Gayrimenkulde gelişen bölgeler mercek altında!
Türkiye’nin inşaat ve gayrimenkul sektörü hem yerel hem de küresel ölçekte zirve yıllarını yaşıyor. Üstelik bu zirvede olabilme hali, en az 20 yıl devam edecek gibi görünüyor.
Türkiye’nin inşaat ve gayrimenkul sektörü hem yerel hem de küresel ölçekte zirve yıllarını yaşıyor. Üstelik bu zirvede olabilme hali, en az 20 yıl devam edecek gibi görünüyor. Çünkü, deprem riski ve kentsel dönüşüm milyonlarca konutun yenilenmesini gerektiriyor. Ayrıca gelişen bir ülke olarak yenileme dışında her yıl tüm gayrimenkul türlerinde ciddi büyüklükte talep artışı sözkonusu. İnşaat ve gayrimenkul sektörünün başarısı ve genel ekonomiye yaptığı büyük katkı nedeniyle ‘siyasetin’ bile tartışma konusu haline gelmesi de aslında bu sektörümüzün ne kadar stratejik bir konuma yükseldiğinin de kanıtı.
Daha Yolun Başındayız
İnşaat ve gayrimenkul sektörünün hızlı çıkışından rahatsız olup ‘kriz’ ya da ‘balon’ tartışması açanlar da artık bu ülkede milyonlarca konutun yenilenmesi zaruretini görüyor ve sadece bu nedenle bile sektörün uzun yıllar üretim ve satışta ciddi sorunlar yaşamadan yoluna devam edeceğini teslim ediyor. Bunca konut, alışveriş merkezi, ofis-işyeri projesi üretildi ve yüzlercesinin inşaatı devam ediyor ama son 3 yıldır arz talep dengesinde ‘istisnai haller dışında’ genel bir sorun yaşanmadı. Her yıl satışta yeni bir rekor geldi. Gerçekten de şu anda bile yolun başındayız. Hem yapacak çok iş var hem de “İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Gaziantep, Denizli, Konya, Kayseri” diye sıralamaya başladığımızda pazarın ne kadar genişleyeceği görülüyor.
“Gelişen Bölgeler” Kavramı
Hürriyet’in ekonomideki tüm sektörler için ne kadar önemli bir medya mecrası olduğunu, sektörlerin gelişimine, firmaların markalaşma sürecine ne kadar önemli katkılar sağladığını ‘piyasa’ gayet iyi biliyor. İnşaat ve gayrimenkulde de güçlü bir ‘markalaşma çağı’ başlamış durumda. Hürriyet Dünyası olarak bu sürece yeni fikirlerle, yeni içerik projeleri ve etkinliklerle katkı sağlamak istiyoruz. Bu amaçla yeni projeler geliştiriyoruz. İlkini 20 Mayıs’ta ‘Yeni İstanbul’ bölgesi için düzenlediğimiz “Gelişen Bölgeler” toplantımız son derece verimli geçti. Basın Ekspres Yolu’ndan bsaşlayıp Küçükçekmece, Başakşehir, Arnavutköy, Kayabaşı, Ispartakule, Bahçeşehir gibi çok geniş bir alanı kapsayan ve Karadeniz’e kadar uzanan bu bölgede 1 milyonu aşkın yeni nüfus için yeni projeler yürütülüyor. Bu bölgede projeleri olan sektörün en büyük oyuncuları davetimize icabet etti. Toplantıda, hem sektörün genel durumunu, sorunlarını ve çözüm önerilerini anlattılar hem de mikro bazda bölgeye ilişkin önerilerini sıraladılar. Bize düşen de, onların mesajlarını hem kamuoyu ile hem de karar vericilerle paylaşmak.
Sign of The City Awards
Gelişen Bölgeler toplantılarımızı; bundan böyle daha büyük katılımlarla ve genellikle de sahaya inerek yani hangi bölgeyi gündeme taşıyacaksak o bölgeye giderek yapacağız. Hedefimiz, öncelikle gelişen Türkiye’nin ‘Gelişen Bölgeler’ine pozitif katkı sağlamak. Gelişen Bölgeler toplantılarını aynı zamanda, yine sektör için en özgün projelerden biri olarak geliştirdiğimiz ve geçen yıl ilkini düzenlediğimiz Sign Of The City Awards öncesi sahada bir hazırlık çalışması olarak görüyoruz. Her iki konuda da sınır tanımadan, inşaat ve gayrimenkul sektörümüze daha çok katkı sağlamak için çaba harcıyoruz.
Sadi Özdemir-Hürriyet ek