Gayrimenkul vekil eli ile de kiraya verilebilir!
Tamer Heper, Posta Gazetesi'ndeki bugünkü yazısında " Para sizin " başlıklı yazıyı kaleme aldı. Heper, gayrimenkul vekil eli ile de kiraya verilebilmesi ile okurlarının merak ettiği soruları yanıtladı...
Soru: Dört kardeşiz. Bize miras olarak kalan yeri eşit olarak bölüştük ve bana dört dükkan düştü. Ablama vekalet vermiştim, bu yerleri kiraya verdi. Ancak ben diğer kız kardeşimle, (ki ikimiz yüzde 50 hisseye sahibiz), kira parası alamıyoruz. Ne yapabiliriz H.M.
Cevap: Bir gayrimenkul maliki tarafından kiraya verilebilir, bu en doğalıdır. Ancak bir gayrimenkul vekil eli ile de kiraya verilebilir. Vekil eli ile kiraya verilmişse hukuki olarak kiraya veren vekil değildir, kiralayan sıfatı vekalet verendedir. Şayet ablanız vekil sıfatı ile bu yerleri kiraya verdiyse kira bedellerini siz alacaksınız. Ancak bugüne kadar vekil sıfatı ile kiralan aldı ise vekilin görevi aldığı parayı vekil edene ödemektir. Dolayısı ile ablanız size topladığı kira bedeli kadar borçlu. Kiracı ise zaten size kira bedellerini ödemek mecburiyetinde, hatta ablanıza güveniniz kalmadı ise vekaletten azledebilirsiniz. Dolayısı ile kiracıya bir ihtarname gönderip bundan sonra kiralann vekile değil size ödenmesini isteyin. Ödenmezse tahliye prosedürü başlatabilirsiniz. Tabii şunu da araştırmanız gerekecektir, acaba kiracı ablanıza da mı kira ödemiyor, o halde zaten kiracının tahliye için ortam hazır demektir, yasal girişimi başlatabilirsiniz. Bu arada sözlerimin yanlış anlaşılmaması için şu açıklamaya yapma ihtiyacı duydum. Tahliye prosedürünü başlatmak deyince bazı okuyucu kiracıyı derhal çıkarma manasını çıkanyor. Hayır kiracıyı bir mahkeme karan olmadan çıkaramazsınız. Bu işi başlatmaktan kasüm, tahliyeyi talep hakkını kazandınız, dava açabilirsiniz demektir. Tahliye nedenleri yoksa dava açamazsınız açsanız da kazanamazsınız, sistemimizde kiracıya "çık" deyince çıkaran bir uygulama yoktur.
Posta/Tamer Heper