29 / 07 / 2024

Gayrimenkulde Arap baharı ile 100 milyar dolar bekleniyor!

Gayrimenkulde Arap baharı ile 100 milyar dolar bekleniyor!

Türkiyenin son dönemde yakın ilişkiler geliştirdiği Arap ülkelerinin vatandaşları gayrimenkul yatırımlarını Türkiyeye yönlendirdi. Karşılıklılığın çözülmesi halinde 100 milyar dolarlık yatırım bekleniyor...


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Araplar başta olmak üzere Türkiye'nin komşularından gelen emlak ilgisi artarak devam ediyor.

Ortadoğu ve Körfez ülkeleriyle geliştirilen yakın siyasi ve ekonomik ilişkiler, gayrimenkul sektöründe de Arap baharı yaşanmasına neden oluyor.Arap ülkelerinin vatandaşları yatırımlarını Türkiyeye yönlendiriyor.

İranda yatırım var

Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan AğaoğluGenelMüdürü HasanRahvalı, son derece lüks ve nitelikli konutlar almak isteyen Arapların 100milyar dolarlık bir yatırımyapmasının söz konusu olduğunu öne sürdü. Merkez Bankasının ilk beş ayındaki rakamlara göre en önemli gayrimenkul yatırımları İran, Arap ülkeleri ve Gürcistandan geldi.

Şirket kurarak ya da tanıdıkları üzerine alımyapan Araplar, İstanbul, Ege ve Akdeniz sahillerinde alımyapmaya başladı. Sothebys Türkiye Genel Müdürü Arman Özver, özellikle son 2-3 ay içinde başta İstanbul olmak üzere yabancıların ciddi talep gösterdiklerini açıkladı.Özver Sonbaharla bu daha da artacak. Talep gelen ülkelerin başındaKatar,Kuveyt, S.Arabistan ve BAE var dedi.

Suya yakın olmak

Özver, Arap yatırımcıların bir kısmının kişisel olarak genelde İstanbul Boğazının her iki yakasında konut edinmek istediğini, özellikle suya yakın olmak istediğini anlattı.Ağaoğlu grubu da Avrupalılar için yaptığı Bodrumdaki dev projeyiAraplar için yeniden tasarladı. 10milyonmetrekarelik turizmve yaşamkompleksi Araplara göre yeniden dizayn ediliyor.

Blok satış gündemde

İnanlar İnşaat Başkanı Serdar İnan ise kendi projeleri için görüştükleri Arap veKörfez fonları olduğunu söyledi. Blok satışı görüştüklerini anlatan İnan, elinde ciddi parası olan ve yer arayan birKatar fonunun projeleriyle ciddi ilgilendiğini açıkladı.

Hatay ve Antepe Suriye ilgisi çok

Hatay ve Gaziantepte mülk alan yabancıların başını Suriyelilerin çektiği belirlendi. Özellikle Suriyede yaşanan olaylar nedeniyle Türkiyeye kaçan Suriyeliler Hatayda mülk edinmeye başladı. Suriyelilerin, güvenli ülke olarak gördükleri Türkiyede 3 aylık sürelerle de olsa kalabilmek için Hatayda, ev kiralıyor ya da yakınlarının adına mülk ediniyor. Bu nedenle emlak fiyatlarının son birkaç ayda yaklaşık iki katı yükseldiği bildirildi. Antakya Emlak Müşavirleri ve Komisyoncuları Derneği Başkanı Atilla Sahillioğlu, 100 metrekarelik bir dairenin aylık kirası en az 350-400 TL. Aynı büyüklükteki bir daire ise yine en az 60-100 bin TL arasında alınabiliyor dedi.

Selma Şenol / BUGÜN


Geri Dön