26 / 12 / 2024

Gayrimenkul yatırımı ile Türk vatandaşlığı nasıl alınır?

Gayrimenkul yatırımı ile Türk vatandaşlığı nasıl alınır?

Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Dilara Yeni bugünkü köşe yazısında gayrimenkul yatırımı ile Türk vatandaşı olmanın yollarını kaleme aldı.



Milliyet Gazetesi köşe yazarı Dilara Yeni, "Gayrimenkul yatırımı ile Türk vatandaşlığı nasıl kazanılır?" başlıklı yazısında gayrimenkul alarak Türk vatandaşı olmanın yollarını kaleme aldı.

Son dönemde yabancılar tarafından özellikle gayrimenkul yatırımı ile Türk vatandaşlığının kazanılması oldukça popüler bir hal aldı ve bu anlamda önemli bir talep söz konusu. Öncelikle genel olarak ülkemizde yatırım yolu ile vatandaşlığın kazanılması için yabancı uyruklu kişi tarafından ya minimum 250.000 USD değerinde bir taşınmaz satın alınması ya da minimum 500.000 USD değerinde sermaye yatırımı yapılması gereklidir. Genellikle daha makul olması nedeniyle gayrimenkul edinim yolu ile vatandaşlık kazanılmasına dair bir talep söz konusudur.

Gayrimenkul yatırımı ile Türk vatandaşlığı nasıl alınır?

Kısaca özetlersek ülkemizde gayrimenkul edinim yolu ile vatandaşlık başvurusunda bulunulması için öncelikle minimum 250.000 USD (veya karşılığı TL) değerinde bir gayrimenkul satın alınması ve bu gayrimenkulün üç yıl süre ile satılamayacağına dair tapu kaydı üzerinde bir şerh koyulması gerekmektedir. Gayrimenkulün yabancı kişi ya da vekili tarafından tapuda resmi şekilde devir alındığı esnada gerekli belgeler ile birlikte müracaat edilerek söz konusu şerh koydurulur ve yine gerekli belgeler ilgili tapu müdürlüğüne teslim edilerek Tapu ve Kadastro Müdürlüğü Yabancı İşler Daire Başkanlığı nezdinde ‘’uygunluk belgesinin’’ alınması için müracaatta bulunulur. Aslında bu belge yabancı kişi tarafından alınan gayrimenkulün; vatandaşlık başvurusunda bulunması için gerekli yasal şartları taşıyıp taşımadığını değerlendirmektedir.

Gayrimenkul yatırımı ile Türk vatandaşlığı nasıl alınır?

Uygunluk belgesinin edinimi için öncelikle aranması gereken koşullardan biri taşınmazın yabancı uyruklu kişi alımına uygun olup olmadığıdır. Zira yabancı uyruklu kişilerin ülkemizde gayrimenkul edinmeleri belirli kısıtlamalara tabidir. Örneğin; bir ilçede belirli bir yüzölçümü üzerinde gayrimenkul edinilmesine muvafakat edilmemesi gibi özellikli durumlar söz konusu olabilir. Şayet gayrimenkulün yabancı kişi tarafından edinilmesi önünde yasal bir engel söz konusu değilse bu halde gayrimenkulün değerinin vatandaşlık başvurusunda bulunmaya kafi olup olmadığı değerlendirilir ve bu değerin belirlenmesinde üç değer esas alınır. Bunlardan ilki gayrimenkulün satış değeri olarak ifade ettiğimiz tapuda gösterilen satış bedelidir, ikincisi gayrimenkulün gerçek değerinin belirlenmesi için yetkili kurum (SPK) lisanslı değerleme şirketinden alınan rapor olarak ifade ettiğimiz eksper raporu ve son olarak gayrimenkul için ödenen ve en az 250.000 USD değerinde olması gereken yabancı uyruklu kişinin malik veya maliklere ödediği satış bedelini gösterir banka onaylı dekontlarıdır.

Esasen yabancı uyrukluların yatırım yolu ile vatandaşlık süreçleri hem oldukça pratik ve hızlı yürütülmesi mümkün olan hem de kendine münhasır incelikleri olan bir süreçtir. Dolayısı ile her bir aşamanın kendi içinde ayrı ayrı değerlendirilmesi son derece elzemdir.

Gayrimenkul yatırımı yapmak için şu an doğru zaman mı?


 


Geri Dön