Gayrimenkulcüler, gereksiz donatı alanlarını projelerden çıkarıyor!
Konut alıcıları, ihtiyaçlarını karşılayacak evleri almayı tercih ediyorlar. Bu bağlamda gayrimenkulcüler, gereksiz donatı alanlarını projelerden çıkarıyorlar.
Dünya Gazetesi köşe yazarlarından Leyla İLHAN, bugünkü yazısında konut projelerini ve konut alıcılarının konut ihtiyacını kaleme aldı. İşte, Leyla İLHAN'ın yazısı...
Malum artık ev satmak kolay değil. Alıcı hem seçici hem uygun fiyatlı ev istiyor. Sektöre ivme katan yatırımcı ise artan faiz nedeniyle sektörden uzaklaşmış gibi. Artık daha çok yaşamak için konut alımı giderek öne çıkıyor. Ev alanların tercihi ise fiyat aralığı daha çok 250 bin TL ile 750 bin TL arasındaki konutlardan yana. 750 bin liranın üzerindeki konut alanların oranı ise yüzde 5 ila 6 arasında deniliyor. Zaten pahalı konutları alan bu kitle son yıllarda ya hiç yatırım yapmıyor, yapsa da dar bir bölgeye yahut yurtdışına yapıyor. Bundan dolayı 250 bin ila 750 bin TL arasında konut alan kitlelerin ihyaçlarına uygun konut üretmek çok daha önemli.
Gereksiz alanları eliyorlar
Son zamanlarda gayrimenkul firmalarının bunu daha fazla fark ettiğini ve konuya daha fazla önem verdiğini görmeye başladım. Bunun için çeşitli formüller geliştiriyorlar. Bu kitlenin en hassas olduğu konulardan biri aidat. Çünkü bu aralıktaki konutları alan ve aylık geliri ortalama 6 bin TL’ler olan bu kitlenin hem kredi hem de bazı yerlerde kredi aidatına yaklaşan aidatları ödemesi zor. Bu nedenle firmalarda öncelikle bu masrafl arı düşürecek konulara ağırlık veriyor. Aidatı düşürmenin başlıca yollardan biri sitelerin giriş kapılarını azaltmak olsada başka çözümlere de başvuruyorlar. Eğer proje yaz mevsiminin kısa olduğu bir bölgedeyse havuz koymuyorlar. Kullanım oranı az olan kapalı havuzlara ise pek yer vermiyorlar. Çünkü özellikle havuzlar aidat maliyetini ciddi oranda yükseltiyor.Müzik odası, hobi odası gibi sisteme ek yük getiren alanları da bırakmaya başladılar.
Çocuklar ve otoparklar öne çıkıyor
Bunun yerine kullanıcılarının çok daha fazla gereksinim duyduğu ve yaşamlarını kolaylaştıracak konulara odaklanıyorlar. Örneğin evinin daha kaliteli malzemeler kullanılması kadar evine rahatlıkla ulaşmasını sağlayacak bir otopark alanı, depolama alanı, çocuk odalarına uygun çocuk kilidi içeren pencereler ve prizler, çocuk oyun alanları gibi detayların yanı sıra doğru ve nezih şekilde planlanmış bir kapı girişine önem vermeye başladı. Geçtiğimiz hafta katıldığım bir toplantıda Çekmeköy’de projeler yapan 2016 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar da bu konuya işaret etti. Dündar, “Öyle projeler görüyoruz ki, göleti var, ancak insanların bisikletini koyacağı bir depolama alanı bile yapmıyolar” diyerek artık sektörde gerçek ihtiyaçlara uygun proje yapma zamanı geldiğini dile getirdi. Bu işaretler gayrimenkul firmalarının artık daha gösterişe yakın projeler yerine ihtiyaç odaklı projelerinin sayısını daha fazla göreceğimizi gösteriyor.