Emlak Terimleri

Gayrimenkul trampa sözleşmesi örneği!

Trampa işlemleri ile ilgili genel hükümlere Borçlar Kanunu'nda yer veriliyor. Trampa işlemlerinde taraflar aralarında bir sözleşme imzalıyor. İşte, gayrimenkul trampa sözleşmesi örneği!

Gayrimenkul trampa sözleşmesi örneği!

Değerleri aynı olsun olmasın, ihtiyaç halindeki malların birbiri ile değiştirilmesi işlemine trampa deniyor. Trampa işlemleri Tapu Müdürlükleri'nde gerçekleştiriliyor. Ancak, değerleri aynı olmayan trampa işlemelerine Tapu Müdürlüğü karışamıyor bu durumlar da tarafların kendi aralarında anlaşamaları gerekiyor. 


Trampa işlemleri ile ilgili genel hükümlere Borçlar Kanunu'nda yer veriliyor. Kanun hükümlerine göre, gayrimenkul trampa işlemlerinde, satışa ilişkin hükümler uygulanıyor.


Satış hükümleri kapsamında, Tapu Müdürlükleri'nde yapılan işlemler karşılığında ödenen harç gayrimenkul trampa işlemlerinde de ödenmesi gerekiyor. Her yıl devlet tarafından belirlenen bu harç taraflardan ayrı ayrı taşınmazın değeri üzerinden binde 20 oranında tahsil ediliyor.



Trampa işlemi, başka bir ifadeyle takas olarak da biliniyor.  Borçlar Kanunu'nun 118'inci maddesine göre, iki, şahıs birbirine borçlu oldukları takdirde, her iki taraftan biri borcunu alacağı ile takas edebiliyor. Takas işlemleri için gereken belgelerin temin edilmesi halinde takas işlemi gerçekleşiyor. 


Trampa için gerekenler!

1. Trampası yapılacak mala ait tapu senetleri,

2. Trampa yapılacak malın sahipleri ya da yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanı fotokopileri,

3. Trampa yapanların vesikalık fotoğrafları,

4. Trampa yapılan malın ilgili belediyeden alınan emlak beyan değerini gösteren belge.


Gayrimenkul trampa sözleşmesi!


Madde 1-


TARAFLAR :


Bir tarafta ………………………………………… adresinde ikamet eden ……. …………. ile, diğer tarafta ………………………………………… adresinde ikamet eden ………… ………………. arasında aşağıdaki koşullarla bir trampa sözleşmesi akdolunmuştur.


Madde 2-

KONU :


İş bu sözleşmenin konusu, mülkiyeti …… ……………’ya ait olan ………… ile mülkiyeti …….. ………… ‘ye ait olan …………………..’nın birbiriyle değiş tokuş, trampa edilmesidir.


Madde 3-

TARAFLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ :


../../…. tarihinde ………………..’...’ya, ...’da …………………………’i  .... ’ye teslim edeceklerdir. Taraflar trampaya konu olan …………………………. ve …………………………’nin sağlam olduğunu karşılıklı olarak taahhüt etmişlerdir.


Madde 4-

YETKİLİ MAHKEME :


İşbu sözleşmeden doğması muhtemel uyuşmazlıklar için ……………………. Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkili olacaktır.

İşbu sözleşme, ../../200.. tarihinde …………………’da iki nüsha olarak imzalanmış ve taraflar birer nüsha almışlardır.


Trampa nasıl gerçekleşir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com