27 / 04 / 2024

Gayrimenkulde zarar 1 trilyon doları bulabilir!

Gayrimenkulde zarar 1 trilyon doları bulabilir!

'Kriz Kahini' olarak da tanınan Amerikalı ekonomist Nouriel Roubini, Amerika'da gayrimenkul sorunlarıyla ilgili kaygılarının arttığını söyledi. Roubini, bankaların gayrimenkul piyasası ile ilgili 1 trilyon dolar zararla karşı karşıya kalabileceği uyarısın



'Kriz Kahini' olarak da tanınan Amerikalı ekonomist Nouriel Roubini, Amerika'da gayrimenkul sorunlarıyla ilgili kaygılarının arttığını söyledi. Avrupa'daki borç krizini görüşmek için yatırımcılar ve politika yapıcılar ile görüşmek üzere Yunanistan'ın başkenti Atina'ya giden Roubini, DealBook'a telefonla verdiği bir röportajda Amerikan'nın gayrimenkul sorunlarına yeteri kadar önem verilmediğinden yatandı. Roubini, Roubini, bankaların gayrimenkul piyasası ile ilgili 1 trilyon dolar zararla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu. Amerikan gayrimenkul piyasasının çift dip yapacağını söyleyen Roubini, 'Fiyatlardaki artış terse döndü, talep düşüyor ve arz artacak' dedi. Roubini, Avrupa'daki sorunlar ile ilgili olarak meselenin şu an için denetim atlında olduğunu ileri sürdü.

Ulusal Emlakçılar Derneği'nin verilerine göre, Amerika'da mevcut evlerin şansları ekimde yüzde 2.2 ile beklenenin üzerinde düşerek yıllık 4.43 milyona geriledi. Bu, son 10 yıldan fazla bir süredir görülen en düşük düzey. Standard & Poor's Case-Schiller ev endeksi de, ikinci çeyrekte yükseldikten sonra üçüncü çeyrekte yüzde 2 düştü. Roubini bu son yorumlarını yaparken özellikle, Amherst Securities şirketinin kıdemli müdürlerinden Laurie Goodman'ın bir sektör araştırmasına dayanıyor. Goodman, 'Konut krizi - Sorunun büyüklüğünü ölçmek, çözümler önermek' başlıklı ekim ayı raporunda, 11 milyondan fazla kredi borçlusunun evlerini yitirme tehlikesi içinde olduğu gibi karanlık bir sonuca ulaşıyor. Bu rakam yaklaşık olarak her 5 kredi borçlusundan birinin bu durumda olduğunu gösteriyor. Goodman'a göre kredi tadilat programlan sorunları maskeliyor. Bir banka, sorunlu bir krediyi tadil ettikten sonra, borçlu ödeme yapmamış olsa bile, söz konusu kredi cari aktiflere yazılıyor. Goodman'ın hesaplamalarına göre, daha önce ödemede sıkıntı yaşamış, ama tadilat programından sonra kredisi aktifte görünen borçluların yüzde 70'inin yeniden borçlarını ödeyemeyecek duruma düşecek.Bu rakamın çok korkutucu olduğunu, çünkü daha önce gördüğü rakamların, gelecek dört yılda 3 ile 4 milyon arasında değiştiğini belirten Roubini, 'Kimileri bu rakamların çok kötümser olduğunu söylüyor, ama ben mortgage sektöründen uzmanlarla konuştum ve onlar bu rakamların çok gerçekçi olduğunu söyledi' dedi.
Dünya


Geri Dön