımcı inşaat süresi olan 3 yıl içinde istediği kadar pay alabilecek.Ev alamayan ‘payını’ alacak


TOKİ GARANTÖR OLDU


TOKİ Başkanı Ergün Turan, gayrimenkul sertifikası ile yatırımcılara, küçük birikimlerle kredi çekmeden, faize girmeden, yatırım yapma imkanı sunduğunu ve yatırımcının cesaretlendirdiğini söyledi Gayrimenkul sertifikasını ‘helal bir yatırım aracı’ olarak tanımlayan Turan, modelin ilk uygulamasında TOKİ’nin garantör olduğuna da dikkat çekti. Gayrimenkul sertifikası modelinde yerli ve yabancı yatırımcıların faydanabileceğini belirten Turan, “Bu modelle farklı gelir grubuna sahip vatandaş aynı projeye yatırım yapacak” dedi. Turan, TOKİ ve iştirak şirketlerinin bundan sonraki projerlerde sertifika modeline yer vereceğini kaydetti.


DÖNÜŞÜME YENİ FİNANSMAN


Gayrimenkul sertifikası uygulaması ile ilgili çalışmalara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘gayrimenkul borsası kurulsun’ çağrısı ile başladıklarını belirten Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, “İlk düzenlemeyi 3 Ağustos 2016’da, son düzenlemeyi de önceli gün Resmi Gazete’de yayımlayarak tamamladık. Bugün itibarıyla tüm kurumlarımızın üzerinde mutabakata vardığı, yatırımcı haklarını koruyan hukuki bir altyapıyı tamamladık. Gayrimenkul sertifikası şirketlere faizsiz finansman desteği sağlarken vatandaşlar için de yeni bir yatırım aracı olacak. Proje için ruhsat ve gerekli belgeleri alan şirket SPK’ya başvuracak ve ihraç izni alacak. Her firmaya bu hak verilmeyecek, yatırımcının hakları korunacak. Bankalar ve aracı kurumlar ile paylar satışa çıkacak. Elinde yeterli sayıda sertifikası bulunan yatırımcılar diledikleri gayrimenkulün sahibi olabilecek. Elinde yeteri kadar sertifikası olmayan veya mülk talep etmeyen yatırımcılar ise elindeki sertifikayı nakite çevirecek” dedi. Ertaş, gayrimenkul sertifikalarının kentsel dönüşüm kapsamındaki projelerde de yeni bir finansman yöntemi olarak kullanılabileceğine dikkat çekti.


PAY BEDELİ 42.5 TL


Gayrimenkul sertifikasının ilk uygulaması hakkında bilgi veren Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, “Gayrimenkul sertifikası, uzun süredir takibimizde olan bir konuydu ve ilk uygulamasını TOKİ ile gelir paylaşımı ortaklık modeli ile hayata geçirdiğimiz Park Mavera 3 projesinde yapma kararı aldık. Gelişimi ile dikkat çeken Başakşehir’deki projemizde 723 daire ve 31 adet cadde mağazası yer alacak. Türkiye’nin ilk gayrimenkul sertifikası pay başına 42.5 TL’den halka arz edilecek. Gayrimenkul sertifikası ihracında ilk etapta 3.37 milyon adet pay ihraç edilecek, hasılat toplamı 143 milyon 289 bin 280 lira olacak. İlk adımda projenin yüzde 28.6’sını bu model için ayırdık. Bu da 218 daireye denk geliyor. Talep gelmesi durumunda bu oran yüzde 48’e çıkacak. 29-31 Mart tarihlerinde talep toplanacak. Projede evlerin metrekare satış fiyatı da 4 bin 250 lira olacak” dedi.


SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?

1) Konut projesi için ruhsatını alan şirket SPK’ya başvurup ihraç izni alacak. Projenin belli bir bölümü sertifika ile satışa çıkacak.

2) Proje bağımsız bölüm bazında küçük paylara ayrılacak. Paylandırma esnasında dairelerin şerefiye farkları göz önünde bulundurulacak ve her pay için bir ücret ortaya çıkacak. 

3) Bireysel ya da kurumsal yatırımcı birikimi kadar istediği projeden pay satın alacak. 

4) Proje bittiğinde isteyen yatırımcı yeterli sertifikayı biriktirerek konut sahibi olabilecek.

5) İsteyen yatırımcı elindeki sertifikaları Borsa İstanbul’da satarak oluşan değer artışından payına düşeni aşacak. 

6) Bu model şirketlere finansman desteği sağlayacak ancak şirket kaynağı o proje için kullanabilecek. Böylece projenin yarım kalma riski olmayacak.


Hürriyet / Gülistan ALAGÖZ




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) öncülüğünde gerçekleştirilen "Gayrimenkul Sertifikası" tanıtım toplantısı yapıldı.


Gayrimenkul sektöründe yeni bir finansal yatırımı aracı olacak sertifika ile gayrimenkul alacak birikimi olmayan küçük yatırımcı da, gayrimenkul projelerinden pay satın alarak projelere topraktan ortak olabilecek. İlk Gayrimenkul Sertifikası İstanbul Başakşehir'de bu yılın Şubat ayında inşaatına başlanan Park Mavera 3 projesi ile halka sunulacak. Çırağan Sarayı'nda düzenlenen tanıtım toplantısına Sertifikanın tanıtım toplantısına TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, Borsa İstanbul A.Ş. Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan ve Vakıf Yatırım Genel Müdürü Kemal Şahin katıldı.


"Farklı gelir gruplarını aynı projeye yatırım yapılabilir noktaya getiriyor"

Toplantıda açıklamalarda bulunan TOKİ Başkanı Turan, Piyasalarımız için yeni bir finansal yatırım aracı olan Gayrimenkul Sertifikası'nın yerli ve yabancı yatırımcıların yanı sıra küçük birikimlerle yatırım yapmak isteyen veya konut edinmek isteyen vatandaşlarımızı da cesaretlendireceği kanaatindeyiz. Bu sertifika farklı gelir gruplarını aynı projeye yatırım yapabilir noktaya getiriyor. Bana göre bizim sektörümüz açısından önemli olan konuların başında bu geliyor" dedi.


"Hem biz hem de iştirak şirketlerimiz tarafından kullanılacak bir metottur"

Turan, Biz bu konuya canı gönülden inanıyoruz. Biz iki boyutlu bir kuruluşuz, bizim ana işimiz sosyal konut üretmek yani konut sahibi olamayan, zorlanan vatandaşlarımıza konut yapmak. Bizim asli görevimiz bu. Ama bunu yaparken finansman modelini de kendimiz geliştiriyoruz. Bu finansman modelinin bir tanesi hasılat paylaşması metodu, şimdi inşallah Gayrimenkul Sertifikası ihracı yolu da hem biz hem de iştirak şirketlerimiz tarafından kullanılacak bir metottur" diye konuştu.


Yabancı yatırımlar da alabilecek

Açıklamaların ardından toplantının soru cevap bölümüne geçildi. SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, bu bölümde bir gazetecinin Tapulara bir şerh işlemi uygulanacak mı? Yabancıları da satış olacak mı? Üst sınır var mı?" şeklindeki sorusunu şöyle yanıtladı:


Yabancıların pay alabilmesine de imkan sağlayacak şekilde düzenlendi. Her hangi bir üst sınır yok. Projenin tamamını bir yatırımcı alabileceği gibi çok sayıda yatırımcı da alabilir. Tapuya şerh koyma konusunda ise, projede örneğin herhangi bir bloktan 17 numaralı daireyi almak istiyorsanız ve hak sahibi, sertifika sahibi elinde yeterince sertifikası varsa ve mutlaka o daireyi almak istiyorsa ihraçcıya sertifikalarını teslim etmek suretiyle tapuya şerh koydurabilecek. 'Sertifikamı aldım daireye talibim ama vatandaşımız sertifikayı alır ileride borsada fiyat yükselirse satarım' veya 'biraz daha sertifika alırım, büyük metrekareli bir daire alırım' şeklinde bir düşüncesi varsa burada tapuya bir şerh söz konusu değil. Ne zaman bu kararı verirse o zaman şerh işlemi gerçekleşecektir"


TOKİ Başkanı Ergün Turan, sosyal medya hesabından "Gayrimenkul Sertifikası" tanıtım toplantısına ilişkin paylaşımlarda bulundu.




Yeni Şafak


Haber Milliyet'te şöyle yer aldı


TOKİ öncülüğünde Türk gayrimenkul sektöründe bir ilke imza atılarak gayrimenkul sertifikası ihracına başlanıyor. Gayrimenkul sektöründe yeni bir finansal yatırım aracı olacak sertifika ile gayrimenkul alacak birikimi olmayan küçük yatırımcı, gayrimenkul projelerinden pay satın alarak projelere topraktan ortak olabilecek. 


İlk gayrimenkul sertifikası ise İstanbul Başakşehir’de temel atma çalışmaları başlayan Park Mavera 3 projesi ile halka sunuluyor. TOKİ ve Makro İnşaat’ın hasılat paylaşımı modeliyle hayata geçirilen projenin yüzde 30’una yaklaşan bir kısmı ilk etapta ihraç edilecek. Yoğun talep alınması durumunda ise projenin yüzde 50’sinin ihracı söz konusu olacak. 


9 blokta toplam 723 daireden oluşan Park Mavera 3 projesinde gayrimenkul sertifikası kapsamında 218 daire bulunuyor. Talep toplama süreci ise 29-30-31 Mart olarak belirlendi.  



Pay başı 42.5 TL


Türkiye’nin ilk gayrimenkul sertifikası pay başına 42.5 liradan halka arz edilecek. Gayrimenkul sertifikası ihracında 3.37 milyon adet pay ihraç edilecek, hasılat toplamı 143.24 milyon lira olacak. 


Sertifikalar pay piyasasında işlem görecek. TOKİ’nin garantörlüğünde olacak ihraç sürecinde Park Mavera 3 projesinin gayrimenkul sertifikasına konu olan kısmı, paylara bölünerek, inşaatın teslim süresi olan 36 ay boyunca borsa İstanbul’da işlem görecek. Bu süre içinde pay sahibi olmak isteyen kişi ya da kurumların çeşitli seçenekleri olacak. Buna göre, bir üst sınır yok, istenilen kadar pay alınabilecek. Bu süre boyunca ise paylar istenildiği gibi alınıp satılabilecek. Proje bitiminde satılan daireden düşen pay alınacak. Daireyi almak isteyen ise tüm paylarını toplayıp satın alabilecek. 


Faizsiz finansman


Gerekli ruhsat ve izinleri alan firmanın SPK’ya başvurması ve SPK’nın aradığı şartları karşılaması durumunda proje gayrimenkul sertifikası ile halka arz edilebilecek.


Gayrimenkul sertifikası firmalara, kamu ve özel sektörün gerçekleştireceği kentsel dönüşüm projelerine faizsiz finansman da sağlamış olacak. Finansman sadece gayrimenkul sertifikasına konu olan proje için kullanılabilecek. 


Türkiye’nin ilk gayrimenkul sertifikası ihracı için düzenlenen toplantıya SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, TOKİ Başkanı Ergün Turan ve Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan ile Vakıf Yatırım Genel Müdürü Kemal Şahin katıldı. SPK Başkanı Ertaş, gayrimenkul sertifikalarının yeni bir finansman kaynağı ve vatandaşların konut projelerinin kazancından yararlanma imkanı sunan bir tasarruf ve yatırım aracı olduğunu söyledi.


Garantörü TOKİ oldu


TOKİ Başkanı Turan, gayrimenkul sertifikasının konut sahibi olmak isteyenler için önemli bir yatırım aracı olacağını belirterek, uygulamanın, küçük birikimlerle yatırım yapmak ve konut edinmek isteyenleri cesaretlendireceğini söyledi. Turan, TOKİ’nin projenin tamamlanmasında ‘garantör’ kuruluş olduğunu belirterek, “Uygulama bu hali ile bir ilk olmakla birlikte, modelin altyapısında idaremizin çok güçlü bir birikimi ve tecrübesi bulunmaktadır. TOKİ son 14 yıl içinde ‘Gelir Paylaşımı Modeli’ni hayata geçirmiş ve başarılı sonuçlar almıştır. Sertifika sistemi de  bizim açımızdan hasılat paylaşımı modelinin bir üstüne çıkarak, küçük yatırımcılara alternatif yeni bir yatırım modeli sunmaktır. Vatandaşlarımız da artık projeye ortak olabilecekler” dedi.


‘Metrekare değil pay’


Makro İnşaat Başkanı Ercan Uyan, gayrimenkul sertifikasının toplumda ‘metrekare metrekare’ satış olarak algılandığını vurgulayarak, ancak satışların şerefiyeleri gibi tüm özellikleriyle ele alınan dairelerin ‘pay’lara bölünerek satışı olacağını söyledi. Uyan, “Her daire paylara bölünmüş olacak ve alanlar projeye ortak olacaklar. Burada oluşacak değer artışından da yine pay sahipleri faydalanacak. Projemiz, İstanbul’un en hızlı gelişen ilçelerinden biri olan Başakşehir ilçesinin yeni merkezinde yer alıyor. Projenin çevresinde Botanik şehir parkı, Başakşehir yeni meydanı gibi değerli yatırımlar bulunuyor. Amacımız, daire alacak birikimi olmayan vatandaşlarımızın, projenin ve bölgenin geleceğine yatırım ortağı olmasını sağlamak” diye konuştu. 


Milliyet


Haber Takvim'de şu şekilde yer aldı


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) öncülüğünde Türk gayrimenkul sektöründe bir ilk başlatıldı. Yeni bir finansal yatırım aracı olacak gayrimenkul sertifikası, Başakşehir'de Makro İnşaat tarafından yapımına başlanan Park Mavera 3 projesiyle halka sunuluyor. TOKİ ve Makro İnşaat hasılat paylaşımı modeliyle hayata geçirilen projenin yüzde 30'una yaklaşan bir kısmı ilk etapta ihraç edilecek. 9 blokta toplam 723 daireden oluşan Park Mavera 3'te gayrimenkul sertifikası kapsamında 218 daire bulunuyor. Talep toplama süreci ise 29-30- 31 Mart olarak belirlendi. Sertifika pay başına 42.5 liradan halka arz edilecek. Gayrimenkul sertifikası ihracında 3.37 milyon adet pay ihraç edilecek, hasılat toplamı 143.24 milyon lira TL olacak.


HELAL FİNANSMAN

Gerekli ruhsat ve izinleri alan firmanın SPK'ya başvurması ve kurumun aradığı şartları karşılaması durumunda proje gayrimenkul sertifikası ile halka arz edilebilecek. SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, "Faizsiz finans sistemine de uygun olarak tasarlanmış olan gayrimenkul sertifikalarının yaygınlaşması, hedefi uluslararası bir finans merkezi olmak olan ülkemizin bu amacına da katkı sağlayacak" ifadelerini kullandı.


DAİRE 'PAY'LAŞILACAK

Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, gayrimenkul sertifikasının toplumda 'metrekare metrekare' satış olarak algılandığını vurgulayarak, ancak satışların şerefiyeleri gibi tüm özellikleriyle ele alınan dairelerin 'pay'lara bölünerek satışı olacağını söyledi.


PROJENİN GARANTÖRÜ TOKİ OLACAK

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, gayrimenkul sertifikasının konut sahibi olmak isteyenlere yeni fırsatlar sunan önemli bir yatırım aracı olacağını belirterek, uygulamanın küçük birikimlerle yatırım yapmak ve konut edinmek isteyenleri cesaretlendireceğini söyledi. Turan, TOKİ'nin projenin tamamlanmasında garantör TOKİ'dir. Uygulama bu haliyle bir ilk olmakla birlikte modelin altyapısında idaremizin çok güçlü bir tecrübesi vardır. TOKİ son 14 yıl içinde 'Gelir Paylaşımı Modeli'ni hayata geçirip başarılı sonuçlar almıştır. Yeni sertifika modeliyle de bizim açımızdan hasılat paylaşımı modelinin bir üstüne çıkarak, küçük yatırımcılara alternatif bir yatırım modeli sunmaktır. Vatandaşlarımız da artık bu projeye ortak olabilecekler" dedi. Başkan Turan, gayrimenkul sertifikası modelini TOKİ ve Emlak Konut projelerinde de uygulamak için çalıştıklarını söyledi.


SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Sertifikalar pay piyasasında işlem görecek. TOKİ'nin garantörlüğünde olacak ihraç sürecinde Park Mavera 3 projesinin gayrimenkul sertifikasına konu olan kısmı, paylara bölünerek, inşaatın teslim süresi olan 36 ay boyunca Borsa İstanbul'da işlem görecek. Bu süre içinde pay sahibi olmak isteyen kişi ya da kurumların çeşitli seçenekleri olacak. Buna göre, bir üst sınır yok, istenilen kadar pay alınabilecek. Bu süre boyunca ise paylar istenildiği gibi alınıp satılabilecek. Proje bitiminde satılan daireden düşen pay alınacak. Daireyi almak isteyen ise tüm paylarını toplayıp satın alabilecek.


Takvim


Haber Dünya'da şöyle yer aldı


Türkiye'nin ilk gayrimenkul sertifikası ihracı için toplantı düzenlendi. Toplantıda ilk ihracın detayları paylaşılırken, sertifikanın genel detayları üzerinde duruldu. Toplantıya Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, TOKİ Başkanı Ergün Turan ve ilgili yetkililer katıldı. 


Hükümetin 2016 yılı eylem planında yer alan ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Gayrimenkul Sertifikası uygulamasının ilki TOKİ'nin öncülüğünde, Makro İnşaat'a ait Başakşehir Park Mavera 3 Projesi'nde gerçekleştirilecek. Pay başına 42.5 TL'den halka arz edilecek, 3.37 milyon adet pay ihraç edilecek, hasılat toplamı 143 milyon TL olacak.


'Önce proje hazırlanacak, sonra izin alınacak'


Ertaş, "Vatandaşlarımızın bir ev veya iş yerinin tamamını veya bir kısmını satın almalarını kolaylaştıran, gayrimenkul şirketlerimize de faizsiz finansman elde etmelerine imkan sağlayacak bir finansal araçtır. Gayrimenkul sertifikası ihraç edebilmek için ihraççı şirketin önce bir proje hazırlaması, sonra ilgili belediyeden ve diğer kurumlardan gerekli ruhsat ve izinleri almış olması gerekir. Proje için gerekli tüm yasal izinleri alan şirketin projelerini SPK’ya sunması ve bu projenin maliyetini karşılayacak tutara kadar SPK’dan sertifika ihraç izni alması mümkün hale geldi. Proje için gerekli yasal izinleri alan, SPK’nın da aradığı şartları sağlayan tüm şirketlerimiz SPK’dan sertifika ihraç izni alabilecek. İnşa edilecek ev veya iş yerleri metrekare/desimetrekare gibi ölçeklere bölünerek alım ve satımı kolaylaştırıldı" dedi.


"Belirtilen metrekareyi temsilen ihraç edilecek sertifikalar bankalar ve aracı kurumlarımız aracılığıyla dileyen vatandaşlarımıza satılacak" diyen Ertaş, sertifika ihracından elde edilecek kaynaklar sadece belirtilen ev veya iş yeri projelerinin yapımında kullanılacağını belirtti.


'Vatandaşlar yatırım amaçlı kullanabilecek'


Proje tamamlandığında elinde yeter sayıda sertifika bulunduran vatandaşların proje kapsamında bulunan diledikleri konutu veya işyerini alabileceğini ifade eden Ertaş, "Proje süresi boyunca sertifikasını Borsa’da satabilecek ya da Borsa’dan yeni sertifika satın alabilecek. Proje bitiminde konut almak istemeyen yatırımcılarımız konutun satışından elde edilen nakdi de talep edebilecek. Sertifikalar, inşaat şirketlerimiz için banka kredisi yerine kullanılabilecek faizsiz bir finansman yöntemi vatandaşlarımız için de hem yatırım amaçlı hem de ev ve iş yeri sahibi olma amaçlı olarak kullanılabilecektir" bilgilerini paylaştı.


'İnşaat şirketine bir anda aktarılmayacak'


Ertaş, projedeki birikimlerin korunmasının temel felsefeleri olduğunu bu nedenle gayrimenkul sertifikası satışından toplanan paranın yalnızca o projenin finansmanında kullanılacağını ve projenin tamamlanma düzeyine göre inşaat şirketine aktarılacağını bildirdi. Vahdettin Ertaş, "Böylece inşaatların tamamlanması için bel bağladıkları daire satışı, banka kredisitemini gibi zorluklardan kendilerini bir ölçüde korumuş olacaklardır" diye ekledi.


'Finansal araca dönüşecek'


Gayrimenkul sertifikalarının borsada alınıp satılabilmesi sonucunda, gayrimenkulün borsada işlem gören bir finansal araca dönüşeceği değerlendirmesini yapan Ertaş, "Gayrimenkul sertifikalarının bir diğer önemli özelliği de, kamu veya özel sektörün gerçekleştireceği kentsel dönüşüm projelerinde yeni bir finansman yöntemi olarak kullanılabilecek olmasıdır. Yapılan düzenleme ile kentsel dönüşüme yönelik gayrimenkul projelerinde, dönüşümün yapılacağı alanda yaşayan vatandaşlarımız, hak sahibi oldukları ev veya iş yerleri karşılığında isterlerse gayrimenkul, isterlerse gayrimenkul sertifikalarından alabilecekler. Böylelikle, sertifikalarını proje süresince elinde tutan vatandaşlarımız, ekonomik ömrünü yitirmiş, riskli ve düşük kaliteli taşınmazlarına karşılık, yüksek kaliteli ve standartlara uygun yapıları edinebilecek, isteyen vatandaşlarımız da, sertifikalarını kentsel dönüşüm projesinin tamamlanmasını beklemeksizin borsada satarak daha erken nakde dönüştürebilecekler" şeklinde konuştu.


Dünya


Geri Dön