12 / 05 / 2024

Gayrimenkulde yüzde 15 büyüme hedefleniyor!

Gayrimenkulde yüzde 15 büyüme hedefleniyor!

GAYRİMENKUL sektöründe bu yıl için yüzde 10-15'lik büyüme planları yapılırken, Merkez Bankası'nın aldığı son kararların konut kredisi faizlerine yansıması bekleniyor. GYODER raporunda gayrimenkulün büyüme sürecinde olduğu belirtiliyor



GAYRİMENKUL Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), 'Türkiye Gayrimenkul Sektörü Temel Göstergeleri 2010' raporu ile 'Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektör Raporu 4'üncü Çeyrek 2010' raporunu yayınladı. GYODER raporlarında, gayrimenkul sektörünün yeniden büyüme sürecine girdiğine dikkat çekilirken, bu yıl için yüzde 10-15 büyüme beklentisi ortaya çıkdı. Konut kredisi faiz oranlarının 2010 yılı son çeyreğinde yüzde 0.56 ile ,1.10 arasmda olduğuna, 2011'in ilk çeyreğinde ise yüzde 0.69 ile 1.19 aralığına çıktığına dikkat çekilen raporda, faizlerin Merkez Bankası'nın aldığı önlemlerle daha da yukan çıkacağı konusunda uyarı yapıldı. Bu önlemlerin konut kredilerine uygulanmaması da talep edildi.

Bu yıl yüzde 10-15 büyüme
GYODER Başkanı Işık Gökkaya, gayrimenkul sektöründe 2010 yılının ilk yarısının normalleşme, ikinci yarısının ise büyümenin yeniden başladığı dönem olarak yaşadığını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: "2010'da inşaat sektörü tüm yıl toplamında yaklaşık yüzde 18'lik bir büyüme gerçekleştirdi. 2010 sonu değerlendirmemizde, yüzde 8 ile 10 arasmda büyüme öngörüsü bildirmiştik. Son ruhsat alımları ile bu beklentimizin üzerinde inşaat sektörünün yüzde 10-15 büyüyeceğim söyleyebiliriz."

Krediler 60.8 milyar lira oldu
İnşaat yatırımlarındaki yüzde 18'lik büyümeye dikkat çeken Gökkaya, konut kredilerindeki artışa da değinerek, şunları söyledi: "Konut kredileri stoku 2010 yılında yaklaşık 60.8 milyar liraya yükseldi. En fazla konut kredisi kullanan iller İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa oldu. Tüketici finansmanında ise konut kredisi faizleri düşerek, yıl ortalamasında yüzde 1'in altında seyretti. Ancak dördüncü çeyrekte faizlerdeki düşüşün yerini yükseliş almaya başladı."

Raporu hazırlayan Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri'nden Dr. Can Fua Gürlesel de, konut kredilerinin önlerindel engelin faiz oranlarındaki artış olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi: "Önümüz çeyrekten itibaren faiz oranları yüzde 1 'e yaklaşabilir. Yılın ikinci yarısında bankal; subvanse etmediği müddetçe mutlaka yü 1 ve üzerini görürüz. Bu, konut kredilerini genişlemesinde yılın ikinci yarısında bir yavaşlama yaratabilir diye düşünüyoruz.

Krediler yüzde 25 büyür
GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çamhbel, Merkez Bankası'nın aldığı karaı konut faiz oranlarına yansımasına ilişkin, önlemler konut kredi faizlerini artıracaktı İsteğimiz, bu yeni önlemlerin konut kredi uygulanmaması yönündedir" derken, GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Onaran da, 1 kredilerinde bu yıl yüzde 25'ler seviyesine büyüme gerçekleşeceğini belirtti.
Hürriyet


Geri Dön