Sektörel

Gayrimenkul yatırımı yapmak mantıklı mı?

Milliyet Gazetesi köşe yazarı Zeynep Aktaş, bugünkü köşesinde güvenli yatırım araçlarını kaleme aldı. İşte Zeynep Aktaş'ın 'Yatırımda rota güvenli limanlar' başlıklı yazısı...

Gayrimenkul yatırımı uzun zamandır güvenli bir yatırım aracı olarak görülüyor. Gerek yerli gerek yabancı alıcılar gayrimenkulü güvenli liman olarak görüyordu. Peki hala öyle mi? 

Milliyet Gazetesi köşe yazarı Zeynep Aktaş, güvenli yatırım araçlarını değerlendirdi. İşte Zeynep Aktaş'ın yazısı...

Global ve yerel piyasalarda sonbaharda yaşanan hareketlilik, yatırım enstrümanlarında “güvenli liman” olarak bilinen gayrimenkul, altın ve döviz üçlüsünü öne çıkarıyor. Riskli varlıklarda yol alanlar için hızlı büyüyen alanlar öne çıkıyor.

Piyasalarda faiz kararı sonrası hareketli seyir sürüyor. Borsa Endeksi 1.384 seviyesinde bulunurken dolar kuru 8.88 TL’yi gördü. Şimdi, gözler ihracat yapan döviz pozisyonu yüksek şirketlerde. Peki, yabancı para pozisyonu yüksek şirketler kazandırıyor mu?

Borsadaki sanayi şirketlerini piyasa değerlerine göre sıralayarak döviz pozisyonunu da göz önünde bulundurarak getiriye göre değerlendirdik. Piyasa değeri 8 milyar TL ile 60 milyar TL arasında olan 15 sanayi şirketine baktığımızda dokuz şirketin yabancı para pozisyonunun ekside olduğu görülüyor. Bu dokuz firmanın sekizi yabancı para pozisyonu ekside olmasına rağmen yatırımcıya dolar bazında kazandırdı. Piyasa değeri yüksek şirketler içerisinde yabancı para pozisyonu ekside olup yılbaşından bu yana değer kaybeden tek hisse ise Tüpraş, o da Pandemi etkisini henüz üzerinden atabilmiş değil. Borsa şirketlerinde yabancı para pozisyonunun artıda ya da ekside olması hisse performansları için birincil kriter değil. Şirketlerin yabancı para pozisyonlarındaki açıkları ne derece yönetebildiği çok daha önemli.

Yatırıma esnek bakış

İçerisinde bulunduğumuz dönem yatırıma biraz da esnek bakışı zorunlu kılıyor. Negatif faiz sürecinde mevduat ya da sabit getirili enstrümanlarda paralarını değerlendirenler, alternatif seçenekleri göz önünde bulundurmak durumunda kalacak. Yüzde 18 faiz oransal olarak hayli yüksek görünse de enflasyonun yüzde 19,25 olduğu göz ardı edilmemeli. Elde edilen faiz enflasyon karşısında reel getiri sağlayamıyor. Faizlerin kademeli olarak inmeye devam etme ihtimali ise yatırımcıların farklı seçenekleri göz önünde bulundurmasına yol açacaktır.

 

Bireysel yatırımcılar güvenli liman olarak gayrimenkul, altın ve dövizdeki tercih eğilimlerini değiştirmeyecek. Riskli varlıklarda yol alanlar ise konjonktür olarak hızlı büyüyen alanlara yönelecek.

Konutun yatırım aracı olarak görülmesi doğru mu?

Ev almak için şu an doğru zaman mı?