27 / 12 / 2024

Gayrimenkulde gelişen trendler 2013!

 Gayrimenkulde gelişen trendler 2013!

PriceWaterHouseCoopers (PwC) ve Urban Land Institue (ULI) işbirliği ile hazırlanan “Gayrimenkulde Gelişen Trendler 2013” raporu, ULI CEO'su Patrick Philips tarafından açıklandı…



Philips raporda “Türkiye son dönemde en çok merak edilen pazarlardan biri. ABD pazarında anlaşılmış değil. Hâlâ merak konusu bir pazar. Türk emlak piyasası son 10 yılda ciddi bir değişimden geçti. Çok rekabetçi bir pazar haline geldi" diyor… 


Rapor’da, Amerika gayrimenkul sektörü, krizden sonra yavaş ama istikrarlı büyüme içerisinde olduğu belirtiliyor ve gayrimenkul yatırımı için New York ilk sırayı San Francisco’ya kaptırdığı, Washington’un ise 12. Sırada yer aldığı bildiriliyor… Ve Asya ülkelerinin öne çıkacağını vurguluyor. Asya şehirlerinden de Endonezya’nın başkenti Cakarta’nın da yatırım yapılacak şehir olduğunu belirtiyor. Avrupa ve Asya ülkelerinde bilinen birincil şehirler değil de yeni şehirlerin yükseldiği anlatılıyor…


Rapor malumu ilan etmekten başka bir anlam ifade etmiyor…Dünyadaki siyasal güç kaymalarına paralel ekonomik güç kaymaları yaşanıyor ve yatırım yapılacak ülkeler ve şehirler değişiyor... Konut ihtiyacı olan ve  konuta yatırım yapabilecek sermayesi olan ülkeler yabancı sermaye için de caziptir…. Çünkü yabancı sermayenin amacı kazanmaktır. Konut sektörüne kredi sağladığında bu kredinin belirlenen vadelerde geri dönmesi önemli. ABD ve İspanya’da konuta yatırılan sermaye ekonomik kriz nedeniyle geri dönmedi ve finans sektörü problem yaşadı. Konut sektörünü finanse edecek yabancı sermaye parasının geri dönüp dönmeyeceğine bakar…


Para şu anda, Asya, Arap ve Afrika ülkelerinde… Gelişen ekonomilerde… Dünyanın gelişmiş ekonomilerindeki fonlar yönünü gelişmekte olan ekonomilere ve şehirlere çevirdi… Brezilya, Çin, Endonezya, Rusya, Türkiye, Hindistan gibi ülkelerin gayrimenkul piyasaları finans sektörü için cazip ülkelerdir…


Çin Afrika kıtasını yeniden inşa ediyor. Afrika ülkelerindeki maden ihalelerini almak için ülkelerin altyapı yatırımlarını yapıyor. Okul, yol, kamu binaları, konut vs yaparak Afrika şehirlerini şekillendiriyor…  Afrika’da çalışan Çinli işçilerin çalışmaları askerliğine de sayılıyor. Avrupa ve Amerika’nın Afrika’da Çin ile rekabet etme şansız zayıf… Çin’in kalabalık nüfusunu doyurmak için yeni tarım alanlarına ihtiyacı var... Bu nedenle Afrika Çin için hem hammadde temini hem de gıda temini için önemli… 


Dünyada ekilebilir tarım alanlarının %60’ı Afrika’da. Gelişmiş birçok ülke yakında tarım için Afrika’dan toprak almaya başlayacak… Maden, petrol ve tarım arazileri ile Afrika 21.yüzyılın yükselen değeri olacaktır…

Bu raporu hazırlayan ULI CEO'su Patrick Philips’in atladığı bir şey var, o da tarihi yaşanmışlıkların ve ortaklıkların 21. Yüzyılda ülkelere sunacağı fırsatlardır. 21.yüzyılı mevcut ekonomik değer ve istatistiklerle analiz etmek yanıltabilir. Ülkeleri ekonomik gelişmeler ve mevcut finansal göstergelerle ele alp şuraya yatırım yapın demek profesyonel fonlara yön verebilir ama bireysel yatırımcılara yön veremez…


21. Yüzyılın anahtar kelimeleri “kaygı” “güven” “göç”tür. Petrol zengini Arap ülkelerinin vatandaşları Amerika’da açıklanan raporlara göre yön bulmazlar. Tarihin tabii gelişim süreci içerisinde Araplar huzuru, kaybettiği yerde arıyor… Nitekim birkaç gün önce Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu “Cezayir Dışişleri Bakanının kendisine Osmanlı Milletler Topluluğunu kuralım” dediğinden bahsediyor… Arap halkları Osmanlı’dan sonra huzuru kaybettiğinin farkında ve bu tür söylemleri yapıyorlar ve yapacaklar da… Bu yaklaşımı siyasal olarak değil de ekonomik olarak ele alıp değerlendirmek gerek…


21.Yüz yılda dünyanın siyasal ve ekonomik kurum ve kuruluşları yeniden dizayn edilecek. Başbakanın Birleşmiş Milletler görevini yapamıyor, değişim lazım demesi sadece Türkiye’de değil gelişmekte olan ülkelerin çoğunda seslendiriliyor… Bu değişim ve dönüşüm aşamasında İstanbul tarihi misyonu ile dünya şehirleri arasında öne çıkacak.

Asya ve Afrika ülkeleri zenginlerin ve ülkeleri yöneten devlet büyüklerinin yakınları paralarını harcamak için 20.yüz yılda Londra, Paris ve New York gibi Avrupa ve Amerika şehirlerine gittiler... Ama 21. Yüzyılda para harcamak için en cazip şehirlerden biri İstanbul olacak… Bu nedenle İstanbul, hem konutta hem de ticari gayrimenkulde dünyanın parlayan yıldızı olacak…


Saygılarımla,

Abdullah Çiftçi

www.abdullahciftci.com


Geri Dön