28 / 04 / 2024

Tunç Şatıroğlu Türk vatandaşlığı için yapılan düzenlemeyi kira ve enflasyon artışı olarak yorumladı!

Tunç Şatıroğlu Türk vatandaşlığı için yapılan düzenlemeyi kira ve enflasyon artışı olarak yorumladı!

Ünlü ekonomist Tunç Şatıroğlu X sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım ile Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun, ‘Türk vatandaşlığının istisnai kazanılması’ başlıklı 20. maddesindeki değişikliği değerlendirdi. İşte Tunç Şatıroğlu'nun o değerlendirmesi ve paylaşıma gelen yanıtlar...



Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun, en çok tartışılan ‘Türk vatandaşlığının istisnai kazanılması’ başlıklı 20. maddesinde değişikliğe gidildi. Daha önce 400 bin dolar tutarındaki tüm taşınmazların satın alınması Türk vatandaşlığı için yeterli oluyordu. Yapılan bu değişiklikle, satın alınması gereken taşınmaza da açıklık getirildi. Söz konusu yönetmelik kapsamında artık; kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı olan arsa vasıflı taşınmazların satın alınması halinde Türk vatandaşlığı kazanılabilecek.

Ayrıca söz konusu yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, istisnai vatandaşlık kazanılması için satın alınması gerekli olan 400 bin dolar ya da karşılığındaki döviz tutarındaki taşınmazın kapsamı yeniden belirlendi.

Paylaşılan detaylara göre söz konusu yönetmeliğin eski halinde 400 bin dolar ya da karşılığı döviz tutarındaki taşınmazın tapu kayıtlarına üç sene satılmaması şerhiyle satın alınması durumunda Türk vatandaşlığının istisnai şekilde verilmesi öngörülüyordu. Yanı bedeli 400 bin dolar ve üzerinde olan tüm taşınmazların satın alınması, vatandaşlık almak için yeterli oluyordu. 

Yapılan değişiklikle taşınmazın tanımı, “400 bin dolar veya karşılığı döviz tutarındaki kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş veya üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmaz” şeklinde yeniden belirlendi.

Ünlü ekonomist Tunç Şatıroğlu X sosyal medya hesabı @TuncSatiroglu'ndan yaptığı bir paylaşım ile yönetmelikteki değişikliği değerlendirdi.

Ekonomist Şatıroğlu paylaşımında, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: "Bu alınan kararla daha çok yabancının Türkiye'den konut alması ve konut stokundaki azalmayla birlikte kiraların daha da çok artması beklenmeli. Enflasyonu arttırma çabalarını destekliyor." ifadelerini kullandı.

İşte Ekonomist Tunç Şatıroğlu'nun o yönetmelik ile ilgili paylaşımı...


Tunç Şatıroğlu'nun paylaşımına gelen yanıtlar şu şekilde...

"Kiralar roket olacak"

 

"Arz talep dengesizliği direkt kiralara yansıyacak"

"Savaşsız işgal"

 

 


Geri Dön