Sektörel

Gayrimenkul yatırımı yapan yabancılar nelere dikkat etmeli?

Son yıllarda Türkiye'de gayrimenkul yatırımı yapan yabancı sayısı oldukça arttı. Gayrimenkul sektörü bu oranın daha da artacağını dile getirerek yabancı gayrimenkul yatırımlarının izlenmesi gerektiğini belirtiyor.

Türkiye'de özellikle Arap ülke vatandaşlarının konut alımı son yıllarda 40 bini geçmiş durumda. Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre; bu artış çok kolay yakalanmadı.  Yabancılar açısından ise başka bir ülkede yatırım yapmanın risklerinin ortadan kaldırılması gerekiyor. Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Avukat Elvan Kakıcı Şimşek, yabancıların Türkiye’deki mevzuata ve uygulamaya hakim olmaması sebebiyle yaşanabilecek  sorunların engellenmesi için taşınmaz almakisteyen yabancıların dikkat etmeleri gereken bazı konular olduğunu dile getirdi. 

İşte yapılması gerekenler...

1.Türkiye’de gayrimenkul alım-satım işlemleri mutlaka Tapu Sicil Müdürlüğünde gerçekleşmektedir. Tapu Sicil Müdürlüğü’nde yapılmayan alım-satım işlemlerinin geçerliliği bulunamıyor. Bu sebeple gayrimenkul satın alacak yabancıların satış bedelini tapu sicil müdürlüğünde tapu kütüğüne imza atar iken ödemeler tavsiye edilir. Eğer bu işlemleri bizzat değil bir vekil ile gerçekleştirilecekse ise avukat aracılığı yaptırmaları sağlıklı olacak. Gayrimenkul satın almak için alıcı yüzde 2, satıcı yüzde 2 olmak üzere toplam yüzde 4 oranında harç ödemesi yapılır. Bu oranlar gayrimenkulün satış bedeli üzerinden hesaplanır.

2.Satın alınacak gayrimenkulün tapusu hemen alınamıyor ise veya projeden gayrimenkul alınacak ise mutlaka noterden gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yapılması gerekir. Noterde yapılan gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi ilerde gayrimenkul tapusu verilmediğinde alıcıya mahkemeye başvurup gayrimenkulün kendi adına geçirilmesi hakkını tanıyacaktır. Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi noterde yapıldıktan sonra Tapu Sicil Müdürlüğü’ne götürülerek tapuya şerh ettirilmelidir. Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi noterde düzenlenmek zorunda olup, bu durumda noterler tarafından satış bedeli üzerinden binde 5.4 oranında harç alınmaktadır.

3.Satın alınacak gayrimenkulün tapusu hemen alınamıyor ise veya noterden düzenleme şeklinde gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yapılamıyor ise alıcı ve satıcı arasında mutlaka yazılı bir sözleşme imzalanmalıdır. Fakat bu sözleşme ile; yalnızca paranın geri iadesini isteme hakkı tanınır. Yine bu sözleşmeler Tapu Siciline şerh ettirilemeyecektir.

4.Herhangi bir ödeme yapmadan önce alınacak gayrimenkulün tapu kaydını incelemenizi, üzerinde haciz, ipotek veya sınırlı ayni haklar olup olmadığı öğrenmeli. Bunun dışında gayrimenkulün geçerli imar durumunun ne olduğunu, askeri veya güvenlik bölgelerinde kalıp kalmadığı araştırılmalı.

Markalı evlerin yüzde 6.33'ü yabancılara satıldı!