26 / 12 / 2024

Gayrimenkul yatırımları yükselişe geçti!

Gayrimenkul yatırımları yükselişe geçti!

Pandemi ile beraber hız kaybeden gayrimenkul yatırımları yeniden yükselişe geçti. Sektörde yatırımların artması ile hareketlilik başladı. 



Son zamanlarda yatırımcının gayrimenkule olan ilgisinin azalması, sektörde yavaşlamanın etkenlerinden biri hale gelmişti. Ancak bu dönem fazla uzun sürmedi. Milliyet'te yer alan habere göre; uzun vadede kârlı bir yatırım olarak görülen gayrimenkul piyasası yeniden hareketlendi. Artan fiyatlara rağmen, yeni fiyat yükselişleri öncesinde yatırımcılar harekete geçti.

Mevcut koşulları değerlendiren Broker Birgül Sarsın Dokuzcan, "Pandeminin görülen ancak ilk döneminde son dönemde şehirlerden deniz ve yeşilin olduğu yavaşlayan bölgelerde arsa alıp üstüne kendi zevkine göre müstakil evler yaptıranların bir hücumu başlamıştı." 

Gayrimenkul yatırımları yükselişe geçti!

Maddi imkanı olan kitle bu dönemde göç etti diyebiliriz. Sonrasında arsa fiyatları artmaya başladı ve uygun arsalar bulmak da zorlaştı. Başta üniversiteler olmak üzere yüz yüze eğitime geçilmesi sebebiyle kira ve satış fiyatlarında artışlar inşaat, malzeme ve işçilik maliyetlerinin aşırı artmasıyla yeni proje üretilmesini zorlaştırıyor ve mevcut konutların fiyatını yükseltiyor. Tüketicilerin talebi şimdilerde gayrimenkul satın almak yönünde. Bunun nedeni, mevcuttaki mülk fiyatlarının sürekli yükselmesi, kiraların örneğin İstanbul'da çoğu ilçede yüzde 100'ün üzerinde artması nedeniyle geri dönüş sürelerinin kısaldığı algısı ve bugün yüksek fiyata alınsa bile yarın çok daha yükseleceği için kazanç sağlayacak olması düşüncesi" şeklinde konuştu.

Avrupa yakası önde

Gelecek 5 senelik projeksiyonda fiyatların artacağı öngörüsünün hakim olduğunu belirten Dokuzcan, bu nedenle gayrimenkulün iyi bir yatırım aracı olarak görüldüğünü söylüyor. Dokuzcan, şöyle devam ediyor: 

“Bunu keşfeden geliştiriciler projeler hazırlamaya başladılar. Eskiden satışı sorun olarak gören geliştiriciler gayrimenkulün yeniden iyi bir yatırım aracına dönmesi nedeniyle yüksek maliyetlere rağmen çalışmalarını sürdürüyor. Son bir yılda kiraların en fazla arttığı, satın almalarda en çok tercih edilen ilçeler Beykoz, Sarıyer, Tuzla, Maltepe ve Ataşehir. Kira artış oranları bu ilçelerde yüzde 80-95 arasında ve Avrupa yakası Anadolu yakasına göre yüzde 65 civarında daha çok işlem görüyor. İstanbul'da arsa ticaretinin en yoğun olduğu ilçeler, Silivri, Çatalca, Arnavutköy, Şile, Büyükçekmece, Beykoz, Tuzla, Ümraniye, Beylikdüzü ve Pendik. Talep artışında satış fiyatlarında değer artışı en çok olan şehirler ise sırasıyla; İstanbul, Ankara, İzmir. Antalya, Bursa, Aydın, Muğla ve Balıkesir."

Depo projeleri artıyor

Yeni dönemin ortaya çıkan yeni gelişmeleriyle beraber gayrimenkul geliştiriciler farklı yatırım alanları da tercih ediyor. Konut, ofis, AVM dışında turizm alanları, depolar, lojistik merkezlere yönelik de çalışmalar gerçekleşiyor. Bu süreci değerlendiren Birgül Sarsın Dokuzcan, "Özellikle pandemi döneminin başlaması ve sonrasında oluşan süreçler depo ihtiyacının ve çeşitliliğinin artmasına sebep oldu. Bunun sonucu olarak özellikle şehir içi lojistik depolamada ciddi bir artış oluştu. Online satışlara talebin artmasıyla şehir içinde yer alan dükkanların şehir içi lojistik depolar olarak kullanılmaya başlanması ile oluşan online satış artışını destekledi ve tedarikçi firmaların ulaşım maliyetlerinde avantaj sağladı. Atil duran bir çok dükkanın bu dönemde kiralanmasıyla da kiralık faaliyetlerde artış gözlendi” dedi.

Gayrimenkul yatırımları yükselişe geçti!

Lokasyon önemli

Büyük depolama alanlarının önemli kriterlerden birinin de ulaşım güzergahları olduğunu söyleyen Dokuzcan, “Kara yolu, demir yolu, deniz yolu önemli etkenler. Özellikle bu üç ulaşım ağını sağlayan bölgeler ise büyük depolama alanlarının yapılmasında tercih edilen iller oldu. Burada elbette İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Antalya lojistik açıdan dikkat çeken illerimizdi. Şimdi buralara Trakya ve Çanakkale de gelişen bölgeler olarak eklendi. Özellikle İpekyolu projesinin hayata geçirilmesi için yapımı tamamlanarak açılan Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Trakya ve Çanakkale ulaşımın kolaylaşması etkili oldu. Şimdi yapımı devam eden Çanakkale Köprüsü özellikle Ege Bölgesi'ni, Çanakkale ve Trakya üzerinde Avrupa'ya bağlayacağında bu bölgede depolama alanlarında gelişmeler beklenmektedir” şeklinde konuştu. 

İstanbul'daki gayrimenkuller en karlı yatırım aracı olacak!


Geri Dön