Sektörel

Gayrimenkulde 2015 projeleri!

Gayrimenkul piyasasında, özellikle de konut ve ofis projelerinde yaşanan hızlı gelişme, markalı konut üreticilerinin yeni projelere odaklanmasını sağlıyor. Bölgesel ve küresel ekonomik risklerin artmasına karşın gayrimenkul yatırımları hız kesmiyor.

Gayrimenkul piyasasında, özellikle de konut ve ofis projelerinde yaşanan hızlı gelişme, markalı konut üreticilerinin yeni projelere odaklanmasını sağlıyor. Bölgesel ve küresel ekonomik risklerin artmasına karşın gayrimenkul yatırımları hız kesmiyor.Konuttan ofise, 2015 yılı için planlanan gayrimenkul projelerini mercek altına aldık ve 30 inşaat şirketinin 70 yeni projesine ulaştık. Başta istanbul olmak üzere Ankara, izmir gibi kentlerde markalı projeler açısından öne çıkan bölgeleri ve yaklaşık metrekare fiyatlarını da ortaya koyduk. Gayrimenkul konusunda son yıllarda öne çıkan İstanbul, geçmiş yıllara oranla prim potansiyelinin azalmasına rağmen hala yerli ve yabancı yatırımcıların gözde kenti olmayı sürdürüyor. Son 10 yılda tam bir şantiye görüntüsü çizen İstanbul, 2015 yılında da gayrimenkul yatırımlarına dönük popülerliğini koruyacak. Konut ve ofis projeleri bakımından Sinpaş'tan İnanlar İnşaat'a, Keten înşaat'tan Tahincioğlu'na kadar birçok şirket yeni proje geliştirme konusunda 2015 yılında da hız kesmeyecek. Bu şirketler başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir ve Kayseri gibi Türkiye'nin öne çıkan kentlerinde projeler geliştirmeye devam ediyor. 


2015 yılında inşaatına başlanması planlanan konut ve ofiste markalı yeni gayrimenkul projelerini araştırdık. Yaptığımız araştırma sonucunda 30 inşaat şirketinin 2015 yılı için 70 yeni proje geliştirdiği sonucuna ulaştık. Planlanan çalışmaların büyük bir kısmı orta ve üst gelir grubuna hitap eden projelerden oluşuyor. Projelerin metrekare fiyatları, kentlere ve o kentteki semtlere göre değişim gösterirken, 2 bin 800 TL'den başlayıp ticari alanlarda 50 bin TL'lere kadar çıkabiliyor. 



KONUT TALEBİ SÜRÜYOR 

Türkiye'de evlenmeler, yeni eve çıkmalar ve yabancı talebi de göz önüne alındığında yılda ortalama 800 bin ile 1 milyon konut talebi bulunuyor. Konut Üreticileri Derneği nin (KONUTDER) yaptığı araştırmaya göre, özellikle İstanbul'da yılda 120 bin konut talebi oluşuyor. Bunun yaklaşık 70 bini sosyal konut iken 30 bini oıta ve 20 bini de orta ve üst grubun konut talebinden meydana geliyor. Ancak üretilen konutların yüzde 80'lik kısmı orta ve üst gelir grubuna yönelik projelerden oluşuyor. 


MERKEZİ LOKASYONLAR ŞANSLI 

Son yıllarda özellikle İstanbul'da arsa yaratma sorunu nedeniyle kentin merkez aksından uzaklaşarak projeler üretilmeye başladı. Ancak bu projeler de yüksek metrekare fiyatları ile dikkat çekiyor. Yerli ve yabancı yatırımcıların alım taleplerinin daha çok kent merkezindeki lokasyonlara yönelik olduğuna dikkat çekiliyor. Bu durum da Bağdat Caddesi, Etiler, Levent, Bomonti gibi merkezi lokasyonlarda proje üretebilmek üzere dönüşüm çalışmalarını hızlandırıyor. "Yatırımcıların tercihi kent merkezleri" "Türkiye'de evlenmeler, ayrı eve çıkma gibi nedenlerle her yıl ortalama 800 binin üzerinde konut talebi doğuyor. Bu talebe karşın konut üreticileri de yeni projeler üretmeye devam ediyor. Ancak son yıllarda artan maliyetler nedeniyle talebin yoğun olduğu orta sınıfa dönük konut üretilemiyor. Yeni projelerin fiyatlarının yüksekliğine karşın insanların alım gücünün değişmemesi üst gelir grubuna yönelik konut satışlarında durgunluğa neden olacaktır. Yatırımcılar daha çok kent merkezlerini tercih ettikleri için buralardaki projelerde sıkıntılar yaşanmayacaktır!' HANGİ 


SEMTLER ÖNE ÇIKIYOR? 

Yeni yılda planlanan projelerin büyük bir kısmı Levent, Seyrantepe, Etiler, Kağıthane. Kartal gibi İstanbul'un kentsel dönüşümde öne çıkan bölgelerinde yer alıyor. Bununla birlikte Ankara, İzmir ve Kayseri gibi Türkiye'nin öne çıkan kentlerinde de markalı konut projeleri üretiliyor. Özellikle İstanbul'da kent merkezindeki dönüşüm faaliyetlerinin önümüzdeki dönemde hızlanması ve satışında sorun yaşanmıyor. Ancak kent merkezinden uzaklaştıkça satış zorlaşıyor" diyor. Ferhat Keten, bir projenin başarılı olabilmesinin en önemli kriterlerinin doğru lokasyonda doğru proje ve doğru fiyatlandırma olduğunu vurguluyor. Gayrimenkul sektöründe son yıllarda fiyatların oldukça yükseldiğine dikkat çeken Keten, son iki yılda yükselen metrekare fiyatlarının artık yatırımcıların bu alana yatırım yaparken çok daha seçici davranmalarına neden olduğunu, projeler arasındaki rekabetin de bu nedenle giderek arttığını belirtiyor. 



Ekonomist