Emlak Terimleri

Gayrimenkulde yapılan 7 yeni düzenleme!

Hükümet gayrimenkul sektörünün desteklenmesi ve dolar sorununun çözülmesi adına birçok yeni düzenlemeye imza attı. İşte gayrimenkulde yapılan 7 yeni düzenleme..

Hükümet, Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden olan gayrimenkul sektörünün desteklenmesi ve dolar sorununun çözülmesi için yeni düzenlemelere imza attı. 

Kira artış hesaplamalarından, konut yatırımı yapan yabancıların vatandaş olma hakkına kadar birçok düzenleme peş peşe geldi. 

İşte gayrimenkulde yapılan 7 yeni düzenleme;

1- İnşaatlarda ABD menşeili malzemeler yasaklandı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ağustos ayında Bakanlık olarak inşa edilecek yapılarda ABD menşeli inşaat malzemelerinin kullanılmayacağını açıkladı. Dolar boykotu bakanlık tarafından yapılacak yapılarda kullanılacak. Örneğin; Emlak Konut, İLBANK ve  TOKİ  öncülüğünde yapılacak konutlarda ABD menşeili inşaat malzemeleri kullanılmayacak.

İnşaatlarda ABD menşeili malzemeler kullanılmayacak!

2- Kira sözleşmelerinde döviz yasaklandı

13 Eylül'de Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar gereğince, gayrimenkul alım satım ve kira sözleşmelerine döviz yasağı getirildi. Buna göre, alım satım ve kira sözleşmeleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamayacak. Mevcut dövizli kira sözleşmelerinin 13 Ekim'e kadar TL'ye dönmesi gerekecek. 

5 soruda gayrimenkulde döviz yasağı!

3- Hazine arazileri çiftçilere kiralanacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un 14 Eylül'de yaptığı açıklamalara göre, çiftçiler Hazineye ait yaklaşık 3 milyar 400 milyon metrekare tarım arazisini ister kiralayabilecek ve isterse satın alabilecek. Hazineye ait tarım arazileri çiftçilere ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden kiralanabilecek. Başvurular, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri bünyesindeki Milli Emlak Müdürlüklerine yapılacak. Kiranın yüzde 25'i peşin, kalanı ise iki taksitle ödenebilecek. Çiftçi bu bedeli ister hasat dönemlerinde isterse de yıl sonunda tek seferde ödeyebilecek. Başvurular 19 Kasım 2018 tarihinde sona erecek.

13 soruda Hazine arazilerinin çiftçilere kiralanması!

4- İmar barışında hesaplar değişti

İmar barışında hesaplar değişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın imar barışında yapı kayıt belgesi bedelinde hesaplama sisteminin değişmesi, ödemesini yapanlara fazla kısmın iadesinin de yolunu açtı. Fazla kısmın iadesi için yapının bulunduğu şehirde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın il müdürlüğüne müracaat edilebilecek.

5 soruda imar barışında yapılan düzenlemeler!

5- Taşınmaz değerleme sistemi kurulacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığınca hazırlanan Yeni Ekonomi Paketi'ne göre, taşınmaz değerleme sistemi kurulacak. Taşınmaz değerleme sistemi ile gayrimenkul envanteri tamamlanacak, tapu harçları ve emlak vergilerinin gerçek değerleri üzerinden alınması sağlanacak şekilde gayrimenkul vergilendirme sistemi yeniden düzenlenecek.

Taşınmaz Değerleme Sistemi'yle ilgili tüm detaylar!

6- Kira artışı TÜFE'ye göre yapılacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığınca hazırlanan Yeni Ekonomi Paketi'ne göre, kira artış oranına dair üst sınır, döviz kuru veya emtia fiyatlarındaki gelişmelere duyarlılığı yüksek olan üretici fiyatları yerine tüketici fiyatlarına göre belirlenecek.

5 soruda değişen kira zammı hesaplaması 2018!

7- Konut alan yabancıya vatandaşlıkta limit indirimi yapıldı

Konut alan yabancıya vatandaşlıkta limit indirimi kararı 19 Eylül'de Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (Karar Sayısı: 106) kapsamında yer aldı. Türk vatandaşlığı için satın alınacak konut değeri 1 milyon Amerikan Doları'ndan 250 bin Amerikan Doları'na indirildi. Buna göre, Türk vatandaşlığı için satın alınacak konut değerinin 250 bin Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası olması gerekiyor.

3 soruda konut alan yabancıya vatandaşlık uygulaması!

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com